Witam,
Mam problem ze wzbudzaniem alternatora. Zaczyna ładować dopiero po przegazówce. 4 dni temu był regenerowany w firmie, która cieszy się dobrą renomą w okolicy. Jednak po założeniu dalej sam się nie wzbudza. Dodatkowo jak się nagrzeje i wszystkie odbiorniki są powyłączane to kontrolka ładowania lekko się ćmi. Wystarczy włączyć światła albo nacisnąć hamulec i przestaje. Na pierwszy ogień poszła elektryka samochodu. Styki założone nowe, nowy kabel prądowy od aku, masa sprawdzona. Napięcie na tym niebieski kablu od wzbudzania jest. Potem mechanik sprawdził wzbudzanie na żarówkę. Dalej sam się nie wybudził. Pojechałem do tej firmy z reklamacją. Gość przy mnie wrzucił na maszynę i stwierdził, że z alternatorem wszystko jest ok. Teraz pytanie. Czy coś jeszcze pominąłem przy sprawdzaniu elektryki samochodu czy ten alternator może jednak być zepsuty mimo zapewnień tego speca?
Pozdrawiam.
PS. Nawet jak ta kontrolka się ćmi to ładowanie jest 14.4.
Problem ze wzbudzaniem alternatora.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- anakonda134
- Mały gagatek
- Kontakt:
a co robiłeś w tym altku? możliwe ze nie masz dobrej masy (-)sprawdź miedzy budą a silnikiem czy nie jest pośniedziałe... sposób na sprawdzenie samemu za pomocą kabli rozruchowych: na aku przyczepiasz klamre na biedun minusowy (-) a koniec gdzieś na silnik i wtedy patrz co się dzieje...
Re: Problem ze wzbudzaniem alternatora.
Zmienione szczotki, regulator, łożyska. Zrobiłem z tymi kablami tak jak mówiłeś no i nic się nie stało.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
a w liczniku wszystko ok?
--==:spider:==--
viewtopic.php?f=87&t=498102" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=87&t=498102" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Problem ze wzbudzaniem alternatora.
Zdaje się że tak. Były wykonywane próby z pominięciem licznika tj. kabel z żarówką od + aku do wzbudzania alternatora i też gasła dopiero po dodaniu gazu.