Problem ze sterownikiem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze sterownikiem?
Witam. Mam problem ze swoim mk4. Otóż tydzień temu rano musiałem podskoczyć w jedno miejsce. Samochód odpalił elegancko. Po powrocie do domu i wstawieniu go do garażu, po południu znowu musiałem pojechać w jedno miejsce i tu zaczął się problem. Akumulator(44 Ah) padł dosłownie doszczętnie(w ciągu jakichś 8 godzin). Wcześniej żadne kontrolki nie wskazywały żadnego problemu. Akurat tak się złożyło, że posiadałem roczny akumulator (55 Ah) jednak pochodził on z rozbitego(lekko) samochodu i tu prawdopodobnie popełniłem błąd, gdyż przed podpięciem nie sprawdziłem, czy z tym aku wszystko ok. Po podpięciu samochód zaczął wariować, tj. bez przerwy chodziły pompy ABS i paliwa oraz wycieraczki. Wypiąłem go i na drugi dzień podpiąłem stary aku. Napięcie sprawdziłem i w spoczynku wynosiło 12,7 V. Niestety samochód nie chce odpalić. Kręci, ale nie odpala. Sprawdzałem z jednym mechanikiem, że do cewki zapłonowej dochodzi napięcie, ale mimo to nie ma iskry na żadnej ze świec. Kupiłem nową cewkę (Bosch) i nic. Nadal nie ma iskry. Świece wyjąłem, wyczyściłem, ale to także nie pomogło. Wczoraj jeden mechanik powiedział, że być może padło coś w sterowniku. Jako, że ja zbytnio nie znam się na elektromechanice, chciałbym zapytać tutaj: Co mogło się stać? Czy jest coś co jeszcze powinienem sprawdzić? Wiem, że prawdopodobnie przez moją głupotę tak się stało, no ale cóż... Dzięki z góry za pomoc.
Problem ze sterownikiem?
Sprawdź czy nie przepalił się jakiś bezpiecznik - w puszce nad aku oraz w skrzynce wewnątrz auta.
Re: Problem ze sterownikiem?
Oczywiście zapomniałem dodać, że bezpieczniki sprawdzane i wszystkie dobre oprócz jednego bezpiecznika(jeśli to wgl bezpiecznik, bo jest w kształcie blaszki) 110A w skrzynce na aku. Bezpiecznik wymieniony i problem nadal występuje.
Problem ze sterownikiem?
To pewnie przyjdzie Ci podmienic sterownik silnika aby się przekonac. Jak możesz to sprawdź czy sterownik silnika widzi sygnał z czujnika G28 - czy widzi obroty silnika na rozruchu.
Problem ze sterownikiem?
Na 16 jestem umówiony z elektromechanikiem. Dopilnuję, żeby zrobił to, co radzisz. Jak wystawi jakąś diagnozę, napiszę to tutaj jak najszybciej. Czy jest możliwe, że problem występuje przez sterownik? Rozumiem, że sprawdzenie czy sterownik widzi sygnał jest możliwe za pomocą komputera?
Problem ze sterownikiem?
Tak. Musicie sprawdzić w 01 Engine w grupie 01 jakie sa obroty podczas rozruchu. Średnio to ok 300-400 obr/min powinien wskazywac. Moze być tez tak, że nie uda sie połaczyc ze sterownikiem ale to trzeba sprawdzic.
Problem ze sterownikiem?
Ok. Mam nadzieję, że okaże się, że to nic poważnego... Autko kupiłem trzy tygodnie temu i śmigało bez zarzutu a tu teraz taki zonk
. Napiszę tutaj, jak już będę wiedział, co i jak.

Problem ze sterownikiem?
Diagnoza elektromechanika jest taka, że komputer ześwirował... Zabrał go do domu, mówi, że może uda się naprawić, a jak nie, to czeka mnie kupno nowego.