Czy rozrusznik pobiera za dużo prądu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kupiłem dzisiaj akumulator AmperMax 72Ah/680A i podczas mierzenia sprzedawca stwierdził,że mój rozrusznik pobiera za dużo prądu(ok.300A).Czy faktycznie jet to dużo?Jaka jest norma poboru? Golf2 1.6D
- Paweł Marek
- V.I.P.
ck, cieżko o takie dane, nawet jeden i ten sam rozrusznik będzie ciągnął dużo więcej prądu jeśli silnik będzie zimny i olej gęsty. Chwilowo na samym początku może być to ponoć nawet do 800 Amper. Nie przejmuj się tym co ci koleś powiedział, chodzi o to że auto ma zapalać, jeśli nie chce mimo dobrego akumulatora to zwykle rozrusznik wymaga regeneracji bo ma elementy mechaniczne które się zużywają i zwiększają się opory .
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Akumulator w stanie spoczynku wskazuje 12,5V.Po odpaleniu ok 14.3v bez obciążenia,natomiast z obciążeniem(światła,dmuchawa) od.13,8 do 14,2V
Czy to dobre dane?
Czy to dobre dane?
- sasquaczyk
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pytam,bo co forum to inne dane podają.Niektórzy twierdzą,że parametry zbliżone do moich świadczą o nienajlepszej kondycji aku,jak i ładowania.
Jeśli Ci auto odpala jak Chuck "z półobrotu" to nie ma sie czym przejmować, gorzej jeśli musisz chwile pokrecic, ale ogolnie to zobaczysz jak sie bedzie calosc sprawowala i ew bedziesz grzebac
Właśnie coś jest nie tak.Zawsze kręcił jak piszesz z pół obrotu.Nawet przy -10st.C.Teraz przy temp. ok.zera muszę dłużej go przytrzymać.Czasem nawet wspomóc pedałem gazu.Zauważyłem,też,że sam rozruch jest cięższy niż poprzednio.Poprostu czuć jakby większe opory.W skrócie...Teraz pali tak jak kiedyś przy - 15st C.Mam nadzieje,że nie nadejdą tak wysokie mrozy,bo z pewnością nie odpali.