Wskaznik temperatury cieczy nie działa golf 4 1.6 16V

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tkoldadj@interia.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tkoldadj@interia.pl » pn lis 22, 2010 10:49

Witam mam problem,wskaznik temp. cieczy nie działa.od wczoraj pokazuje cały czas najniższą temp.za to w sobotę dochodziła tylko do końca tych trzech początkowych kresek.nie wiem o co chodzi?Po za tym wszystko jest ok.Ogrzewanie jest,węże dolne i górne ciepłe,wentylator się załącza.Co może być tego przyczyną.Proszę o pomoc.

Cooyon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Cooyon » pn lis 22, 2010 12:01

Sprawdź kostkę przy czujniku oraz sprawdź na VAG'u jaką temperaturę dostaje ECU.
Jeśli połączenia są OK i dodatkowo ECU dostaje normalną temperaturę, to na 100% padł czujnik temperatury.

Cooyon.

tkoldadj@interia.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tkoldadj@interia.pl » pn lis 22, 2010 15:18

Właśnie byłem wymienić czujnik.Po wymianie opaliliśmy samochód żeby pochodził trochę na wolnych obrotach.Ok po jakiś 10 minutach wskazówka pokazywała równo 90 stopni,jak trochę przekroczyła to załączał się wentylator.Myślałem że jest ok.Po wyjechaniu z serwisu podczas jazdy wskazówka spadła do tych trzech pierwszych przy sobie a nawet trochę niżej.Pózniej podnosiła się jak stałem w korkach a jak ruszyłem znowu spadała,Czy tak ma być? Proszę o odpowiedz:)

tkoldadj@interia.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tkoldadj@interia.pl » pn lis 22, 2010 19:14

i jeszcze jedno,dziś zauważyłem że samochód na wolnych obrotach tak dziwnie świszczy,ale po wciśnięciu pedału sprzęgła przestaje.to podobny dzwięk jak pasek klinowy jest luzny,ale przestaje po wciśnięciu sprzęgła.biegi wchodzą ładnie,nie ma żadnych zgrzytów.proszę o poradę i z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt lis 23, 2010 10:23

Termostat masz do wymiany.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

tkoldadj@interia.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tkoldadj@interia.pl » pn lis 29, 2010 17:36

Witam.
Wymieniłem czujnik temperatury wody,wymieniłem termostat i sprawa wygląda następująco.
Odpalam samochód i jak chodził długo ok.15min na wolnych obrotach to wskaznik pokazywał 90 stopni.Termostat się otworzył,grzało wściekle.jak ruszyłem i przejechałem 15 km to wskazówka spadła na pierwszą kreskę,to która jest zaraz za tymi pierwszymi trzema tak blisko siebie i tak się utrzymywała,chyba że stanąłem w korku lub na światłach to zaczynała się podnosić.
Czy tak ma być?Proszę o pomoc i informację
jaka powinna być prawidłowa temperatura,i
czy może mieć to wpływ na spalanie i
ile powinno wynosić spalanie mniej więcej tego silnika.Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt lis 30, 2010 11:51

Raczej stoi jak drut na 90 jak sie juz zagrzeje. spalanie w trasie schodzi do 6.5 w miescie koreczki krakowskie daja dzis np. 12 na odcinku 5km. Na spalanie temperatura silnika ma zasadniczy wpływ.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

tkoldadj@interia.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tkoldadj@interia.pl » czw gru 02, 2010 22:25

Witam mam jeszcze jedno pytanie.Wymieniłem ten termostat i zbyt wiele się nie poprawiło.Może być tak że nawet ten nowy termostat jest też zepsuty?Proszę o poradę jakiej firmy jest pewny termostat.Ten mój kupiłem za 52 zł.Otwiera ładnie,grzeje ale temperatura stała na wskazniku jest na poziomie tych trzech pierwszych kresek i rośnie w korku a podczas jazdy maleje.Proszę o pomoc.i jeszcze jedno,czy spalanie w mieście ok 10,11l to norma? Z góry dziękuję :)

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » pt gru 03, 2010 10:32

Termostat nawet z ASO może być ubity, ja biore z ASO, raz miałem taki że po otwarciu się skośił i już nie zamknął, dochodził tylko do 60 stopni na VAGu. Tylko garnek i gotowanie z termometrem daje 100% test.
Spalanie jest przy tej temp i korkach i tak małe. Istotne jest prawidłowe założenie termostatu: dopasowanie do bloku i trafienie szpilką w otwór poprzeczki w kolanku które przykręcasz, jak będzie krzywo to będzie puszczać i nowy termostat na nic. Zanim dojdzie do 90 stopni dolny wąż chłodnicy powinien być lodowaty. Termostat powinien się otwierać koło 87stopni. Ważne jest też dobre odpowietrzenie: grzanie w aucie na full na postoju czekamy na 90stopni sprawdzamy czy dolny waż się zagrzał, ze 2 minuty na przynajmniej 2000obrotow żeby przepompowało wszystko, pościskać węże rękami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”