Koledzy, w warsztacie za przekładke sprężarki chcą 150zeta, przepłukanie układu 400 + nowy osusacz + oczywiście zakup używki sprężarki. Jak Wy się odnosicie do tych cen? Bo koszt całkowity oscyluje w granicy tyśiaka i trochę mnie to przeraża :/ szukać innego warsztatu?
Czy koniecznie płukać układ skoro sprężarka chodzi?
klimatyzacja - czy to sprężarka?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, prośba o opinie, VW Golf TDI 1,9 - klima manual, z dnia na dzień przestała chłodzić, włącznik A/C - po włączeniu lampka w kabinie świeci, załącza się sprzęgło (wewn. i zewn. kręcą wtedy razem), wentylatory oba także się kręcą, jak załączam, słychać cyknięcie ale o wiele delikatniejsze niż gdy klima była sprawna. Ogólne wrażenie że zjawisko załączania sprzęgła i pracy sprężarki i wentylatorów stały się bardzo anemiczne (!), przedtem jak załączałem klimę było porządne "cyk" i czuło się pracę sprężarki, teraz obroty silnika prawie nic nie drgną. Bezpieczniki ok, w podstawowych serwisach od klimy najchętniej rzucają się na recyrkulację (130 zł) i niczego nie gwarantują, itd. Padła sprężarka ?
Byłem u "klimatora". Stanęła sprężarka (zatarcie). Obyło się bez płukania układu (nie było opiłków w układzie - miałem fart)
Koszt wymiany sprężarki na po regeneracji + osuszacz, 1400. z płukaniem byłoby 3. Teraz Klima aż mrozi
Pan "klimator" powiedział: "ludzie, nie dawajcie się nabijać w butelkę " (z tą wymianą czynnika co dwa lata). Jak klima chodzi, to chodzi, uruchamiać czasem i zimą, i to wszystko. W domu nikt nie wymienia czynnika w lodówce.
Pozdrawiam
Koszt wymiany sprężarki na po regeneracji + osuszacz, 1400. z płukaniem byłoby 3. Teraz Klima aż mrozi
Pan "klimator" powiedział: "ludzie, nie dawajcie się nabijać w butelkę " (z tą wymianą czynnika co dwa lata). Jak klima chodzi, to chodzi, uruchamiać czasem i zimą, i to wszystko. W domu nikt nie wymienia czynnika w lodówce.
Pozdrawiam
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
to ładnie zabuliłes kasy, ja u siebie zrezygnaowąłem z naprawy i dobrze bo golf już 1,5roku sprzedany a kupcy przy ogledzinach i tak stwierdzili ze klima działa hehe
tak, za dużo zapłaciłem, zdarł ze mnie :/
chyba fajnie że sprzedałeś, to już pora chyba .. u mnie też, tylko ta proza życia ... czyli kasa ..
mam kłopot z lampką airbag (wiem, niby złączka przy fotelu, itd, ale...) zaczynam mieć dosyć już tego auta, te skrzypiące plastiki deski ... powypalane styki elektryczne gdzie nie zaglądnąć ..
chyba fajnie że sprzedałeś, to już pora chyba .. u mnie też, tylko ta proza życia ... czyli kasa ..
mam kłopot z lampką airbag (wiem, niby złączka przy fotelu, itd, ale...) zaczynam mieć dosyć już tego auta, te skrzypiące plastiki deski ... powypalane styki elektryczne gdzie nie zaglądnąć ..