Problem z klapą gaszącą

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

krzysiekmistrz
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klapą gaszącą

Post autor: krzysiekmistrz » sob cze 06, 2015 12:04

Witam wszystkich jestem tu nowy ale myślę ,że pisze w dobrym dziale. Otóż mam golfa 1.9TDI 2003r. wersja silnika AXR problem polega na tym ze nie działa mi klapa gasząca. Sprawdzałem napięcie na wtyczce i na 2 skrajnych pinach jest 5V po przekręceniu zapłonu. Z tego co szukałem po necie wynika ze napięcie powinno się pojawiać przy gaszeniu auta i powinno miec 12V. Z tąd moje pytanie jak to dokładnie ma być i jak moge tą usterke zdiagnozować. Jeśli wiecie to powiedzcie mi czy są i w jakich miejscach kostki łączące wiązki bo przypuszczam ze są zaśniedziałe z tego powodu ze to samo miałem z tyły w bagażniku.Nie działało mi oświetlenie bagażnika po sprawdzeniu znalazlem przerwany kabel na łączeniu oraz zaśniedziałą kostkę przez co była przerwa w obwodzie. Przestało mi też świecić 3 światło stop a po odpięciu wtyczki od lewej tylnej lampy i ponownym podpięciu też przestała świecić.Dopiero czyszczenie styków pomoglo :) ale teraz poczas hamowania lekko zaswiecają sie kierunki :P wiec pewnie nie ma masy.Z tym mysle sobie poradze poprostu musze poczyścić wszystkie styki. Jednak potrzebuje pomocy co z tą klapą gaszącą jakie napięcie ma byc. Dodam ze po wsadzeniu bezpiecznika nr5 załącza się zapłon jeśli kluczyk jest w stacyjce a odpalonego silnika nie da sie zgasic dopiero całkowite wyjęcie kluczyka gasi silnik. Tak więc czekam na rady jak sobie poradzić z tą klapą

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję :) Pozdrawiam

@Edit
Mam nowe wieści.Testując klape mini vagiem zamyka się a więc wiązka do klapy jest sprawna. Czyli wydaje mi sie ze brakuje sygnalu do sterownika aby zamknal klapę. Z tąd moje pytanie z czego idzie sygnał do centralki aby zamknela klape? Z tego co czytalem to wydaje mi sie ze ze stacyjki czy gdzies tam. Wiec bede szukal. W miarę możliwości proszę o szybką odp bo chciałbym dziś to naprawić :P

krzysiekmistrz
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klapą gaszącą

Post autor: krzysiekmistrz » sob cze 06, 2015 23:27

TO znowu ja, chyba znalazłem przyczynę moich kłopotów. Po długim przeszukiwaniu instalacji wkoncu natknąłem się na wiązkę idącą od skrzynki bezpieczników problem w tym ze jest ona cała lutowana. Nie wszystkie kable są polutowane i nie kazdy jest kolorem. Auto kupiłem jakies 2msc temu.Niestesty ale to nie miła niespodzianka. Niewiem w jakim celu była lutowana cała wiązka i co było przyczną raczej robił to ktos co sie znał bo niby wszystko mi działa tylko ta klapa gasząca jest cos nie tak i po wsadzeniu bezpiecznika nr 5 włącza się zapłon co powoduje ze np mając odpalony silnik auto nie gasnie po wylaczeniu zapłonu dopiero wyjęcie kluczyka odcina całkowicie zapłon.
Teraz moje pytanie czy ma ktos jaki schemat jak mają polutowane być te kable albo co z tym fantem zrobic :). Szczerze to wolał bym kupić ten odcinek wiązki i bez komplikacji to wymienić tylko nie moge znalezć nic na necie. No i pytanie jaka cena takiej wiązki. Moze ktoś ma taka wiązkę albo powie jak to podlaczyc. Czekam na Odp :)

Awatar użytkownika
ankonian7
Ma gadane
Ma gadane

Problem z klapą gaszącą

Post autor: ankonian7 » ndz cze 07, 2015 19:24

Tak z ciekawości, masz może przycisk kontroli wnętrza? sprawdź po której stronie. Włącz przeciwmgielne i zobacz z której strony z tyłu świeci się lampa? To najczęściej pomijane rzeczy podczas przekładki. A co do skrzynki bezpieczników, to nie wiem czy jest taki schemat ogólny. Na necie jest autodata, a bynajmniej obraz płyty, po odpaleniu jej, masz dostęp do wszystkich schematów samochodu, po kolei każdą wiązkę od A do B, łącznie z numerkami oraz kolorami. Choć jak masz zamiar szukać wszystkiego po kolei, i piszesz ze nawet kolory pomieszane, to faktycznie najrozsądniej będzie kupić kompletna wiązkę... :kac: :bajer:

Kupię: -nakładki na pedały audi TT,

Hubi14
Forum Master
Forum Master

Problem z klapą gaszącą

Post autor: Hubi14 » ndz cze 07, 2015 21:25

najrozsądniej to było by wszystko przejrzeć jak jest taka rzeźba zrobiona ;) Zobacz po VIN'ie czy to przypadkiem nie angol

krzysiekmistrz
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z klapą gaszącą

Post autor: krzysiekmistrz » ndz cze 07, 2015 23:05

Jutro się powinno rozstrzygnąć co z tym dalej bedzie moze uda sie kupić wiązkę z serwisu za kilka stow i bede mial bez klopotow. Jutro jeszcze obejrze co tam w trawie piszczy bo jak to ujrzalem to juz było pozno i zmęczony byłem bo troche czasu spędziłem na szukaniu :) takze jeszcze nie rozkminiałem co tam porobione jest. Nie no mysle ze jakiejs padaki nie kupiłem bo to od prywatnego kolesia nie handlarz miał go 4 lata i sprowadził go sobie z niemiec a niewiem moze się skrzynka bezpiecznikow stopiła czy było jakies zwarcie nie mam pojęcia co było przyczyną moze ktos majstrował cos zeby naprawic ta klape. Bo reszta wszytko działa tempomat klima itp jakis innych usterek nie wiedze, moze wiązka z czego innego jest a ktos musiał się natym znac jak to ogarnał wszystko. A po Vinie to w niemczech jest wyprodukowany. ps. sprzedawca wydawał się uczciwy nie mowie ze sprzedał igłe bo jakis powod sprzedazy kazdy ma i zadko kto mowi wszystkie usterki :P wazne zeby kupic w miarę egzemplarz

@edit

ankonian7 wysłałem ci tam wiadomosc na pw jak bedziesz to przeczytaj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”