Sterownik silnika - błąd 18263
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Sterownik silnika - błąd 18263
Ja właśnie długo walczyłem z moim licznikiem z nowymi wsadem. Jest wiele opinie że właśnie liczniki z Passeratti nie bardzo dogaduja się z golfem nawet z zmienionym wsadem.
Może to jeden z takich bugów.
Jeśli nie wpływa to na pracę auta to bym to olał.
Może to jeden z takich bugów.
Jeśli nie wpływa to na pracę auta to bym to olał.
Skupiliśmy się na liczniku, a problem może leżeć gdzie indziej.
Potraktuję go jeszcze innym wsadem i zobaczę co się stanie.
Muszę jeszcze logi zrobić, żeby mieć pewność, że wszystko nie ma wpływu na pracę auta.
Potraktuję go jeszcze innym wsadem i zobaczę co się stanie.
Muszę jeszcze logi zrobić, żeby mieć pewność, że wszystko nie ma wpływu na pracę auta.
a nie prościej wpisać login w liczniku a potem adaptacja kanał 00 wartość 00 test i save. Wyłączyć stacyjkę, włączyć i skasować błędy?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Nic nie dało...
Ale nie jestem pewien teraz czy wyłączyłem zapłon przed skasowaniem błędów...Jutro jeszcze raz spróbuję wykasować.
Druga sprawa: w liczniku w kanale 00 mam stored value --, opcja test jest niedostępna w polu tested value jest na sztywno wpisane 00 (nie mogę nic zmienić). Tylko mogę kliknąć "save" i tak zrobiłem.
Trzecia sprawa, cały czas mnie męczy dlaczego w adaptacjach w liczniku nie mogę przeprowadzić korekty spalania (kanał 3 jest niedostępny, ani na żadnym innym tego nie ma). Na kąciku kolega Peran mi polecił modyfikację we wsadzie i widzę po wartościach spalania, że jest niższe więc chyba działa...
Ale nie jestem pewien teraz czy wyłączyłem zapłon przed skasowaniem błędów...Jutro jeszcze raz spróbuję wykasować.
Druga sprawa: w liczniku w kanale 00 mam stored value --, opcja test jest niedostępna w polu tested value jest na sztywno wpisane 00 (nie mogę nic zmienić). Tylko mogę kliknąć "save" i tak zrobiłem.
Trzecia sprawa, cały czas mnie męczy dlaczego w adaptacjach w liczniku nie mogę przeprowadzić korekty spalania (kanał 3 jest niedostępny, ani na żadnym innym tego nie ma). Na kąciku kolega Peran mi polecił modyfikację we wsadzie i widzę po wartościach spalania, że jest niższe więc chyba działa...
Mam liczniki full fis immo3 zarówno od golfa jak i od Passata i w żadnym nie mogę vagiem ustawić korekty spalania więc widocznie tak ma być
BDW ten z passeratti bez korekt rozwija się o 0,1 l na 1000km więc został nie korygowany. Golfowski o 0,5 -0,7 l zawyzal
BDW ten z passeratti bez korekt rozwija się o 0,1 l na 1000km więc został nie korygowany. Golfowski o 0,5 -0,7 l zawyzal
Peran, to przerabiałeś ten temat dogłębnie. dlatego masz pewne info. U mnie też wyszło zawyżenie 0,5 l (6,7 pokazał przy rzeczywistym ~6,15). Dlatego zrobiłem korektę jak mi poradziłeś po wsadzie i wydaje mi się, że będzie dobrze.
Czyli sugerujesz, że temat korekty spalania odpuścić bo zmiana wsadu może nic nie dać...
Czyli sugerujesz, że temat korekty spalania odpuścić bo zmiana wsadu może nic nie dać...
Było dużo postów na ten temat i wszyscy twierdzili że w immo 3 pozostaje korekta we wsadzie.
Jak już edytuj z wsad to jeszcze polecam korektę wskazań temperatury płynu chłodzącego na liniową.
Jak już edytuj z wsad to jeszcze polecam korektę wskazań temperatury płynu chłodzącego na liniową.
Peran, Będę o tym myślał w najbliższym czasie jak rozwiąże temat tych błędów...
Byłem wykasować błąd i się okazało, że te w liczniku, o których pisałem w pierwszych postach znowu się pojawiły: brak komunikacji z "Transmision module" i po CANie z modułem komfortu.
O co w tym wszystkim chodzi?
Kable się gdzieś przetarły? Ale przecież jak by nie miał komunikacji z modułem komfortu to by nie wiedział, że drzwi są otwarte itp. Jakiś czujnik w skrzyni poleciał?
Byłem wykasować błąd i się okazało, że te w liczniku, o których pisałem w pierwszych postach znowu się pojawiły: brak komunikacji z "Transmision module" i po CANie z modułem komfortu.
O co w tym wszystkim chodzi?
Kable się gdzieś przetarły? Ale przecież jak by nie miał komunikacji z modułem komfortu to by nie wiedział, że drzwi są otwarte itp. Jakiś czujnik w skrzyni poleciał?
Ja mam komfort bez can więc nie pomogę.
Ale możliwe że w pasacie działa inaczej komfort.
U mnie po założeniu zegarów z passata nie działa w ogóle informacja o drzwiach i o światłach a w liczniku z golfa działało bo był chociaż mały samochodzik na fisie.
Właśnie takie są uroki liczników z Passata.
A transmision module to nie przypadkiem automatyczna skrzynia biegów??
W Can Gateway jakie masz kodowanie??
Spróbuj wejść w can Gateway recode dać 2 (ABS po Can) a później wrócić na 6 pewnie (ABS+Airbag)
Ale możliwe że w pasacie działa inaczej komfort.
U mnie po założeniu zegarów z passata nie działa w ogóle informacja o drzwiach i o światłach a w liczniku z golfa działało bo był chociaż mały samochodzik na fisie.
Właśnie takie są uroki liczników z Passata.
A transmision module to nie przypadkiem automatyczna skrzynia biegów??
W Can Gateway jakie masz kodowanie??
Spróbuj wejść w can Gateway recode dać 2 (ABS po Can) a później wrócić na 6 pewnie (ABS+Airbag)
Dostałem od kolegi grg474 wsad 1J0 920 847C. Lepszego już raczej do niego nie znajdę. Cały czas w silniku jest nieusuwalny błąd.
W związku z tym też licznik do rozbiórki i będę musiał poprzestawiać wskazówki bo niektóre pokazują trochę nie tak, a z resztą niedogodności będę się musiał nauczyć żyć...
Dzięki za pomoc!
W związku z tym też licznik do rozbiórki i będę musiał poprzestawiać wskazówki bo niektóre pokazują trochę nie tak, a z resztą niedogodności będę się musiał nauczyć żyć...
Dzięki za pomoc!
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Jak coś to lezy u mnie full fis z Passata o numerze 3B0920849C ale przez najbliższe dwa 3-4 tygodnie nie będę miał okazji podpiąć go do auta bo chwilowo go nie mam. Jakbyś chciał powrównać wsady to się przypomnij za jakieś 3 tygodnie.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
sebekgolf,
Kolega grg474 dał mi wsad i na nim muszę bazować. Zmieniałem w nim ostatnio charakterystykę prędkościomierza (tarcza jest inna, ale już wszystko śmiga jak ta lala). Jak będzie chwila to muszę zerknąć jak bardzo się różni od tego mojego z poprzedniego licznika. Prócz tego, że tamten był Bosch a ten jest VDO...
Kolega grg474 dał mi wsad i na nim muszę bazować. Zmieniałem w nim ostatnio charakterystykę prędkościomierza (tarcza jest inna, ale już wszystko śmiga jak ta lala). Jak będzie chwila to muszę zerknąć jak bardzo się różni od tego mojego z poprzedniego licznika. Prócz tego, że tamten był Bosch a ten jest VDO...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
udało się rozwiązać problem?
U mnie w nowym nabytku identyczne błędy...
w ECU 18263
w liczniku 01177 i 01336
Ciężko powiedzieć czy coś było zmieniane (wątpię), ja auto mam tydzień...nie wiem od czego zacząć temat.
edit: ECU jest z wirusem...rosstech mówi że 1177 może być tym spowodowany. Jeśli tak, to co dalej? ...i czy reszta błędów jest z tym związana
U mnie w nowym nabytku identyczne błędy...
w ECU 18263
w liczniku 01177 i 01336
Ciężko powiedzieć czy coś było zmieniane (wątpię), ja auto mam tydzień...nie wiem od czego zacząć temat.
edit: ECU jest z wirusem...rosstech mówi że 1177 może być tym spowodowany. Jeśli tak, to co dalej? ...i czy reszta błędów jest z tym związana
W liczniku nie mam błędów tylko ten w ECU jest permanentny. Myślę, że jest on spowodowany różnicą wersji na wsadach licznika ori (v20) i tego nowego z FISem (v16).
Poza tym błędem nic się nie dzieje więc olałem temat. Pół roku minęło i nic...
Te z licznika wykasowałem i żaden nie wrócił.
Poza tym błędem nic się nie dzieje więc olałem temat. Pół roku minęło i nic...
Te z licznika wykasowałem i żaden nie wrócił.