Zwarcie podczas jazdy, stopione kable

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

papajp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: papajp » śr paź 26, 2016 16:23

Witam, zacznę od tego że jestem nowy na forum i także moja przygoda z VW jest niedługa. Sprawa wygląda tak, że podczas jazdy, nagle zgasły wszystkie kontrolki, światła, silnik i wszystko inne, z pod maski zaczął ulatniać się dym, gdy przestał i otworzyłem maskę, zobaczyłem że osłonka jednego z kabli idących od akumulatora uległa całkowitemu stopieniu, przy drugim kablu na + także góra osłonki kabla trochę się stopiła, wymieniłem bezpieczniki ze skrzynki oraz ten znajdujący się pod maską, obok akumulatora. Nic to nie dało, auto nie kręci, nic z elektroniki nadal nie działa. Akumulator wydaję się być ok, ponieważ przy poruszaniu nim oczko akumulatora jest zielone. Znajomy wspominał coś o kabelku od bendixa, zauważyłem że kilka włosków jest pozrywanych. Nie jestem elektromechanikiem ani nawet mechanikiem, mam podstawowe pojęcie o takich sprawach, a posiadaczem VW jestem od niedawna. Jeśli ktoś z ludzi którzy siedzą w temacie stwierdzi że sprawa nadaję się do mechanika to wyjścia nie będę miał, jednak liczę na waszą pomoc w uporaniu się z tym problemem.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr paź 26, 2016 16:59

kable idące od aku muszą być w dobrym stanie. jeśli są to przydałoby się zmierzyć napięcie akumulatora...albo chociaż sprawdzić czy światła świecą i klakson działa.
dosyć istotną kwestią jest też to, co się stało...bo bez przyczyny takie rzeczy się nie dzieją

papajp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: papajp » śr paź 26, 2016 18:11

klakson ani światła nie działają, jeśli chodzi o przyczynę to pod podstawką na akumulator gdzie prowadził jeden z przepalonych kabli było trochę wody i to mogło spowodować zwarcie. wymieniać te kable, jeśli tak to jakie będą odpowiednie?

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » czw paź 27, 2016 07:33

papajp, najlepiej zrob jakies foty tych zniszczen to moze uda nam sie dojsc do tego co sie stalo.

papajp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: papajp » czw paź 27, 2016 10:54

Zdjęcia zrobione, znajomy mówi że ten mały czerwono-czarny kabelek który jest uszkodzony co widać jest wszystkiemu winny. Ten na środkowym jest jak widać ponownie izolowany, ponieważ to jego izolacja uległa całkowitemu stopieniu. Pomysł na teraz, wymienić kable zasilające od aku i ten czerwono czarny najmniejszy. Jeśli ktoś zna się na tym lepiej ode mnie co nie jest trudne i ma jakiś pomysł niech się nim podzieli. :pub:

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw paź 27, 2016 12:00

Czerwono/czarny to nie jest fabryczny przewód...lepiej żebyś wiedział od czego jest, to będzie łatwiej...nie powinien mieć on wpływu na brak prądu, ale może akurat jest od jakiegoś urządzenia zabezpieczającego czy coś w tym stylu

Awatar użytkownika
Mavrick
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pt paź 28, 2016 00:28

Jezeli dysponujesz miernikiem to opusc skrzynke bezpiecznikow i zobacz czy na czerwonym kablu (pierwszy od prawej strony na samej gorze (czerwona wtyczka)) masz 12V. Jezeli nie to masz gdzies przerwe na glownym przewodzie doprowadzajacym prad do skrzynki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”