Nie otwierający się bagażnik Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Siema. Słuchajcie, mam problem z otwieraniem bagażnika w mojej Borze. Polega on na tym iż nie działa otwarcie przyciskiem w bagażniku, dziś przestało też działać oświetlenie bagażnika. Problem zaczął się pewnego razu jak wjeżdżałem do garażu, w podsufitce coś błysnęło i otworzył się bagażnik a bezpiecznik oświetlenia wewnętrznego się spalił. Wymieniłem na nowy, od tamtej pory tylko kluczykiem można otworzyć bagażnik Przewody są ok. Dodatkowo rozciąłem miejsce gdzie zaginają się one przy klapie, są całe. Podłączyłem stary silniczek od otwierania klapy ( wyłamane ząbki w ślimaku) i po naciśnięciu przycisku przez chwilę nic się nie dzieje a potem próbuje cały czas chować ślimak tak jakby otwarcie się odbyło i musiał wrócić do poprzedniego stanu. Pomożecie ? Może miał ktoś podobny problem?
- Vincet_Vega
- Nowicjusz
Skoro kable całe itd. to wychodzi, że to mikrostyk w zamku, skoro są problemy również z oświetleniem to będzie jego wina.
Jest też mikrostyk w klamce, ale on nie odpowiada za oświetlenie.
Jest też mikrostyk w klamce, ale on nie odpowiada za oświetlenie.
Dziś rozebrałem cały bagażnik. Sytuacja wygląda następująco. Po naciśnięciu otwierania klapy silniczek chodzi do tyłu nawet jak klapa jest otwarta a kontrolka na desce się nie świeci także myślę sobie trafiłeś mikrostyk ! Jednak coś korciło mnie żeby odpiąć żarówkę oświetlenia bagażnika. No i okazuje się że po jej odpięciu mikrostyk działa prawidłowo tj. gdy się go naciśnie kontrolka na desce gaśnie a naciśnięcie przycisku otwierania klapy nie powoduje żadnej reakcji. No dobra wszystko wszystkim ale dlaczego silniczek pracuje tylko do tyłu ? On cały czas próbuje schować ślimak a nie wysunąć... Pomyślałem sobie, że wyjmę bezpiecznik od oświetlenia wewnętrznego, wtedy dopiero zaczęła się jazda. Silniczek otwierania klapy chodził nieustannie a pod kierownicą coś pukało, dodatkowo włączył się alarm a drzwi się zaryglowały Chyba dostanę szoku z tym samochodem
Re: Nie otwierający się bagażnik Bora
Witam,
Bardzo często w lampkach podświetlenia w podsufitce jest dioda prostownicza...
Jeśli się upaliła to może być dyskoteka sprawdź ją, tam gdzie błysło w podsufitce...
Daj cyn czy pomogło, w jedną stronę będzie zapora a w drugą przejście jeśli się upaliła to może mieć w obie strony przejście...
Jeśli się upaliła to możesz dać taką n1004 dostępna w każdym elektronicznym sklepie...
Pozdrawiam,
Matias1
Bardzo często w lampkach podświetlenia w podsufitce jest dioda prostownicza...
Jeśli się upaliła to może być dyskoteka sprawdź ją, tam gdzie błysło w podsufitce...
Daj cyn czy pomogło, w jedną stronę będzie zapora a w drugą przejście jeśli się upaliła to może mieć w obie strony przejście...
Jeśli się upaliła to możesz dać taką n1004 dostępna w każdym elektronicznym sklepie...
Pozdrawiam,
Matias1
Niestety to nie dioda ponieważ w lampce podsufitki po prostu jej nie ma ...
Czy możliwe żeby winien był temu wszystkiemu moduł komfortu, czy on nie ma nic wspólnego z otwieraniem bagażnika ?
Czy możliwe żeby winien był temu wszystkiemu moduł komfortu, czy on nie ma nic wspólnego z otwieraniem bagażnika ?