Szalejący centralny zamek.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dominiks1980
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: dominiks1980 » pn maja 26, 2014 13:46

Witam. Od paru dni mam problem z centralnym zamkiem, podczas jazdy, co jakiś czas drzwi się same zamykają i otwierają. Miał ktoś podobny problem ?

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » pn maja 26, 2014 14:44

Na 99% zimne luty w zamku, kwestia tylko ustalić w którym. Mi w fabii dawał w tyłek zamek od strony kierowcy, po poprawieniu połączeń wszystko OK.

Moje MK4 AXR+ Pakiet V6 MFD+FULL FIS EVOLO STP viewtopic.php?f=89&t=483752
Obrazek

Awatar użytkownika
dominiks1980
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: dominiks1980 » pn maja 26, 2014 14:55

To by się mogło zgadzać, często po trzaśnięciu drzwiami szaleje.

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » pn maja 26, 2014 14:57

Ja miałem tak samo. Podłącz pod komputer i sprawdź, w których drzwiach jest problem. Następnie wymień niedziałające mikrostyki i gotowe.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Re: Szalejący centralny zamek.

Post autor: Jarek_NS » pn maja 26, 2014 15:00

kamil1555 pisze:Ja miałem tak samo. Podłącz pod komputer i sprawdź, w których drzwiach jest problem. Następnie wymień niedziałające mikrostyki i gotowe.
Żaden mikrostyk. Tylko zimne luty. Poza tym komputerem to sobie możesz nie wiem co sprawdzić? Zamiast głupoty pisać to lepiej nic nie pisz, bo ciekawe co ma mikrostyk do samoistnego zamykania centralnego zamka.

dominiks1980 skoro po zamknięciu wariuje to na 100% zmine luty.

Tu masz wszystkie informacje potrzebne do rozebrania drzwi http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122053

Obrazek

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » pn maja 26, 2014 17:41

Komputer podłączę i sprawdzę sobie, które drzwi mają te "zimne luty" i gdzie muszę je poprawić. Sam pisałeś o ustaleniu, w którym zamku jest problem ;) A co do mikrostyku to też od razu warto go sprawdzić czy ma przejście, bo czasami poprawienie samych zimnych lutów nie przynosi skutków. Taka to już bolączka VW. Najpierw zamek szaleje w czasie jazdy, a potem już nawet moduł komfortu nie widzi czy drzwi są otwarte czy zamknięte i alarm wariuje, lampka w drzwiach nie świeci. W temacie, który podałeś jest to ładnie opisane. Chciałem pomóc koledze podobnie jak i Ty , więc nie wiem skąd ta wybuchowość.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » pn maja 26, 2014 18:19

Człowieku VAGiem to możesz sprawdzić komfort, ale żeby sprawdzić VAGiem zamek to jeszcze czegoś takiego nie słyszałem. Co do mikro styku, to kolejne mądrości, faktycznie trzeba wyjąć żeby sprawdzić, jak by nie można było otworzyć drzwi i zobaczyć czy zapali się światło w środku. A w 90% przypadków mikrostyk jest OK tylko i tak są pęknięte luty których nie zdiagnozujesz komputerem.

Obrazek

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » pn maja 26, 2014 18:35

Czy gdzieś napisałem, że łącze się z zamkiem? Po prostu napisałem ogólnie, wiadomo, że wchodzę w moduł komfortu (bądź moduł centralnego zamka) i tam sprawdzam błędy, bo on odpowiada za sterowanie centralnym zamkiem. Zakładam, że jeśli ktoś zna się na diagnozie komputerowej to rozumie o co chodzi, a jeśli się nie zna to zapyta czym i gdzie się podłączyć lub pojedzie do kogoś kto mu to sprawdzi :) Co do dalszej odpowiedzi po prostu jak już będzie miał to wszystko rozebrane to najlepiej posprawdzać wszystko i poprawić lub wymienić jeśli jest taka potrzeba, bo zrobi jedno, a po miesiącu znowu coś nie będzie działało. Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo będzie offtop.

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » pn maja 26, 2014 19:07

Tylko człowieku zimne luty w 95 % nie dają błędów do komfortu.

Obrazek

marian6666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marian6666 » wt maja 27, 2014 13:23

Panowie, macie jakis sposób na ustalenie w którym zamku szukać zimnych lutów?? Mam 4-ry drzwi, muszę je wszystkie rozebrać aby dostać sie do zamków...??

Awatar użytkownika
Jarek_NS
Forum Master
Forum Master

Post autor: Jarek_NS » wt maja 27, 2014 13:44

Ja bez problemu trafiłem bo prawie za każdym razem jak zamykałem drzwi kierowcy to wariował.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Obrazek

Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: rotkeh » wt maja 27, 2014 20:42

marian6666 pisze:Panowie, macie jakis sposób na ustalenie w którym zamku szukać zimnych lutów?? Mam 4-ry drzwi, muszę je wszystkie rozebrać aby dostać sie do zamków...??
Rozebrać drzwi kierowcy, bo one dają sygnał do zamknięcia pozostałych (mają najwięcej mikro styków-- mikro styki od kluczyka zamknij-otwórz ) .Jeśli wciśniesz przycisk ryglowania i któreś z drzwi zamkną się i po chwili otworzą , to masz w tych drzwiach zimne luty , uszkodzony kabelek lub mikro styk ( zdiagnozowane komputerem - błąd się pojawiał, bo moduł komfortu nie dostawał stałego sygnału zwrotnego z zamka ) . Vag też dużo powie jak skasujesz błedy i po każdej operacji zamykania ,otwierania ,ryglowania skontrolujesz jakie błędy wracają , połączysz to z analizą schematu połączeń mikro styków i sygnalizacją lampek w drzwiach . I nie trzaskaj drzwiami jak kolega wyżej żeby sprawdzić które drzwi :helm:

Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » wt maja 27, 2014 22:50

A tak na marginesie to vagiem mozna sprawdzic na pewno sygnaly otwarcia drzwi. Dam sobie lep uciac, bo kiedys sie tym bawilem. Na bank komfort, ale ktory blok to juz nie pamietam.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » wt maja 27, 2014 23:02

A tak na marginesie to vagiem mozna sprawdzic na pewno sygnaly otwarcia drzwi. Dam sobie lep uciac, bo kiedys sie tym bawilem. Na bank komfort, ale ktory blok to juz nie pamietam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”