Alternator złożony z dwóch róznych połówek. Da się?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, w moim mk3 aam mam alternator boscha 70a w którym pękła jedna łapa i ledwo się trzyma. Mam w zapasie drugi alternator boscha z tym że 90a i w nim są walnięte łożyska. Obydwa alternatory z wyglądu są identyczne, łożysk nie chce mi się wymieniać więc zastanawiam się czy byłaby możliwość przełożenia połówki korpusu z łapą z 90a do tego 70? W tej połówce korpusu znajduje się uzwojenie i układ prostowniczy i nie wiem czy to będzie miało jakieś znaczenie jeśli połączę to z wirnikiem od 70amper?
-
- VWGolf.pl Killer
wirniki są na pewno inne co do uzwojenia to nie wiem ale wydaje mi się że powinno śmigać ale sprawdź ładowanie po zamontowaniu czy nie ładuje za dużo !
Re: Alternator złożony z dwóch różnych połówek. Da się?
Już po operacji, przełożyłem obudowy i wszystko działa, napięcie takie jak wcześniej ok 14.6v Przyjrzałem się tym korpusom z bliska i są identyczne, uzwojenie w środku również, nawet mierzyłem średnice drutu w uzwojeniu i jest taka sama. Alternatory 70 i 90A różnią się tylko wirnikiem.