Brak dostępu do inspekcji serwisowych po zmianie licznika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

r3nzoll
Mały gagatek
Mały gagatek

Brak dostępu do inspekcji serwisowych po zmianie licznika

Post autor: r3nzoll » pt sty 08, 2016 15:37

Witam,

Jakiś czas temu zmieniłem licznik z 1j0 920 801e na 1j0 920 926c, wyciągnąłem pin vag eeprom programmerem przez kabel vag k + can 3.6, zmodyfikowałem eeprom pod rkm i wskazówki podświetlane po zapłonie, natomiast kluczyki i całe kodowanie komfortu oraz licznika na europę zrobiłem vcdsem. Jedyne czego nie zrobiłem, to nie zmieniłem vinu w eepromie nowych zegarów. Nowe zegary od razu krzyczały o inspekcje itd., więc chciałem dostać się vcdsem do grup, w których mogę to zresetować - pokazuje error, próbowałem zrobić SRI reset i na wszystkich grupach, które się załączają pokazuje się error, przebiegu też zmienić nie mogłem. W poprzednich zegarach nie było z tym problemu. Przebieg na ten ze starego licznika zmieniłem dopiero przy pomocy vag eeprom programmera i kabla vag k + can. Jak zrobiłem na tym kablu reset ecu to zniknęły inspekcje oraz przebieg zmienił się na ten, który chciałem.

Co może być przyczyną braku dostępu przez vcds do tych grup ? to, że vin zegarów jest od innego auta, czy gdzieś indziej może jest problem ?
Pytam w sumie orientacyjnie, bo na dzień dzisiejszy nie mam żadnych zbędnych komunikatów na liczniku, przebiegu też nie mam potrzeby zmieniać itd.

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”