Sterowanie siłownikiem zamka tylnej klapy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Tomashj29
Nowicjusz
Nowicjusz

Sterowanie siłownikiem zamka tylnej klapy

Post autor: Tomashj29 » czw maja 28, 2015 19:30

Witam

Postanowiłem zamontować do mojego MK4 sterowanie pilotem oryginalnego centralnego zamka. Użyłem do tego dedykowanej centralki firmy RTX. I prawie wszystko udało mi się podłączyć oprócz jednej rzeczy - otwieranie zamka tylnej klapy dodatkowy przyciskiem pilota. Siłownik zamka to standardowy VW 3B5 827 061 B, wychodzą z niego dwa przewody. Po stronie sterownika mam jeden przewód na którym po wciśnięciu przycisku na pilocie pojawia się napięcie +12V. Natomiast po podłączeniu tego przewodu do któregoś z dwóch przewodów wchodzących do siłownika i przyciśnięciu przycisku pilota następuje zwarcie do masy i przepalenie zabezpieczenia zasilania centralki RTX. Sprawdziłem i w stanie "spoczynku" oba przewody wychodzące z siłownika maja przejście do masy... Może ktoś wyjaśnił by w jaki sposób można sterować tym siłownikiem? Czy potrzebny jest jakiś przekaźnik w układzie czy może dioda Zenera?? Nie znam zasady sterowania tego siłownika i nigdzie nie mogłem tego znaleść.

02.06.2015

Widzę że chyba nikt nie ma pomysłu więc ja zamieszczę rozwiązanie :D

Obrazek

Po podłączeniu według powyższego schematu działa jak należy.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”