Zwarcie w liczniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zwarcie w liczniku
Witam serdecznie drogich forumowiczów, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość Mam prośbę zwiazaną z instalacją elektryczną (jestem laikiem) a mianowicie miałem zwarcie w kostkach które są w tym czarny tunelu plastikowym przy obudowie filtra powietrza (2.0 AQY), połączenie zostało naprawione lecz po zwarciu zostało mi to że wskazówka paliwa i temperatury lezały i swieciły sie kontrolki od rezerwy i temperatury. Elektryk od urządzeń naprawił mi go lecz powiedział ze w kostce od licznika tej niebieskiej na pinie nr26 ( 26 – Prawe światło postojowe, sygnał dla brzęczyka ostrzegawczego włączonego światła) jest zwarcie i odciął ten kabelek. Zbadał to testem diody przykładając jedną igiełke do pinu z masą a drugą do pinu 26 i miernik brzęczał. Moje pytanie brzmi czy to napewno jest zwarcie, czy poprostu ten pin 26 ma tak sie zachowywać bo ten elektryk nie jest od samochodówki i być może nie orentuje się do końca w temacie. Bardzo dziekuje za wszelkie podpowiedzi i rady, pozdrawiam serdecznie
Zwarcie w liczniku
ciekawy ten elektryk, bo skoro ten przewód jest zmostkowany ze światłem to automatycznie masa przechodzi przez żarówkę i poprzez mostek wraca do przewodu. Podsumowując, jak elektryk chce sprawdzić i widzi ze schematu, że jest to sygnałowy od włączonych świateł to musiałby celem wyeliminowania błedu odpiąć wszystkie wtyczki lamp i włącznik światełpawelctg pisze:Moje pytanie brzmi czy to napewno jest zwarcie, czy poprostu ten pin 26
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Zwarcie w liczniku
dziękuję bardzo grg474 za zainteresowanie i kompetentną podpowiedź, czyli wychodzi na to ze wszystko na tym pinie jest ok i moge go podłączyć nie bojąc się że spale licznik, bo szukałem na kablu idącym od tego pinu różnych przetarć itp i wszystko wyglądało dobrze...
Zwarcie w liczniku
przecież zwarcie miałeś od innego przewodu
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć