[mk4] Aku uciekajacy prąd
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
[mk4] Aku uciekajacy prąd
Cześć golfik dalej mi służy 460tkm na blacie . Pany problem mam z elektryki trochę lewy jestem. Sytuacja wygląda tak, zimne dni ciężko pali, dwa dni postoi już nie zapali. Pierwsza myśl gdzieś prąd ucieka. Miernik w rękę, daje 20mili amper, skrzynka z bezpiecznikami sprawdzem, niby wszystko ok nie pokazuje aby któryś obwód pobierał na lewo. Miernik w daje na volty sondy na klemy 13.6-13.8 pokazuje, więc pozornie prąd w baterii na mój gust jest. Stacyjka kluczyk w prawo obrót zrobi i nagle charakterystyczny dźwięk się wydobywa takiego trajkotania , po czym już nie zakręci. Podpinam pod drugie auto i na strzał pali. Gdzie szukać przyczyny, co i jak sprawdzić?
[mk4] Re: Aku uciekajacy prąd
20 mA to wzorowy wynik. Problem w aku raczej.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Ma gadane
20mA ustawiam na mierniku jako wartość. A jak wyciągam bezpieczniki i sondy wkładam w ich miejsce, to przy każdym pokazuje 0.00 czyli jakby wszystko było ok i nigdzie prąd po obwodach nie uciekał.
-
- Ma gadane
Z 3 lata temu wymieniane szczotki o ile dobrze pamiętam. Dziwne, że pokazuje prąd na Aku 13.6 , a jak odpalam to taki właśnie słabnący obrót czuc jakby rozrusznik za mało prądu dostawał takie mam odczucie.
Napięcie akumulatora mierzy się pod obciążeniem. Urządzenie testujące pokazuje napięcie podczas zwarcia. Nie mając urządzenia można włączyć wszystkie odbiorniki prądu co są w aucie między innymi: światła mijania, drogowe, przeciwmgłowe, wstecznego, wentylator na 4, radio, oświetlenie kabiny i bagażnika itp. Jeżeli napięcie spadnie poniżej 10 V, to znaczy, że akumulator jest zużyty. Nie wiem jaki silnik jest w aucie, w którym występuje problem, a jaki w samochodzie, do którego wkładany jest akumulator na próbę, ale wkładając z diesla do benzynowego, to ten drugi będzie odpalał bez problemu.
-
- Ma gadane
Akumulatorów nie podmianiam tylko na kable odpalam i idzie od strzała , a podpinam pod benzynowe. Spróbuję jeszcze zobaczyć jakie jest napięcie na aku pod obciążeniem. A silnik ahf dieselBednarus pisze: ↑pt gru 13, 2024 01:40Napięcie akumulatora mierzy się pod obciążeniem. Urządzenie testujące pokazuje napięcie podczas zwarcia. Nie mając urządzenia można włączyć wszystkie odbiorniki prądu co są w aucie między innymi: światła mijania, drogowe, przeciwmgłowe, wstecznego, wentylator na 4, radio, oświetlenie kabiny i bagażnika itp. Jeżeli napięcie spadnie poniżej 10 V, to znaczy, że akumulator jest zużyty. Nie wiem jaki silnik jest w aucie, w którym występuje problem, a jaki w samochodzie, do którego wkładany jest akumulator na próbę, ale wkładając z diesla do benzynowego, to ten drugi będzie odpalał bez problemu.
Szczotki w rozruszniku to potrzebna rzecz ale raczej wpływu nie mają na moc rozrusznika. Trzeba sprawdzić stan wirnika, jego łożyskowanie, stan przekładni planetarnej, opory wewnętrzne, czyli to co może być przyczyną blokowania obrotu.