Po zmianie licznika brak sygnału GALA
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
Po zmianie licznika straciłem sygnał GALA, mój stary licznik bez CAN miał sygnał wyjściowy z prędkościomierza na pinie 30tym zielonej wtyczki licznika.
Obecny licznik immo3 już nie ma sygnału wyjściowego z prędkościomierza w związku z tym straciłem sygnał GALA, a niestety moja nawigacja MFD korzystała z tego sygnału jako źródła prędkości pojazdu.
Zakładając, że nie odzyskam już sygnału GALA, mam dwie koncepcje żeby MFD zaczęło działać:
1) Do climatronica dochodzi sygnał z prędkościomierza, domyślam się, że nie z licznika tylko z pompy ABS bo on działa - wstukałem sobie kombinację przycisków na panelu climatronica i pokazuje prędkość. Jeśli podam ten sygnał do MFD to będzie ok?
2) Domyślam się, że skoro licznik immo3 nie ma sygnału wyjściowego z prędkościomierza to pewnie szedł sygnał po CAN, jeśli bym podłączył CAN L i CAN H z MFD, z CANem np. licznika to navi zobaczy prędkość pojazdu? Dobrze kombinuję?
Dzięki za sugestie.
Obecny licznik immo3 już nie ma sygnału wyjściowego z prędkościomierza w związku z tym straciłem sygnał GALA, a niestety moja nawigacja MFD korzystała z tego sygnału jako źródła prędkości pojazdu.
Zakładając, że nie odzyskam już sygnału GALA, mam dwie koncepcje żeby MFD zaczęło działać:
1) Do climatronica dochodzi sygnał z prędkościomierza, domyślam się, że nie z licznika tylko z pompy ABS bo on działa - wstukałem sobie kombinację przycisków na panelu climatronica i pokazuje prędkość. Jeśli podam ten sygnał do MFD to będzie ok?
2) Domyślam się, że skoro licznik immo3 nie ma sygnału wyjściowego z prędkościomierza to pewnie szedł sygnał po CAN, jeśli bym podłączył CAN L i CAN H z MFD, z CANem np. licznika to navi zobaczy prędkość pojazdu? Dobrze kombinuję?
Dzięki za sugestie.
licznik immo 3 ma gala
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- MaciekV5
- ...
- Kontakt:
grg474, mam przed oczami pinout liczników po 2001r. i nie widzę gali, chyba że to któreś z tych:
- wtyczka niebieska T32a, pin 3 - przekaźnik automatyki okresów mycia i wycierania -J31- (sygnał prędkości)
- wtyczka niebieska T32a, pin 28 - czujnik prędkościomierza na skrzyni biegów -G22-.
- wtyczka niebieska T32a, pin 3 - przekaźnik automatyki okresów mycia i wycierania -J31- (sygnał prędkości)
- wtyczka niebieska T32a, pin 28 - czujnik prędkościomierza na skrzyni biegów -G22-.
MaciekV5, mam wsadzony licznik immo3, mam wsadzone radio MFD, nie mam podciągnietego CAN do climatronika, więc skoro piszę że jest gala to jest. Tym bardziej że montowałem licznik z immo 2/3 do samochodów bez CAN i w żadnym gala nie ginęła
to sygnał wyjściowy prędkości w liczniku zarówno z CAN jak i bez. Pin 30 wtyczki zielonej w liczniku bez CAN to wyjście 2 prędkościomierza, wyjście 1 jest w pinie 3 niebieskiej wtyczkiMaciekV5 pisze:- wtyczka niebieska T32a, pin 3 -
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- MaciekV5
- ...
- Kontakt:
Pin 30 zielonej wtyczki musiałem wyjąć (to właśnie u mnie była GALA prawdopodobnie) żeby połączyć navi z górnym wyświetlaczem full fisa w nowym liczniku z immo3.
Podepnę się do pinu 3 niebieskiej wtyczki i sprawdzę czy MFD zobaczy sygnał.
Czy warto ewentualnie doprowadzać do MFD sygnał prędkości z czujników ABSu? Bo czytałem, że jest dokładniejsza navi wtedy. Masz z tym doświadczenie?
Dzięki za pomoc.
Podepnę się do pinu 3 niebieskiej wtyczki i sprawdzę czy MFD zobaczy sygnał.
Czy warto ewentualnie doprowadzać do MFD sygnał prędkości z czujników ABSu? Bo czytałem, że jest dokładniejsza navi wtedy. Masz z tym doświadczenie?
Dzięki za pomoc.
MaciekV5, ja mam i gala i z absu - powód - jak chce żeby tv leciało podczas jazdy gala musi być odcięta - więc wtedy wyłącznikiem wyłączam, a tak to żeby ściszało się radio i podgłaśniało to jest gala. ABS - sygnał dwoma przewodami natomiast służy navi do nawigacji - płynna i dokładniejsza praca
- MaciekV5
- ...
- Kontakt:
grg474, to cenna informacja bo właśnie brałem się za montaż DVB-T, z oryginalnego przeznaczenia GALA i tak nie korzystam, denerwuję mnie to podgłaszania bo jeżdżę głównie po mieście Skąd wziąć sygnał z ABSu? Pamiętasz może? Wiem, że w pasku B5 jest w prawym słupku, w Golfie będzie podobnie? Rozumiem, że sygnał z climatronica się nie przyda bo tam jest tylko jeden pin z sygnałem prędkości?
Wie może ktoś gdzie znajdę sygnał z ABS w moim golfie 99r żeby podpiąć do navi MFD. Po montażu licznika od passata immo3 nie mam sygnału gali próbowałem pod pinem 3 t32a i tez nie działa.