Złącze wtykowe słonecznika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Bosy27
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bosy27 » ndz lut 02, 2014 12:42

Witam,
Mam problem ze złączem wtykowym słonecznika lewego. Jestem zmuszony wymienić osłonę przeciwsłoneczną na nową, ale niestety nie mogę wymontować starej a dokładniej rozłączyć tego złącza które jest umiejscowione w podsufitce.
Próbowałem coś tam ruszać, ale dokładnie nie wiem co tam jest. Z tego co mam pod palcem to jakiś suwak, który przesuwa się do tyłu jak go popchnę, ale dalej nic, a po pociągnięciu przewodów wraca na swoje miejsce. Ale co z tym złączem?? Niby trzeba wysunąć z klamry mocującej w obiciu dachu...ale jak?? Na siłę szarpnąć to nie wiem czy te dwa cienkie przewody się nie przerwą i wtedy będzie gorszy problem. Czy jest tam jakaś blokada, zapadka?? Bo już po godzinie grzebania palca nie czuję, a problem dalej nie rozwiązany.
Stąd moje pytanie może ktoś już to robił i ma pojęcie i wiedzę jak to zrobić bezproblemowo...

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » ndz lut 02, 2014 13:53

Mozesz wrzucic jakas fotke?

Bosy27
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Złącze wtykowe słonecznika

Post autor: Bosy27 » ndz lut 02, 2014 17:57

Ogólnie mógłbym, ale musiałbym znowu odkręcić słonecznik bo bez przykręcenia swobodnie wisi.
Tyle tylko, że oprócz przewodu, który wchodzi w otwór od mocowania słonecznika nic nie widać. Nawet jak próbuję zajrzeć tam to za cholerę niczego nie można dostrzec. Jedyne co to można zobaczyć w google słoneczniki ze złączem. Od słonecznika idzie przewód ok 5 cm i na końcu jest wtyczka. Tylko jak ją odłączyć. Trzeba by najlepiej zobaczyć na żywo taki słonecznik i ową wtyczkę czy nie ma tam jakiegoś zatrzasku itp. jak to np, jest w złączach od panelu podnoszenia szyb czy regulacji lusterek czy nawet złącze lampy tylnej gdzie trzeba podważyć do góry zapadkę, żeby wyszła wtyczka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”