Witam, koledzy mam problem, coś nie tak z ładowaniem. Auto ze start stop i bluemotion. Sytuacja wygląda tak, że jak się rozgrzeje to ładuje ok, bo podczas jazdy 13,5-13,6V, podczas hamowania czy postoju 15V (ponoc bluemotion takie zakresy maja, może ktoś może to potwierdzic). Ale rano po odpaleniu ładowanie na aku jest na poziomie 12,5-12,6V czy duuuzo za mało. VCDS pokazuje podobne wartosci na wyjsciu z alternatora. Teraz nie wiem czy coś nie tak jest z pradem wzbudzenia, ze po przejechaniu kilku km wraca do normy czy alternator nie daje rady. Aku wymieniony na inny i to samo. Jak juz auto sie rozgrzeje to po kolejnym odpaleniu ładuje juz normalnie. Probówałem przegazowac powyzej 2tys obr ale wzbudzenia nadal nie ma. Niebieski przewód od altka idzie i nie jest urwany.
Co byscie radzili w tej sytuacji?
moze ma ktos bluemotion i moze sprawdzic ładowanie u siebie?
pozdrawiam!
Problem z ładowaniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Problem z ładowaniem
Na rozgrzanym ładowanie jest też za niskie...
Jakie urządzenia miałeś włączone podczas pomiaru?
Jakie urządzenia miałeś włączone podczas pomiaru?
-
- Nowicjusz
Re: Problem z ładowaniem
Nigdy nie sprawdzałem poziomu ładowania, ale inteligentne alternatory tak właśnie się zachowują aby nie obciążać silnika. Poziom ładowania zależny jest od obciążenia silnika. Bardziej obciążony - mniejsze lub brak ładowania.
-
- Nowicjusz
Problem z ładowaniem
no właśnie tak jakoś jest, i do tej pory też nie sprawdzałem, ale zapalił się błąd niskiego napięcia na aku, błąd 01598 przerwa w obwodzie 011, i zacząłem szukać. po sprawdzeniu aku okazało się że jest niedoładowany i właśnie poziom ładowania zwrócił moją uwagę. dzis rano znowu sprawdziłem i po odpaleniu napięcie na aku i altku 12,6V czyli praktycznie zero ładowania... nie wiem co tu dalej robić
-
- Nowicjusz
Problem z ładowaniem
dziś znowu sprawdziłem rano i znowu 12,6V, wystarczy że włącze swiatła i zaraz jest 13,7V, a jak wyłącze znowu spada. Jak silnik jest ciepły też różnie łąduje, byłem u elektronika ale nic w sumie nie stwierdził.
potrzebuje kogoś z bluemotion żeby sprawdzić i porównac, jakie ładowanie wogóle powinno być.
moze ktos pomóc ?
potrzebuje kogoś z bluemotion żeby sprawdzić i porównac, jakie ładowanie wogóle powinno być.
moze ktos pomóc ?