Podłączenie czujników parkowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
na wstępie zaznaczę, iż jestem totalnym laikiem w kwestii elektryki i bez dobrego tutorialu zdecydowanie pomylę nawet plusa z minusem.
Widziałem kilka filmików związanych z montażem czujników, całość opiera się głównie na ukazaniu demontażu lamp, zderzaka itp.
Co do wpinania kabli, jest to gorzej ukazane, a ja potrzebuję dokładnego opisu.
Moje pytanie więc brzmi - jak to podłączyć? Mam dwa kable, czerwony i czarny, z jednej strony są połączone kostką, którą wpinam do centralki, z drugiej strony są gołe przewody. Czerwony wpinam(jak wpinam? w jaki sposób? rozcinam i plączę ze sobą?) pod kabel od światełka cofania (rozumiem, że będzie on jakoś wyraźnie połączony z ową żarówką) a czarny idzie do masy (tylko gdzie ta masa jest? jak ją znajdę?)
Wiem, że pytania są głupie, ale nie znam się na tym totalnie, a szczerze zależy mi na tym aby zrobić to samemu. Wiele razy, z uwagi na mój brak znajomości odnośnie elektryki(jakiejkolwiek), oddawałem samochód do elektryka, wydawałem na to kupę forsy mimo iż czasem wystarczyło zamienić kolejnośc kabli w kostce.
Chcę coś zrozumieć więc proszę o poradę i pomoc.
Pozdrawiam.
na wstępie zaznaczę, iż jestem totalnym laikiem w kwestii elektryki i bez dobrego tutorialu zdecydowanie pomylę nawet plusa z minusem.
Widziałem kilka filmików związanych z montażem czujników, całość opiera się głównie na ukazaniu demontażu lamp, zderzaka itp.
Co do wpinania kabli, jest to gorzej ukazane, a ja potrzebuję dokładnego opisu.
Moje pytanie więc brzmi - jak to podłączyć? Mam dwa kable, czerwony i czarny, z jednej strony są połączone kostką, którą wpinam do centralki, z drugiej strony są gołe przewody. Czerwony wpinam(jak wpinam? w jaki sposób? rozcinam i plączę ze sobą?) pod kabel od światełka cofania (rozumiem, że będzie on jakoś wyraźnie połączony z ową żarówką) a czarny idzie do masy (tylko gdzie ta masa jest? jak ją znajdę?)
Wiem, że pytania są głupie, ale nie znam się na tym totalnie, a szczerze zależy mi na tym aby zrobić to samemu. Wiele razy, z uwagi na mój brak znajomości odnośnie elektryki(jakiejkolwiek), oddawałem samochód do elektryka, wydawałem na to kupę forsy mimo iż czasem wystarczyło zamienić kolejnośc kabli w kostce.
Chcę coś zrozumieć więc proszę o poradę i pomoc.
Pozdrawiam.
Re: Podłączenie czujników parkowania
foty wygasły, ale wszystko opisane
viewtopic.php?f=14&t=321950" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=14&t=321950" onclick="window.open(this.href);return false;
Cytuję....
"Zakładam że wiązka do czujników jest a więc potrzebujemy tylko dać masę (pin 8 i 16) + zasilanie (pin 1 i 9)+ sygnał wstecznego (pin 6) + kanał diagnostyczny (pin 12) + sygnał dla głośniczka (pin 2 i 10)"
wiele mi to mówi, jak już pisałem, jestem laikiem (totalnym), proszę tylko o proste wyjaśnienie tego podłączenia.
"Zakładam że wiązka do czujników jest a więc potrzebujemy tylko dać masę (pin 8 i 16) + zasilanie (pin 1 i 9)+ sygnał wstecznego (pin 6) + kanał diagnostyczny (pin 12) + sygnał dla głośniczka (pin 2 i 10)"
wiele mi to mówi, jak już pisałem, jestem laikiem (totalnym), proszę tylko o proste wyjaśnienie tego podłączenia.
to się nie bierz za montaż.LukaszSzo pisze:jestem laikiem (totalnym),
moduł parktronic ma wejscia na wtyczki. Wtyczka wiązki do czujników i wtyczka wiązki do zasilania, głośniczka itd. Taka wtyczka ma 16 pinów. Każdy pin na wtyczce ma numer (jak ją rozbierzesz to zobaczysz). Numery pinów masz w tym cytacie co podałeśLukaszSzo pisze:proszę tylko o proste wyjaśnienie tego podłączenia
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Podłączenie czujników parkowania
http://ioglaszaj.pl/images/2012/02/07/6 ... akow_3.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja montuję coś takiego, proszę tylko o drobną pomoc w zrozumieniu czegoś a nie o porady typu:
...ale widzę że nie doczekam się odpowiedzi. Dzięki.
Ja montuję coś takiego, proszę tylko o drobną pomoc w zrozumieniu czegoś a nie o porady typu:
to się nie bierz za montaż.grg474 pisze:LukaszSzo pisze:jestem laikiem (totalnym),
...ale widzę że nie doczekam się odpowiedzi. Dzięki.
no sorry. Przecież masz tam - 4 wejścia osobne na każdy czujnik, wejście na zasilanie (power) i wejście na wyświetlacz. Jaką niby odpowiedź chcesz uzyskać...LukaszSzo pisze:Ja montuję coś takiego,
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Czarny do brązowego przy lampie, czerwony do czarno/niebieskiego także przy lampie. Sposób łączenia dowolny.