podgrzewane tyłki podłączenie bezpośrednio pod aQ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
mam oryginalnie w golfie instalacje i maty- wszystko jak wyszlo z fabryki, jednak maty grzeją jak by chciały a nie mogły....(czyli prawie wogle nie grzeją:)
zauważyłem że jak przyłaczy się matę bezposrednio pod akumulator to grzeje tak mocno ze nie da rady dlonią dotknąć, podłączyłem zatem jeden + z mat pod przełącznik oryginalny ale ciągle wywala bezpiecznik jak je włączam,
chciałem poproawdzic kable bezposrednio z AQ, pytanie czy to moze wogle tak byc i ma sens jesli bede włączał tylko na jakis czas i wyłączał...???
oraz jaki dac bezpiecznik koło AQ jesli 15A caly czas wywala....???
zauważyłem że jak przyłaczy się matę bezposrednio pod akumulator to grzeje tak mocno ze nie da rady dlonią dotknąć, podłączyłem zatem jeden + z mat pod przełącznik oryginalny ale ciągle wywala bezpiecznik jak je włączam,
chciałem poproawdzic kable bezposrednio z AQ, pytanie czy to moze wogle tak byc i ma sens jesli bede włączał tylko na jakis czas i wyłączał...???
oraz jaki dac bezpiecznik koło AQ jesli 15A caly czas wywala....???
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
pewnie spowoduje to szybkie przepalenie się tych mat
, u ciebie w matach pewnie padły tkz. pastylki które odpowiadają za podanie infa o nagrzaniu tych mat , ja mam tak samo jak we wtyczce z mostkuje plusa z wyjściem na matę to siedzenie grzeje jak wściekłe a tak to ledwie albo wcale , pytałem w jednym z tematów czy można te pastylki wymienić , albo naprawić ale nikt nic nie napisał 

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
martinezz123, no fakt, to pewne ze tak kiepsko grzeją przez tą "pastylkę" bo mierzylem jej rezystancje i doslownie w kilka sekund wzrastała do ok. 12 jednoczesnie dajac sygnal do wyłączenia grzania....
Pytam w dalszym ciagu jaki dac bezpiecznik kolo aQ skoro 15A wywala caly czas... i jakiej grubosci dac przewod zeby nie grzalo sie to po minucie?
Pytam w dalszym ciagu jaki dac bezpiecznik kolo aQ skoro 15A wywala caly czas... i jakiej grubosci dac przewod zeby nie grzalo sie to po minucie?
termistor można wymienić tyko trzeba znac jego charakterystyke, z tego co wiem to jakis chłopaq na forum ściągał jego krzywą, ewentualnie można też zobzczyc ile ma dobry i szukac po krzywych w katalogach
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
Panowie jest tu na forum jakis elektryk ktory mi doradzi co zrobic z tymi matami....
TERMISTORA nie chce zmieniac bo nie chce mi sie wyciagac foteli, rozbierac ich i znow skladac......
Potrzebuje te maty na włączenie na 5minut i koniec, poradzi ktoś jak to podłączyć????
jak daje plus z AQ przez kabel grubosci 1,5mm2 to strasznie sie grzeje jak wlacze dwa fotele.... czy grubszy kabel cos by zmienil????(jaki?)
na kablu jest bezpiecznik 25A i tylko taki wytrzymuje, mniejsze od razu pala sie.... natezenie z jednego fotela to okolo 19A , czy to moze byc tak wogle podlaczone bezposrednio z AQ????
i czy to moze isc przez fabryczny włącznik czy raczej rozprowadzic na 2 zwykle wlaczniki?????
TERMISTORA nie chce zmieniac bo nie chce mi sie wyciagac foteli, rozbierac ich i znow skladac......
Potrzebuje te maty na włączenie na 5minut i koniec, poradzi ktoś jak to podłączyć????
jak daje plus z AQ przez kabel grubosci 1,5mm2 to strasznie sie grzeje jak wlacze dwa fotele.... czy grubszy kabel cos by zmienil????(jaki?)
na kablu jest bezpiecznik 25A i tylko taki wytrzymuje, mniejsze od razu pala sie.... natezenie z jednego fotela to okolo 19A , czy to moze byc tak wogle podlaczone bezposrednio z AQ????
i czy to moze isc przez fabryczny włącznik czy raczej rozprowadzic na 2 zwykle wlaczniki?????
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
A Kolega łączy siedzenie z oparciem danego fotela szeregowo. Czy każdą matę osobno, równolegle?
Trzeba jak na rysunku z tego tematu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 9#p4528529" onclick="window.open(this.href);return false;
Fabrycznie bezpiecznik nr 14 ma 15A i wytrzymuje dwa fotele i parę innych urządzeń. Więc może ta mata ma jakieś zwarcie.
Trzeba jak na rysunku z tego tematu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 9#p4528529" onclick="window.open(this.href);return false;
Fabrycznie bezpiecznik nr 14 ma 15A i wytrzymuje dwa fotele i parę innych urządzeń. Więc może ta mata ma jakieś zwarcie.
Zico63b, mam polączone pod fotelem kabelki + z maty siedziska i oparcia i one idą do wlacznika - do ktorego dochodzi + z akumulatora , a minus tak samo jest polaczony z obu mat i na stale zalutowany do wtyczki oryginalnej wiazki pod fotelem na ktorej jest staly minus po zaplonie.
czyli mam szeregowo , tak?
maty nie maja na 100% zwarcia , jak podlaczyc je na stale pod AQ to przeplywa przez nie natezenie 17A na wylaczonym silniku
a tego schematu za bardzo nie ogarniam...
poza tym mam 2 przekazniki 59 i czy moglbym jakos przez nie podlaczyc maty bez sterowania ukladem termistora(mocą grzania) , tak zeby to wszystko sie nie grzało tak jak jest to w przypadku kiedy prowadze + prosto od AQ ??
czyli mam szeregowo , tak?
maty nie maja na 100% zwarcia , jak podlaczyc je na stale pod AQ to przeplywa przez nie natezenie 17A na wylaczonym silniku
a tego schematu za bardzo nie ogarniam...
poza tym mam 2 przekazniki 59 i czy moglbym jakos przez nie podlaczyc maty bez sterowania ukladem termistora(mocą grzania) , tak zeby to wszystko sie nie grzało tak jak jest to w przypadku kiedy prowadze + prosto od AQ ??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nie bardzo rozumiem. Ma być tak że do instalacji samochodu z danego fotela mają wychodzić tylko dwa przewody. Czyli z samochodu jeden do siedzenia, z siedzenia do oparcia, z oparcia do samochodu. Jak na rysunku - wszystko jest tam wyrysowane z opisami. Drugi fotel to samo.
17A to sporo za dużo, zwarcie to nie znaczy że 600 amperów; wystarczy że kilka uzwojeń w środku zwarło się ze sobą i droga prądu przez grzałkę jest krótsza, opór mniejszy a prąd większy.
Podłączyć przekaźnik na ręczną pracę się powinno dać. Zamiast elementu nr 4 do zacisku T przekaźnika podłączyć opór o odpowiedniej wartości. Jakiej, to trzeba doświadczalnie sprawdzić. A jako włącznik stosować łączenie zasilania do zacisku 86 przekaźnika. pozostałe zaciski to pikuś: H grzałki foteli, 31 masa, 15 zasilanie a P można pominąć - będzie jakby "pełne grzanie".
17A to sporo za dużo, zwarcie to nie znaczy że 600 amperów; wystarczy że kilka uzwojeń w środku zwarło się ze sobą i droga prądu przez grzałkę jest krótsza, opór mniejszy a prąd większy.
Podłączyć przekaźnik na ręczną pracę się powinno dać. Zamiast elementu nr 4 do zacisku T przekaźnika podłączyć opór o odpowiedniej wartości. Jakiej, to trzeba doświadczalnie sprawdzić. A jako włącznik stosować łączenie zasilania do zacisku 86 przekaźnika. pozostałe zaciski to pikuś: H grzałki foteli, 31 masa, 15 zasilanie a P można pominąć - będzie jakby "pełne grzanie".
Zico63b, dzieki wielkie za pomoc, w koncu wiem jak to zrobić po ludzku......
a poza tym zaczalem sie zastanawiac czemu mnie pytales w jaki sposob mam polaczone te maty i wychodzi na to ze zrobilem to rownolegle i w zwiazku z tym dobrze wydedukowalem ze przez ten fakt przeplywa az 17-19A , tak???
czy dobrze wyczytalem z tego schematu ze mam podlaczyc tak: ???
+ z AQ idzie na plus maty siedziska i wychodzi masą ktora laczy sie z plusem maty oparcia i wychodzi na mase,tak?
a poza tym zaczalem sie zastanawiac czemu mnie pytales w jaki sposob mam polaczone te maty i wychodzi na to ze zrobilem to rownolegle i w zwiazku z tym dobrze wydedukowalem ze przez ten fakt przeplywa az 17-19A , tak???
czy dobrze wyczytalem z tego schematu ze mam podlaczyc tak: ???
+ z AQ idzie na plus maty siedziska i wychodzi masą ktora laczy sie z plusem maty oparcia i wychodzi na mase,tak?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
O właśnie - teraz się dogadaliśmy. 
czekałem, nie spałem - aż Kolega napisze
Myślę, że teraz już będzie dobrze grzać.

czekałem, nie spałem - aż Kolega napisze

Myślę, że teraz już będzie dobrze grzać.