Problem ze sterownikiem - el. szyby, c. zamek od środka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
mój problem polega na tym, że panelem od strony kierowcy mogę opuszczać szybę od strony kierowcy, a nie działa opuszczanie tym panelem szyby od strony pasażera (opuszczanie tej szyby przyciskiem od strony pasażera działa normalnie). Z tym, że nie zawsze opuszczanie szyb w samochodzie działa, ale gdy wyłączę czerwony przycisk na konsoli i go włączę to wszystko wraca do normy. Oto czerwony przycisk, zapewne wcześniej było już coś grzebane: http://www.ufast.eu/pics/744831dekory_001.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Byłem u jednego elektromechanika i stwierdził, że ten przycisk czyli chyba też cała nowa instalacja została zrobiona żeby własnie ominąć sterownik, bo zapewne on był i jest uszkodzony. A przycisk jest po to, żeby restartować sterownik i wtedy zaczyna wszystko działać.
Elektromechanik stwierdził, że nowy "sterownik" to koszt 2 tys. zł, a używanego nie opłaca się kupować, czyli jednocześnie tego wszystkiego naprawiać.
Do tego nie działa również również automatyczne zamykanie drzwi od środka przyciskiem z panelu. (VW 3 drzwi).
I teraz pytanie, bo ja "zielony" nie dopytałem dokładnie:
- czy ten sterownik, to po prostu moduł komfortu?
mój problem polega na tym, że panelem od strony kierowcy mogę opuszczać szybę od strony kierowcy, a nie działa opuszczanie tym panelem szyby od strony pasażera (opuszczanie tej szyby przyciskiem od strony pasażera działa normalnie). Z tym, że nie zawsze opuszczanie szyb w samochodzie działa, ale gdy wyłączę czerwony przycisk na konsoli i go włączę to wszystko wraca do normy. Oto czerwony przycisk, zapewne wcześniej było już coś grzebane: http://www.ufast.eu/pics/744831dekory_001.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Byłem u jednego elektromechanika i stwierdził, że ten przycisk czyli chyba też cała nowa instalacja została zrobiona żeby własnie ominąć sterownik, bo zapewne on był i jest uszkodzony. A przycisk jest po to, żeby restartować sterownik i wtedy zaczyna wszystko działać.
Elektromechanik stwierdził, że nowy "sterownik" to koszt 2 tys. zł, a używanego nie opłaca się kupować, czyli jednocześnie tego wszystkiego naprawiać.
Do tego nie działa również również automatyczne zamykanie drzwi od środka przyciskiem z panelu. (VW 3 drzwi).
I teraz pytanie, bo ja "zielony" nie dopytałem dokładnie:
- czy ten sterownik, to po prostu moduł komfortu?
takcimbo pisze: czy ten sterownik, to po prostu moduł komfortu?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
A czy naprawdę nie opłaca się tego naprawiać? Czy po prostu gość wcisnął mi kit?
Moduł komfortu to 60zł...
Nie wiadomo oczywiście co tam jest namieszane ale ogólnie koszt samego sterownika to tak jak pisałem powyżej.
Nie wiadomo oczywiście co tam jest namieszane ale ogólnie koszt samego sterownika to tak jak pisałem powyżej.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
trzeba obadać temat...może elektryka szyb była dokładana i w ogóle nie ma komfortu, a przycisk jest po to aby na chwilę odciąć zasilanie od silniczków szyb (reset)...normalnie silniczki (sterowniki) pracują w trybie awaryjnym i po 5min przestają działać - sprawdź czy tak nie jest.
Re: Problem ze sterownikiem - el. szyby, c. zamek od środka
Dokładnie tak jest. Więc co to może oznaczać?Qto pisze:trzeba obadać temat...może elektryka szyb była dokładana i w ogóle nie ma komfortu, a przycisk jest po to aby na chwilę odciąć zasilanie od silniczków szyb (reset)...normalnie silniczki (sterowniki) pracują w trybie awaryjnym i po 5min przestają działać - sprawdź czy tak nie jest.
- Qto
- _
- Kontakt:
że ktoś odstawił fuszerkę...aby ogarnąć problem musiałbyś zobaczyć co tam jest namieszane i zapoznać się z tym tematem viewtopic.php?t=192820" onclick="window.open(this.href);return false; - tzn najpierw poczytać temat a później sprawdzić co u Ciebie jest źle
nie rozumiem za to dlaczego nie opłaca się kupować używki... wiele osób na tym forum dokładało elektrykę i raczej nie kupowali nowych komfortów tylko używki
nie wiem ile nówka kosztuje...nie wiem też czy w ASO umieliby to sprzedać do auta które fabrycznie nie miało elektryki...cimbo pisze:Elektromechanik stwierdził, że nowy "sterownik" to koszt 2 tys. zł, a używanego nie opłaca się kupować, czyli jednocześnie tego wszystkiego naprawiać.
nie rozumiem za to dlaczego nie opłaca się kupować używki... wiele osób na tym forum dokładało elektrykę i raczej nie kupowali nowych komfortów tylko używki
Re: Problem ze sterownikiem - el. szyby, c. zamek od środka
Sprawdziłem i elektryka na pewno nie była dokładana.Qto pisze:że ktoś odstawił fuszerkę...aby ogarnąć problem musiałbyś zobaczyć co tam jest namieszane i zapoznać się z tym tematem viewtopic.php?t=192820" onclick="window.open(this.href);return false; - tzn najpierw poczytać temat a później sprawdzić co u Ciebie jest źle
nie wiem ile nówka kosztuje...nie wiem też czy w ASO umieliby to sprzedać do auta które fabrycznie nie miało elektryki...cimbo pisze:Elektromechanik stwierdził, że nowy "sterownik" to koszt 2 tys. zł, a używanego nie opłaca się kupować, czyli jednocześnie tego wszystkiego naprawiać.
A patrzyłeś pod kierownicą jaki tam siedzi moduł komfortu?
Jak tak to na ile wtyczek on jest?
Jak tak to na ile wtyczek on jest?
- Qto
- _
- Kontakt:
rozumiem, że rozebrałeś chociaż trochę auta aby to sprawdzić ?cimbo pisze:Sprawdziłem i elektryka na pewno nie była dokładana.
Teraz przydałoby się trochę info...rok auta, numer komfortu, numer silniczków szyb, zdjęcia wtyczek przy komforcie... lusterka rozumiem są elektryczne ? Sprawdź czy jak regulujesz lewe to zmienia się także ustawienie prawego.