Brak oświetlenia przy otwieraniu drzwi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam pewien problem a mianowicie gdy otwieram drzwi od kierowcy nie zapala się światło wewnątrz samochodu ani male czerwone światło na drzwiach. Nie działa również brzęczyk sygnalizujący włączone światła. Z tego co wyczytałem jest to wina mikrowłącznika który znajduje się w zamku kierowcy. Jednak zauważyłem też , że w wiązce kabli wychodzącej od drzwi przecięty jest brązowy cienki kabel. Czy może to być wina tego kabla? Wiem też że był montowany centralny zamek który jest w pilocie i może on celowo jest przecięty. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Auto to Golf IV , 1998r, 3 drzwiowy, bez elektryki i alarmu, tylko centralny zamek w pilocie.
Musisz rozebrać drzwi i dostać się do zamka.
Przed rozebraniem drzwi upewnij się że to mikrostyk dokładając masę do żarówki w drzwiach - jeśli lampka się zapali to znaczy że padł mikrostyk. Niestety nie pamiętam do którego kabla dokłada się masę ale pewnie dojdziesz po kolorach.
Jeśli lampka w zamku się zaświeciła to mikrostyk w części mechanicznej może być uszkodzony. Jeśli nie zapaliła się to można też podejrzewać zimne luty w zamku albo uszkodzenie we wiązce lub zielono w kostce zamka.
Jak wyjmiesz zamek to potem rozbierasz go na 2 części - jest pełno instrukcji na forum i na youtube (śrubka po śrubce tylko że po ang)
Wymieniasz mikrostyk np na taki:
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-audi- ... NDU4MTY%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
Oryginalny też da się dostać ale kosztuje ok 50 zł więc już lepiej się opłaca kupić nowy zamek,
Ten mikrostyk który podałem rozwiercasz na otwory 3 mm i takie też nawiercasz w zamku pod rozstaw mikrostyku. Potem skręcasz malutkimi śrubkami przez podkładki sprężyste i zapominasz na wieczność i problemie. Jeśli chcesz to na tym etapie rozbierasz cześc elektryczną zamka i przelutowujesz wszystkie połączenia na płytce -tak żeby się przypadkiem nie okazało że winny jednak nie był mikrostyk bo przy rozbieraniu drzwi jest kupa roboty i nie życzę komuś robić tego 2x..
Przed rozebraniem drzwi upewnij się że to mikrostyk dokładając masę do żarówki w drzwiach - jeśli lampka się zapali to znaczy że padł mikrostyk. Niestety nie pamiętam do którego kabla dokłada się masę ale pewnie dojdziesz po kolorach.
Jeśli lampka w zamku się zaświeciła to mikrostyk w części mechanicznej może być uszkodzony. Jeśli nie zapaliła się to można też podejrzewać zimne luty w zamku albo uszkodzenie we wiązce lub zielono w kostce zamka.
Jak wyjmiesz zamek to potem rozbierasz go na 2 części - jest pełno instrukcji na forum i na youtube (śrubka po śrubce tylko że po ang)
Wymieniasz mikrostyk np na taki:
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-audi- ... NDU4MTY%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
Oryginalny też da się dostać ale kosztuje ok 50 zł więc już lepiej się opłaca kupić nowy zamek,
Ten mikrostyk który podałem rozwiercasz na otwory 3 mm i takie też nawiercasz w zamku pod rozstaw mikrostyku. Potem skręcasz malutkimi śrubkami przez podkładki sprężyste i zapominasz na wieczność i problemie. Jeśli chcesz to na tym etapie rozbierasz cześc elektryczną zamka i przelutowujesz wszystkie połączenia na płytce -tak żeby się przypadkiem nie okazało że winny jednak nie był mikrostyk bo przy rozbieraniu drzwi jest kupa roboty i nie życzę komuś robić tego 2x..
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
Rozumiem dzięki bardzo za pomoc, a dziś zauważyłem jeszcze ze gdy otwieram drzwi pasażera zapala się czerwona lampka w drzwiach kierowcy.. Może to o czymś świadczyć?
Chodzi o to czy oby na pewno jest ten mikrostyk czy może po prostu gdzieś jest masa pomieszana?
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Re: Brak oświetlenia przy otwieraniu drzwi
Drzwi mają osobne mikrostyki, jeśli o to chodzi.Kamil2907 pisze:Chodzi o to czy oby na pewno jest ten mikrostyk czy może po prostu gdzieś jest masa pomieszana?
No dobra maja osobne więc czemu się zapala światełko w drzwiach kierowcy jak są otwarte drzwi pasażera? (kierowcy wtedy są zamknięte)
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
O kurde... Dobra, źle żem musiał przeczytać - coraz częściej mi się zdarza czytając w pośpiechu znane tematy...
Kolego miałem ten sam problem. Nie ma sensu wymieniać tych mikrostyków, jedynie ratuje Cię zakup używanego albo zamiennika zamka. Kupiłem sprawny za 40zł i po problemie.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Matt_DST, zamiast gadać głupoty lepiej doradź jak kupić sprawną używkę
...najlepiej taką co nie posypie się za miesiąc. Zamiennik to loteria podobna jak z używką...tylko zamiennik może kryć więcej niespodzianek.
Na drogach większość mk4 i pochodnych, w których zamki jeszcze nie były grzebane, mają przynajmniej jeden zamek niesprawny. Używkę to się kupuje jak zamek jest uszkodzony mechanicznie i potrzeba części...a nie jak się nie chce mikrostyku wymieniać czy lutów poprawić.
...najlepiej taką co nie posypie się za miesiąc. Zamiennik to loteria podobna jak z używką...tylko zamiennik może kryć więcej niespodzianek.
Na drogach większość mk4 i pochodnych, w których zamki jeszcze nie były grzebane, mają przynajmniej jeden zamek niesprawny. Używkę to się kupuje jak zamek jest uszkodzony mechanicznie i potrzeba części...a nie jak się nie chce mikrostyku wymieniać czy lutów poprawić.