centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Tylko powierzchownie, ale to mi nie wygląda na uszkodzone przewody gdyż raz działa raz nie a jak jest zamknięty to wcale, nie wiem może silniczek tego suwaka.
Tak jak kolega wcześniej mówi - sprawdź przelotkę,bo może jest kabelek przerwany i raz styka,a raz nie i dlatego
Dave1990 pisze:raz działa raz nie
No i problem rozwiązany jeden kabelek zielony był urwany i podczas otwartego bagażnika on stykał a jak się zamknęło to przewód się naciągał i nie było styku:)
Kabelek był urwany w przelotce ?Dave1990 pisze:jeden kabelek zielony był urwany
- darkmen21
- Oberschesien
- Auto: GOLF 3,5 Cabriolet 2.0 AGG, Passat b8, Skoda Superb II,
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Witam podłączenie sie pod temat. Silniczek oryginalny, kable w przelotne dwa były przerwane niebieski i od szyby , naprawilem , szyba juz grzeje i nadal zero działania:/. Zielony kabel był lekko zdarty z izolacji ale niczego nie dotykał i tez nie działał :/ najgorsze jest to ze nie dziala także zamykanie na klucz , który nie chce nawet wejść do końca. Jakieś sugestie ? Przy naciskaniu zamykania drzwi czy otwierania nawet nie drgnie:/
Z VAGami przez życie, było już ich z około 30.. Obecnie posiadam 3 :)
Na forum 15 lat.. :okej:
Na forum 15 lat.. :okej:
Zobacz w jakim stanie jest caly mechanizm zamka, ja myslalem ze silniczek sie spalil, bo nie reagowal nic i nie zamykalo mi klapy, rozebralem tapicerke i okazalo sie, ze caly zamek po zimie zasniedzial i strasznie ciezko chodzil, oczyscilem wszystko na ile sie dalo, przesmarowalem wszystko smarem sylikonowym i hula do tej pory.
Re: centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
Witam, czytam czytam i muszę się podpytać
u mnie to samo, mam Golfa 4 highline (3-drzwiowy) 1.6sr z 99r. nie działa centralny zamek - nie zamyka bagażnika, ale nie mogę też przekręcić kluczyka w zamku w klapie (możliwe że poprzedni właściciel zmienił wkładkę).Rozebrałem osłonę klapy i przy zamkniętej klapie bawiłem się centralnym z pilota, okazuje się że prąd dochodzi do siłownika, bo czuć jak pracuje i "hałasuje", ale ten metalowy pręcik którym powinien siłownik sterować, niestety nie reaguje. Co może być przyczyną i czy dam radę to naprawić? Jeśli tak to jak?
Kolejne..w bagażniku nie świeci się światełko, a na liczniku nie pojawia mi się kontrolka od otwartej klapy bagażnika (jest na liczniku, ale może działać nie powinna?). Dodam że przy zamkniętej (nie przekluczonej) klapie bagażnika, gdy zamykam samochód z pilota i otworzę klapę, włącza się alarm więc domyślam się że mikrostyk jest ok.
u mnie to samo, mam Golfa 4 highline (3-drzwiowy) 1.6sr z 99r. nie działa centralny zamek - nie zamyka bagażnika, ale nie mogę też przekręcić kluczyka w zamku w klapie (możliwe że poprzedni właściciel zmienił wkładkę).Rozebrałem osłonę klapy i przy zamkniętej klapie bawiłem się centralnym z pilota, okazuje się że prąd dochodzi do siłownika, bo czuć jak pracuje i "hałasuje", ale ten metalowy pręcik którym powinien siłownik sterować, niestety nie reaguje. Co może być przyczyną i czy dam radę to naprawić? Jeśli tak to jak?
Kolejne..w bagażniku nie świeci się światełko, a na liczniku nie pojawia mi się kontrolka od otwartej klapy bagażnika (jest na liczniku, ale może działać nie powinna?). Dodam że przy zamkniętej (nie przekluczonej) klapie bagażnika, gdy zamykam samochód z pilota i otworzę klapę, włącza się alarm więc domyślam się że mikrostyk jest ok.
Skoro czujrsz, ze reaguje to przyjrzyj sie silniczkowi, sprobuj go rozruszac itd, ew podmianka i proba na tym. A odnosnie nie dzialajacej lampki to najprawdopodobniej padl mikro ten, ktory jest w zamku klapy (sprawdz tez zarowke )
No ogólnie tym pręcikiem próbowałem ruszać jak bawiłem się otwieraniem i zamykaniem, ale ani drgnie niestety da rade rozebrać ten siłownik i pobawić się w smarowanie itd.?
a możesz mi powiedzieć gdzie dokładnie znajdę ten mikro przy zamku i jak do niego się dobrać i co zrobić żeby działało? żarówka jest OK a czy jest taka możliwość że ta wkładka jest od tego kluczyka który mam i zaśniedziała? jak ewentualnie ją naprawić?
a możesz mi powiedzieć gdzie dokładnie znajdę ten mikro przy zamku i jak do niego się dobrać i co zrobić żeby działało? żarówka jest OK a czy jest taka możliwość że ta wkładka jest od tego kluczyka który mam i zaśniedziała? jak ewentualnie ją naprawić?
Wkladke olej, bo raczej nic z nią nie zrobisz. U mnie tez kluczykiem sie nie da krecic, bo jak przez tyle lat nie uzywane, nalecialo do srodka syfu, zasniedzialo i nie ruszy juz pewnie. Ten bialy zamek mozesz rozebrac i poprobowac, sprawdzic na ktotko czy sam silniczek sie zakreci. Mikro masz tak jak napisalem Ci juz wczesniej - w zamku klapy, musisz go wykrecic (dwa splajny) i jest on przy tej zapadce, ktora zamyka sie (jest o tym foto porada). Najlepiej kupic mikro za ~3zl i go tam wmontowac, podlaczyc i nie dosc, ze lampka zadziala, to jeszcze na desce Ci powinno pokazywac komunikat otwartej klapy.
Ok, dzięki bardzo właśnie przeglądam allegro i tak mi się wierzyć niechce że to jest to, bo troche drogie jak 40zł-
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-4-1218" onclick="window.open(this.href);return false;
czy może to:
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-rozbi ... 16462.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
mam nadzieję że ten ostatni będzie pasował i do klapy bagażnika i do drzwi pasażera bo bolączką w moim golfiku jest to że gdy wewnętrzne światło przełącze w pozycje otwartych drzwi, to drzwi mogą być zamknięte a światło dalej się świeci i to samo dioda w narożniku drzwi pasażera - drzwi zamknięte a ona świeci, no i tak jak już mówiłem kontrolka klapy na bagażniku jest widoczna na liczniku, ale nie świeci przy otwartej klapie i nie świeci światełko i nie centralny nie zamyka zamka
skoro mogę na Ciebie liczyć, to jeszcze Cię o coś podpytam na zdjęciu poniżej widać kontrolki na liczniku, czy one wszystkie wskazują że powinienem mieć te funkcje? bo np nie świeci mi nigdy kontrolka od: tempomatu, złożonego fotela, nie zapiętych pasów, kierunkowskazy przyczepy (nie mam nawet haka).
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-4-1218" onclick="window.open(this.href);return false;
czy może to:
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-rozbi ... 16462.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
mam nadzieję że ten ostatni będzie pasował i do klapy bagażnika i do drzwi pasażera bo bolączką w moim golfiku jest to że gdy wewnętrzne światło przełącze w pozycje otwartych drzwi, to drzwi mogą być zamknięte a światło dalej się świeci i to samo dioda w narożniku drzwi pasażera - drzwi zamknięte a ona świeci, no i tak jak już mówiłem kontrolka klapy na bagażniku jest widoczna na liczniku, ale nie świeci przy otwartej klapie i nie świeci światełko i nie centralny nie zamyka zamka
skoro mogę na Ciebie liczyć, to jeszcze Cię o coś podpytam na zdjęciu poniżej widać kontrolki na liczniku, czy one wszystkie wskazują że powinienem mieć te funkcje? bo np nie świeci mi nigdy kontrolka od: tempomatu, złożonego fotela, nie zapiętych pasów, kierunkowskazy przyczepy (nie mam nawet haka).
Re: centralny zamek klapy bagaznika nie dziala
Witam,przepraszam że się wtrącam,ale czemu nie da się nic zrobić z wkładką ?przecież rozbiera się się ją,czyści zapadki,ogòlnie całą wkładkę(oczywiście pamiętając o kolejności zapadek) montujemy do zamka i cieszymy się sprawnością wkładki.Odnośnie mikrostyku w zamku nie wiem czy montowane były różne ale u mnie jest mikro.przesówny w którym znajdują się 3 blaszki(dorabiałem je) 1 masa 2 światło w bagażniku 3 ikona na zegar otwartej klapy
amatorek, Dzięki spróbuję to zrobić, miejmy nadzieję że się uda
KoJ@K, czekam na odpowiedź
KoJ@K, czekam na odpowiedź