Czy akumulator juz nie trzyma?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam następujący problem z moim golfem silnik ALH a mianowicie jak rano idę do auta i chce go odpalić okazuje się że słabo kręci i nie ma kopa żeby go odpalić no to odpalam go na kable(aku już był parę razy rozładowany i ładowany) po odpaleniu mogę go zgasić i już normalnie mi odpala od strzała. Teraz moje pytanie czy akumulator może już nie trzymać napięcia?(aku ma prawie 3lata BOSH SILVER 4 82Ah EN 650) a poniżej rozpiska co zostało zrobione i sprawdzone
1. Wymieniony alternator bo kradł mi prąd (nie rozłączał się na wzbudzeniu)
2. Ładowanie pokazuje 14,3-14,5 V
3. Rozrusznik zregenerowany(wymienione tuleje i szczotkotrzymacz)
4. Pobór prądu po wyłączeniu modułu komfortu pokazuje 0,06-0,08mA
5. Test na sprawność aku wynik to 60%
Kolejna sprawa to jak nie chce mi odpalić to kontrolki tylko przygasają a licznik się nie kasuję. Jak już trochę pojeżdżę i np. chce otworzyć zamknąć szyby to przygasają mi na chwile światła tak samo jest jak dodam gazu na postoju.
Mam następujący problem z moim golfem silnik ALH a mianowicie jak rano idę do auta i chce go odpalić okazuje się że słabo kręci i nie ma kopa żeby go odpalić no to odpalam go na kable(aku już był parę razy rozładowany i ładowany) po odpaleniu mogę go zgasić i już normalnie mi odpala od strzała. Teraz moje pytanie czy akumulator może już nie trzymać napięcia?(aku ma prawie 3lata BOSH SILVER 4 82Ah EN 650) a poniżej rozpiska co zostało zrobione i sprawdzone
1. Wymieniony alternator bo kradł mi prąd (nie rozłączał się na wzbudzeniu)
2. Ładowanie pokazuje 14,3-14,5 V
3. Rozrusznik zregenerowany(wymienione tuleje i szczotkotrzymacz)
4. Pobór prądu po wyłączeniu modułu komfortu pokazuje 0,06-0,08mA
5. Test na sprawność aku wynik to 60%
Kolejna sprawa to jak nie chce mi odpalić to kontrolki tylko przygasają a licznik się nie kasuję. Jak już trochę pojeżdżę i np. chce otworzyć zamknąć szyby to przygasają mi na chwile światła tak samo jest jak dodam gazu na postoju.
Re: Czy akumulator juz nie trzyma?
Aku może mieć już za mały prąd rozruchowy żeby przełamać na zimnym.
Za mały prąd czyli że nie trzyma już napięcia?? no ale przecież po odpaleniu na kablach i jak go zgaszę to pali o strzała
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Sprawdź ile ma Volt w stanie spoczynku, powinno być 12,5-12,8. Jeśli ma ok. 11V spróbuj doładować, jeśli ma poniżej 10.5V to niestety do wymiany.
Wyczyść punkty masowe -pod obudową aku,przy silniku,sprawdż,ewentualnie wymień klemy + ,- jeżeli nie pomoże nowy aku.
Sprawność 60% ,nie ma szału ale i tragedii.
Sprawność 60% ,nie ma szału ale i tragedii.
Weź zwykły miernik najlepiej wskazówkowy i sprawdź do ilu spada napięcie podczas gdy kręcisz rozrusznikiem. Spadek poniżej 10v to dużo.