Problemy z odpalaniem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Em Angel
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z odpalaniem

Post autor: Em Angel » pn lis 10, 2014 00:11

Witam, posiadam VW Golf 3, 94r. benzyna wersja New Orleans 1.6 75KM
Odkąd robi się coraz zimniej mam problemy z odpalaniem.
Zaczęło się to od wymiany rozrządu (pompa + pasek) we wrześniu, wcześniej wszystko było dobrze. Wygląda to tak, że jak jest zimny silnik to ciężko go odpalić, silnik zaskakuje na sekunde i od razu gaśnie, musze się z nim troche pomęczyć i go co chwile przygazowywać, wtedy po jakimś czasie odpala. Jak już odpali to przez kilkadziesiąt sekund musze go gazować żeby się rozgrzał, bo nawet jak już odpali i zdejme noge z gazu to potrafi mi zgasnąć. Jak samochód jest już rozbujany to odpala elegancko. Wspomnieć muszę jeszcze, że ma strasznie niskie obroty tuż po odpaleniu bo około 200-300/min, ale tak jak pisałem wcześniej jak już jest rozgrzany itp. to ma normalne obroty w granicach 800/min.

Czy wiecie może czym jest to spowodowane? Czy dam rade sam to naprawić, czy będzie trzeba lecieć do mechanika. Samochodem dojeżdzam do pracy tak więc wolałbym go nie zostawiać na kilka dni.

Z góry dziekuje za odpowiedzi

->KoRbA<-
Mały gagatek
Mały gagatek

Problemy z odpalaniem

Post autor: ->KoRbA<- » pn lis 10, 2014 01:49

Sprawdź, czy aby na pewno masz dobrze ustawiony rozrząd na znaki fabryczne i sprawdź wyprzedzenie zapłonu stroboskopem :) jeśli w tym kierunku jest ok, to proponuję sprawdzić TPS, bo to on odpowiada za dawkę paliwa (częściowo) na zimnym silniku. Potem tą funkcję przejmuje sonda lambda :)

Em Angel
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z odpalaniem

Post autor: Em Angel » pn lis 10, 2014 01:54

No właśnie sie zastanawiam czy mi sonda nie padła, bo spalanie też na poziomie 12l w miescie..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”