Tylna wycieraczka załacza sie wraz ze światłami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Golf II 1,6 D 1986 rok
Przy włączeniu świateł (postojówki, mijania) włącza się tylna wycieraczka. Przekaźnik 12 (na nim jest nr 72 wymieniłem z innego golfa) gdzie wszystko jest w porządku i dalej było tak samo. W dodatku nie mam świateł przeciwmgielnych (oczywiscie bezpieczniki sprawdzone)
Mechanizm sterujący ramieniem wyjąłem i przy podłączeniu prądu do końcówki 1,2 silniczek się załacza (czyli w golfie jak mam to od świateł) jak przyłożyłem źródło prądu do końcówki 2,3 silniczek nie ruszył.
Nie wiem już gdzie szukac:/
PS> jak powinno się włączać wycieraczkę tylną?
Golf II 1,6 D 1986 rok
Przy włączeniu świateł (postojówki, mijania) włącza się tylna wycieraczka. Przekaźnik 12 (na nim jest nr 72 wymieniłem z innego golfa) gdzie wszystko jest w porządku i dalej było tak samo. W dodatku nie mam świateł przeciwmgielnych (oczywiscie bezpieczniki sprawdzone)
Mechanizm sterujący ramieniem wyjąłem i przy podłączeniu prądu do końcówki 1,2 silniczek się załacza (czyli w golfie jak mam to od świateł) jak przyłożyłem źródło prądu do końcówki 2,3 silniczek nie ruszył.
Nie wiem już gdzie szukac:/
PS> jak powinno się włączać wycieraczkę tylną?
POMAGAJMY!!!!!
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Tak mi to wygląda na brak masy prawych lamp tylnych i silniczka wycieraczek. Do sprawdzenia połączenie brązowego przewodu z blachą.
Włącza się odpychając manetkę od siebie, w kierunku szyby.
Włącza się odpychając manetkę od siebie, w kierunku szyby.
Nie czytalem calego postu bo jest za dlugi
Przelamane kable ktore ida do klapy bagaznika, te z lewej strony w czarnej gumie

(\X/)
Sprawdzałem prąd ww tych kablach i jak tam mamy tą złączkę 3 kable wchodzą w nią to tak: 2 przy włączeniu świateł jest prąd 3 wykminiłem ze to masa a 4 nie ma prądu żebym nie wiem co robił;/

Aha i jeszcze do czego służy wtyka 1 bo miałem ją niepodłączoną :/

Aha i jeszcze do czego służy wtyka 1 bo miałem ją niepodłączoną :/
POMAGAJMY!!!!!
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
Re: Tylna wycieraczka załacza sie wraz ze światłami
MasaKlak pisze:Aha i jeszcze do czego służy wtyka 1 bo miałem ją niepodłączoną :/
Sprawdz kable laczace klape bagaznika z karoseria samochodu. Idzie tam pare kabli, ktore za zapewne przetarte (od otwierania bagaznika) i sie zwarly ze soba
(\X/)
Jutro bede szukał tego kabla od masy bo on nie był podłaczony (ta 1) ale jak jej nie podlaczylem to przy zapalonych swiatłach wycieraczka chodziła cały czas.
Jak kupowałem auto gosc mowił ze silniczek odłaczył bo co s nie chodziło teraz rozebrałem i sie z tym męczę
Jak kupowałem auto gosc mowił ze silniczek odłaczył bo co s nie chodziło teraz rozebrałem i sie z tym męczę
POMAGAJMY!!!!!
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
po raz 3 (slownie:trzeci) SPRAWDZ KABLE LACZACE KLAPE BAGAZNIKA Z KAROSERIA
(\X/)
Wiem wiem sprawdze w pierwszej kolejnosci to 

POMAGAJMY!!!!!
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
takos, miałeś rację kabel niebiesko czarny był przerwany po zlutowaniu wszystko ok :)Serdeczne dzięki bez Was nie dałbym rady

POMAGAJMY!!!!!
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
Witam ja mam kombi z 95r. 19.tdi i u mnie też był problem, że podczas włączania świateł wycieraczka zaczynała pracować, ale problem był w wiązce kabli w miejscu jak otwiera się klapę bagażnika tylnego. Tam jest taka guma co przewody z klapy idą do karoserii i schodzą na dół do lampy, patrząc od tyłu pojazdu po lewej stronie. Jak ściągnąłem tą gumę okazało się że izolacje kabli są po przecinane i po izolacji kabli problem się rozwiązał może komuś to pomoże. Pozdrawiam