Problem z modułem komfortu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

szperacz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szperacz » wt paź 20, 2015 20:11

Witam, chciałbym zapytać kolegów czy miał ktoś taki problem. Od jakiegoś czasu mam taka sytuację w moim golfie 4 TDI rok 1999. Przychodzę do do samochodu np. wychodząc z pracy i nie działa pilot w kluczyku muszę otworzyć drzwi manualnie z kluczyka wtedy centralny działa prawidłowo otwiera wszystkie drzwi i normalnie mogę autko odpalić natomiast pilot nie działa nie mogę zamknąć ani otworzyć samochodu. w vagcomie mam błąd:

00956 - Key 2
09-00 - Adaptation Limit Surpassed

Po zaadaptowaniu kluczyka wszystko wraca do normy polot znowu żyje można otwierać i zamykać autko ale do pewnego czasu czasami wszystko działa prawidłowo jeden dzień a czasami 3 tygodnie później ten sam problem czyli pewnego pięknego dnia oczywiście kiedy najmniej się tego spodziewam nie mogę otworzyć samochodu i oczywiście ten sam błąd i ponowna adaptacja pilota..... Sprawdzałem na 2 różnych kluczykach, wymieniałem baterie w pilocie jest dokładnie to samo więc podejrzewam że coś stało się z modułem komfortu ale wolę się upewnić czy na pewno jest sens go wymieniać czy może jednak ktoś zna inne rozwiązanie tego problemu. Kodując kluczyk przycisk otwierania przytrzymuje nawet kilka sekund żeby przypadkiem nie za krótko, oczywiście zaraz po naciśnięciu jest krótki sygnał klaksonu.

Bardzo proszę o jakieś rady bardziej doświadczonych kolegów

Pozdrawiam
Tomek

Golf III - 1Z GT ---> Golf 4 AGR

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt paź 20, 2015 20:40

kodujesz mechanicznie
poczytaj wpis pawelekm
+ dodatkowa informacja - najprawdopodobniej pilot ma zwarcie w mikrostyku rozpoznawane jako wielokrotną próbę uruchomienia (minimum 200 impulsów) - wtedy będzie też taki błąd

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

szperacz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szperacz » wt paź 20, 2015 21:02

Dziękuję za informacje. Jak będę miał dostęp do 2 kluczyków jednocześnie to sprawdzę czy to coś zmieni bo obecnie 2 kluczyk jest 100km dalej :) Nie jestem pewien czy tej metody mechanicznej już kiedyś nie próbowałem bo sprawa już ciągnie się chyba prawie rok tylko czasem jest mniej uciążliwa a czasem bardziej. Na temat tego wielokrotnego naciskania przycisku pilota też czytałem i dlatego postanowiłem sprawdzić na drugim pilocie i niestety jest to samo dlatego założyłem że raczej 2 piloty w taki sam sposób nie są uszkodzone :)

szperacz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szperacz » ndz lis 01, 2015 13:31

Witam ponownie niestety wykonałem adaptacje metodą mechaniczną otwieranie działało około tygodnia i problem w dalszym ciągu się powtarza :( dodatkowo zauważyłem ze prawdopodobnie mam problem z zamkiem w drzwiach kierowcy bo przy probie otwarcia kluczykiem otwarły się tylko drzwi kierowcy a kontrolka przy ryglu nadal mrugała otwierając kluczykiem drzwi pasażera otwarły się wszystkie drzwi, zapaliło się światło w kabinie i kontrolka przy ryglu przestała mrugać czyli tak jak powinno być.

Mam nadzieję że ma ktoś jakiś pomysł jak ten problem ugryźć.

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 01, 2015 17:56

szperacz pisze:Witam ponownie niestety wykonałem adaptacje metodą mechaniczną otwieranie działało około tygodnia i problem w dalszym ciągu się powtarza :(
czytałeś ...
grg474 pisze:najprawdopodobniej pilot ma zwarcie w mikrostyku rozpoznawane jako wielokrotną próbę uruchomienia (minimum 200 impulsów) - wtedy będzie też taki błąd
?????
szperacz pisze:dodatkowo zauważyłem ze prawdopodobnie mam problem z zamkiem w drzwiach kierowcy bo przy probie otwarcia kluczykiem otwarły się tylko drzwi kierowcy a kontrolka przy ryglu nadal mrugała otwierając kluczykiem drzwi pasażera otwarły się wszystkie drzwi, zapaliło się światło w kabinie i kontrolka przy ryglu przestała mrugać czyli tak jak powinno być.
tu albo problem masz z zimnymi lutami w zamku, albo z wiosełkiem ( wyjąć wkładkę zamka co wkładasz kluczyk i zobaczyć czy płaskim śrubokrętem otwiera ładnie)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

szperacz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szperacz » pn lis 02, 2015 00:33

Dziękuje za informacje jutro postaram się przylutować kluczyk i ewentualnie wymienić w nim mikrostyki, zobaczymy czy to rozwiąże problem, choć dziwne jest to ze na 2 pilotach taki problem się pojawia. Jeśli chodzi o zamek to w module komfortu pojawia się błąd:

00928 - Locking Module for Central Locking; Front Driver Side (F220)

i przy otwieraniu drzwi jaz zaświeca się światło w kabinie raz nie więc myślę ze bez wyjęcia zamka się nie obejdzie ;/ ale i tak z tymi drzwiami zbierała się robota bo ciężko się zamykają i otwierając też trzeba szarpać 2 razy za klamkę.

Puki co dziękuję za informacje i dam znać po naprawie kluczyka czy problem się rozwiązał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”