2.0 ADY Sonda lambda

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

PewQ
Nowicjusz
Nowicjusz

2.0 ADY Sonda lambda

Post autor: PewQ » ndz paź 18, 2015 17:31

Witam,

Mam problem z sondą lambdą, a głównie z jej działaniem i umiejętnością czytania schematu.

VAG COM pokazuje błąd:
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation: Upper Limit

Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że dzieje się to na nowej uniwersalnej sondzie, nie jestem w stanie powiedzieć czy kiedykolwiek działało na starej sondzie,
gdyż na starej był dodatkowo błąd 00635 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating; Before CAT.
Postanowiłem więc poszukać schematu od ECU do Sondy i oto wynik:

http://www.autoelectric.ru/auto/vw/golf/ady/ady.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

PINy: 17,42,20 są podpięte prawidłowo natomiast nie rozumiem co zrobić z PINem 21? U mnie leży obcięty i szczęśliwy...
PIN 17 przewód BIAŁY od ECU połączyłem z przewodem masowym SZARYM na sondzie lambda
PIN 42 przewód ŻÓŁTY od ECU połączyłem z przewodem sygnałowym CZARNYM na sondzie lambda
PIN 20 przewód BRĄZOWY połączyłem z przewodem grzałki BIAŁYM na sondzie lambda
Przewód nr 1 BIAŁY od Sondy lambda połączyłem z CZERWONO BIAŁYM.

Jest podłączone prawidłowo? co z PINem 21 (CZARNY OD ECU)? Zewrzeć go ze wszystkimi? czy może obojetnie do którego lecz do jednego?

Hubi14
Forum Master
Forum Master

2.0 ADY Sonda lambda

Post autor: Hubi14 » ndz paź 18, 2015 19:38

pin 21 ten czarny to prawdopodobnie ekranowanie przewodu sygnałowego sondy lambda :) przewód sondy powinien być w takim jakby oplocie i to podpięte pod 21

PewQ
Nowicjusz
Nowicjusz

2.0 ADY Sonda lambda

Post autor: PewQ » pn paź 19, 2015 10:09

Sonda ma w sobie 4 przewody, które juz są połączone i nie występuje tam żaden w oplocie :(.
Z PINem 21 postąpię w taki sposób jak na schemacie ponizej :
http://obrazki.elektroda.net/56_1252403838.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
I dam znać czy coś się zmieniło :) mimo wszystko proszę fachowca o zweryfikowanie prawidłowości połączeń :)

EDIT:
Niestety wciąż ten sam błąd. Prosze o pomoc!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”