Zapalająca się kontrolka otwarcia tylnej klapy bagażnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Skurczybyk.
- Ma gadane
- Auto: Bora Wariant Special
- Silnik: ASZ
Kolego Matislo dokładnie opisałeś tak jak trzeba,miałem tez to opisać ale mnie uprzedziłeś:) przyczyną zapalającej się kontrolki otwarcia klapy(nawet przez otwarte drzwi kierowcy czy pasażera) jest uszkodzony mikro styk w klapie co za tym również idzie brak oświetlenia bagaznika.Ale jak ktoś woli wymieniac moduł komfortu to jego sprawa
Moja Bora Black Edition > viewtopic.php?f=89&t=623479
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Kontakt:
Ludzie...przeczytajcie na czym polega problem i później podpowiadajcie. W tym przypadku problem leży z module komfortu a nie w mikrostyku, w kablach od klapy też nie.
Ponawiam swoje pytanie Czyli można założyć inny komfort? Są jakieś kryteria doboru modulu? Czy to musi być dokładnie taki sam jak mam założony? Co się stanie jeśli założę inny ?
- Qto
- _
- Kontakt:
niestety nie jest tak hop...
Jeśli w aucie nie było dłubane (np hobbystycznie, jak to wiele osób na forach robi) i jest fabryczna elektryka szyb to masz komfort rozpoczynający się od znaków 1J0 na jedną wtyczkę (jeśli nie ma fabrycznie obsługi pilota) lub dwie (z obsługą pilota) - jeśli jest komfort z jedną wtyczką, to nic nie stoi na przeszkodzie aby włożyć taki z dwiema - odwrotnie stracisz obsługę pilota.
Jeśli w aucie nie masz fabrycznie elektryki szyb to będziesz miał tylko sterownik centralnego zamka, którego numer zaczyna się od znaków 1C0 962 - nie mylić z modułem komfortu montowanym w autach poliftowych (1C0 959 799...). W tym przypadku będą dwie wtyczki lub trzy (z obsługą pilota) - wymiana zamiennie wygląda tak samo jak w przypadku komfortu.
Z nowszych, poliftowych aut komfort nie podjedzie P&P.
Zakładając, że zmienisz komfort na taki o identycznych numerach...to jeszcze pozostaje problem czy nie będzie on z auta o innym nadwoziu (sedan i variant mają klamkę bagażnika elektryczną...hatchback ma mechaniczną) i czy nie będzie z anglika - aby po takiej zmianie pozbyć się niedogodności trzeba mieć kompa z portem COM, kabel i program VDC
Jeśli w aucie nie było dłubane (np hobbystycznie, jak to wiele osób na forach robi) i jest fabryczna elektryka szyb to masz komfort rozpoczynający się od znaków 1J0 na jedną wtyczkę (jeśli nie ma fabrycznie obsługi pilota) lub dwie (z obsługą pilota) - jeśli jest komfort z jedną wtyczką, to nic nie stoi na przeszkodzie aby włożyć taki z dwiema - odwrotnie stracisz obsługę pilota.
Jeśli w aucie nie masz fabrycznie elektryki szyb to będziesz miał tylko sterownik centralnego zamka, którego numer zaczyna się od znaków 1C0 962 - nie mylić z modułem komfortu montowanym w autach poliftowych (1C0 959 799...). W tym przypadku będą dwie wtyczki lub trzy (z obsługą pilota) - wymiana zamiennie wygląda tak samo jak w przypadku komfortu.
Z nowszych, poliftowych aut komfort nie podjedzie P&P.
Zakładając, że zmienisz komfort na taki o identycznych numerach...to jeszcze pozostaje problem czy nie będzie on z auta o innym nadwoziu (sedan i variant mają klamkę bagażnika elektryczną...hatchback ma mechaniczną) i czy nie będzie z anglika - aby po takiej zmianie pozbyć się niedogodności trzeba mieć kompa z portem COM, kabel i program VDC
Re: Zapalająca się kontrolka otwarcia tylnej klapy bagażnika
Koledzy,
Ja tylko przedstawiłem moją sytuację. Proponuję tylko aby jery21 i michal656 sprawdzili czy mikro styk jest okryty patyną (niebieskawa) od miedzi i czy się kruszy. Sprawdzenie nie zaszkodzi.
Ja tylko przedstawiłem moją sytuację. Proponuję tylko aby jery21 i michal656 sprawdzili czy mikro styk jest okryty patyną (niebieskawa) od miedzi i czy się kruszy. Sprawdzenie nie zaszkodzi.
Mój mikro jest spoko. Rozbieralem go kilka razy i nic niepokojącego nie zauważyłem. Tylko kolego Matislo zauważ że u nas dodatkowo problemem jest brak oświetlenia we wnętrzu auta jak i drzwiach. Czasem wystarczy przejechać kilkaset metrów i problem ustępuje. Natomiast zauważyłem ze odryglowanie i zaryglowanie zamków od środka niekiedy przyspiesza naprawę tego problemu.
Ja również miałem problem z oświetleniem. Nie miałem go u pasażerów na tyle samochodu i w bagażniku. Jak wymieniłem to było ok. Skoro z Twoim mikro stykiem jest wszystko ok to spróbuj innej metody.
Witam ponownie. Udało mi się zakupić komfort o takich samych oznaczeniach. Po założeniu nowego komfortu nie dziala mi centralny z kluczyka. Jeśli macie jakieś doświadczenia z wymianą komfortu to byłbym wdzięczny za radę.
- Qto
- _
- Kontakt:
jakoś inaczej działa?michal656 pisze:nie dziala mi centralny z kluczyka
- Qto
- _
- Kontakt:
sprawdź bezpieczniki...
przydałoby się sprawdzić błędy w module
przydałoby się sprawdzić błędy w module
Na starym module wszystko jest ok. Po podpięcia nowego nie ma centralki wiec czemu bezpieczniki?
- Qto
- _
- Kontakt:
nie wiem czemu... jak opiszesz problem od początku do końca to może się coś wymyśli.
Wcześniej nie pisałeś że próbowałeś wrócić do starego komfortu i było ok...tak samo jak nie napisałeś, że centralny w ogóle nie działa.
Wcześniej nie pisałeś że próbowałeś wrócić do starego komfortu i było ok...tak samo jak nie napisałeś, że centralny w ogóle nie działa.
Opisane jest wszystko we wcześniejszych postach. Na starym module czasem zapalala się kontrolka bagażnika I nie było oświetlenia w kabinie. Wszystko inne oprócz tego działało. Po założeniu nowego nie ma centralnego zamka. I tu pytanie czy po założeniu innego komfortu o tych samych oznaczeniach trzeba go jakoś adaptowac do auta ?