Rozrusznik słabo kreci i reset licznikow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,mam problem z rozrusznikiem,a wiec sprawa wygląda tak ze od czasu do czasu rozrusznik nie chce przekręcić silnika,tak jak by aku siadł, przekręci pół obrotu silnika.kontrolki przygasają i jest reset licznika,lecz po odczekaniu paru min rozrusznik działa normalnie, nic nie przygasa ani nie resetuje sie,
Co może byc nie tak? silnik 1.6 AEE
Co może byc nie tak? silnik 1.6 AEE
Miałem podobny przypadek u siebie i winowajcą był akumulator.
Bez dymu nie ma ognia... TDI
Tata miał to samo w astrze i tak jak wyżej kolega napisał - akumulator do wymiany.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Odkręć, wyczyść i porządnie dokręć: klemy, połączenia kabli przy rozruszniku i alternatorze oraz kabli masowych. Jak nie pomoże to tak jak przedmówcy piszą - aku
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Moze byc tez rozrusznik ale najlepiej podlazyc drugi akumulator to sie okaze.
Trochę dziwnie się wydaje że aku,wczoraj cały dziej jeździłem i chyba z 50 razy samochód odpalałem i było dobrze, Samochód specjalnie na noc zostawiłem na dworze rano podchodzę i tez normalnie odpalił,przełożyłem aku do fiata 125 który stoi od ponad tygodnia niezapalany i bez żadnego jęknięcia obracał silnikiem czyli wydaje się ze aku jest doby,niby u nas chodzi odkąd ściągnęliśmy golfa z niemiec czyli już 6 lat a tam nie wiem ile chodził,ale parametry nadal trzyma,
Moim zdaniem wina leży raczej po stronie rozrusznika. Może elektromagnes, może szczotki, a może łożyska, a może tylko komutator do wyczyszczenia.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
-
- Nowicjusz
Witam, podłącze się pod temat ponieważ mam podobny problem ;/. Słabo zaczął mi kręcić rozrusznik jak przyszły obecne mrozy więc postanowiłem na początek go wyczyścić i nasmarować wszystko co można. Dzięki temu rozrusznik zaczął trochę lepiej kręcić ale tylko na kilka dni. Wczoraj jak chciałem odpalić samochód rozrusznik przekręcił z obrót może dwa i się zatrzymał i wyzerowały mi się zegary. Uznałem, że to pewnie akumulator i postanowiłem odpalić z kabli. Podpiąłem się więc do swojego ojca golfa III i odpaliłem. Wszystko byłoby ok, lecz zastanawia mnie to, że między podpięciem kabli a próbą odpalenia samochodu minęło ok 30 sekund i samochód odpalił od razu bez żadnych problemów. Kolejnego dnia znowu nie mogłem odpalić więc postanowiłem sprawdzić akumulator na samochodzie ojca. Zamieniłem akumulatory i samochód ojca odpalił lepiej niż na własnym akumulatorze bez problemu. Mój samochód też zapalił na innym aku. Moje pytanie brzmi czym to może być spowodowane??? Postanowiłem zostawić ojca aku u mnie na noc i jutro sprawdzić jak odpali. Dodam, że ja mam golfa iv 1,9 tdi ojciec golfa III 1,9 D. Akumulator ma ok 1 roku ale w zeszłym roku też były takie problemy nawet na zupełnie nowym aku;/ Bardzo proszę o pomoc i jakieś porady.
Posprawdzaj masy na silniku i minus od aku na podłużnicy, oraz obciążenie bat podczas rannego rozruchu wtedy może się okazać że z rozrusznikiem jest problem.
Pytanie do Kol post wyżej, a mianowicie czy wymieniłeś tulejki w rozruszniku? jeżeli są już wyrobione to samo czyszczenie i smarowanie na dłuższą metę nie pomoże. Przy okazji sugeruję sprawdzić włącznik elektromagnetyczny.
Pzd be-ja
Pytanie do Kol post wyżej, a mianowicie czy wymieniłeś tulejki w rozruszniku? jeżeli są już wyrobione to samo czyszczenie i smarowanie na dłuższą metę nie pomoże. Przy okazji sugeruję sprawdzić włącznik elektromagnetyczny.
Pzd be-ja
- miko85
- ONLY VW 3 GTI
- Auto: VW GOLF IV
- Silnik: AQN
u mnie winowajcą okazały sie klemy i korkowiec po wymianie pali bez problemu korkowiec sie zawieszał silnik 2.0 2e
było MEIN STORY OD ABU DO VW III GTI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=459758
JEST AUDI A6 QUATTRO
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=589929
KTO BIEDNEMU ZABRONI ŻYĆ BOGATO
-
- Nowicjusz
be-ja jeszcze nic nie wymieniałem. Dziś jadę do kolesia od rozruszników i ma mi sprawdzić go całego i powymieniać co trzeba. Za kilka dni dam znać co było nie tak.