Antena na 434MHz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Antena na 434MHz
W sklepie zwymiarowałem i wykonałem.Antena 434MHz , na przedni słupek - pasażera.
Dla pinów 7 i 10 /kostka 15 pin/,komf. drzwi ,alarm.Koszt ca 12 zł. Ori 60-70zł.
Dla pinów 7 i 10 /kostka 15 pin/,komf. drzwi ,alarm.Koszt ca 12 zł. Ori 60-70zł.
Antena na 434MHz
ale o co chodzi z tym tematem?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Antena na 434MHz
Mam , zwymiarowaną i wykonaną antenę. Mogę każdemu udostępnić , kto zmienia komfort na sterowanie zamknięcia drzwi z pilota.
Antena na 434MHz
a o to chodzi - to OK - bardzo dobrze że wstawiłes rysunekIGOR321 pisze:Mam , zwymiarowaną i wykonaną antenę. Mogę każdemu udostępnić
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Zamontowanie anteny ,zajęło mi ca 20 minut. Zdjąłem ze słupka pasażera osłonę, wcześniej lekko opuściłem uszczelkę drzwi. Zdjąłem maskownice boczną kokpitu. Miałem wcześniej zdjęte wyłączniki ESP, świateł awaryjnych -puste otwory. Od strony bocznej kokpitu w sunąłem kabelek /miałem kabel telefoniczny 8 parowy/ jako kabel do wciągnięcia przewodów /3szt/ T15/14,T15/15 i kabel radiowy anteny odbiorczej. Swobodnie przeszedł na półce górnej schowka do okienka świateł awaryjnych. Wyciągnąłem w okienku i dalej pod kierownicę – otaśmowałem 3 przewody i przeciągnąłem.Dwa pozostały dla sygn. Kierunkowskazów ,antenowy dalej przeciągnąłem i przełożyłem do słupka. W słupku ułożyłem w istniejących uchwytach. Dla wyjaśnienia dodam, że moduł komf.był montowany w dwóch etapach. Pierwszy etap to montaż mod.komf.799B , przełożenie transponderów, rzeźby kluczy i ich adaptacja. Drugi etap to zakup używanej kostki 15 pinowej z 40 cm końcówkami przewodów / z demontażu 10 zł/ zlutowałem na dłuższe odcinki i rurką termokurczliwą zaizolowałem. Miałem problem z antena z aplikacji „elektrody „ściągnałem wzór na obliczanie długości anten dla osiąganych częstotliwości. Obdzwoniłem i w sklepie mieli antenę na 434MHz i facet pozwolił zwymiarować. Wykonałem jak wyżej kabelek RF koncentryk wewnętrzny dielektryk o średnicy 1,5mm ,zewn śr.2,8mm, odcinek 1m z przewodu LGy 6 mm. Na fotce otaśmowany kabelek to antena odbiorcza.
To jest antena do ori sterownika zamka? Każde auto z seryjnym wyposażeniem taką posiada? Czy trzeba dołożyć?
Bo mój pilot łapie max pol metra od auta. Zmieniałem w nim baterie ale to właściwie nic nie dało.
To trochę denerwujące bo montowałem w innych samochodach najtańsze sterowniki zamka i łapały z kilkunastu metrów bez problemu a ten ori w VW łapie tak beznadziejnie.
Bo mój pilot łapie max pol metra od auta. Zmieniałem w nim baterie ale to właściwie nic nie dało.
To trochę denerwujące bo montowałem w innych samochodach najtańsze sterowniki zamka i łapały z kilkunastu metrów bez problemu a ten ori w VW łapie tak beznadziejnie.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Antena na 434MHz
takDam pisze:To jest antena do ori sterownika zamka?
Jeżeli jest fabrycznie zamek z pilotem to i jest antenaDam pisze:Każde auto z seryjnym wyposażeniem taką posiada? Czy trzeba dołożyć?
Sprawdź czy masz na wtyczce komfortu 15pinowej /mniejszej/ , podpiętą antenę adres 10 i 7.Ta którą założyłem ma długość fali 20 m.
Dziś ,sprawdziłem antenę odbiorczą, z odległości 48 kroków odbiera sygnał z pilota.