przewody elektryka czujnika poziomu płynu spryskiwaczy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- srebrna strzała
- Kontakt:
Witam.
Przy takiej pogodzie, jaką mamy obecnie zużywam spore ilości płynu do spryskiwaczy,
jeszcze rok temu pamiętam doskonale, że jak jego poziom zbliżał się do końca miałem to sygnalizowane na zegarach (na 100% tak było).
Później nie zwracałem na to uwagi...
Parę dni temu korzystając z chwili czasu, postanowiłem zobaczyć co jest nie tak i ku memu zdziwieniu zobaczyłem, że w zbiorniczku nie mam czujnika...
O co chodzi???!!!
pewnie jak stał kiedyś, gdzieś w warsztacie ktoś podmienił.... teraz szukać wiatru w polu...
Przechodząc do sedna, wykręciłem zbiorniczek (mam już nowy z czujnikiem) a tu nigdzie nie widzę wtyczki, ani uciętych kabli.
I pytanie do Was koledzy, którędy biegną kable do tego czujnika, czy idą one w peszlach, większych wiązkach, czy osobno 2 kabelki??
Czy idą w podszybiu, nadkolu?
Przy takiej pogodzie, jaką mamy obecnie zużywam spore ilości płynu do spryskiwaczy,
jeszcze rok temu pamiętam doskonale, że jak jego poziom zbliżał się do końca miałem to sygnalizowane na zegarach (na 100% tak było).
Później nie zwracałem na to uwagi...
Parę dni temu korzystając z chwili czasu, postanowiłem zobaczyć co jest nie tak i ku memu zdziwieniu zobaczyłem, że w zbiorniczku nie mam czujnika...
O co chodzi???!!!
pewnie jak stał kiedyś, gdzieś w warsztacie ktoś podmienił.... teraz szukać wiatru w polu...
Przechodząc do sedna, wykręciłem zbiorniczek (mam już nowy z czujnikiem) a tu nigdzie nie widzę wtyczki, ani uciętych kabli.
I pytanie do Was koledzy, którędy biegną kable do tego czujnika, czy idą one w peszlach, większych wiązkach, czy osobno 2 kabelki??
Czy idą w podszybiu, nadkolu?
raku
-------------------------------------------------------
Materiały budowlane w Warszawie
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jeśli masz zbiornik ze spryskiwaczami to stojąc przed autem i patrząc na zbiornik z góry, od prawej masz silnik spryskiwaczy reflektorów umocowany pionowo i do niego dochodzą dwa kable w plastikowej osłonie i własnie z tej osłony powinny wychodzić dwa dodatkowe (dużo cieńsze) przewody do czujnika, który to jest z lewej strony umocowany na dole zbiorniczka /poziomo. Kabel mus być w tym przewodzie z którego wychodzą kable zasilające silnik spryskiwacza reflektorów.
Ten kabel w osłonie nie jest długi i łączy się z lewej strony z grubą wiązką przewodów która biegnie po lewym (stojąc przed autem) nadkolu, zła wiadomość jest taka że ta gruba wiązka jest bardzo mocno zaizolowana, więc jeśli nie ma tych dwóch przewodów w tej plastikowej osłonie, to czarno to widzę, nie miej jednak życzę powodzenia.
Fotka w pełnym rozmiarze
1.to miejsce gdzie jest czujnik
2. Przewód czujnik (dwa cienkie przewody)
3, Otulina plastikowa w której są dwa przewody silnika spryskiwaczy oraz dwa przewody czujnika.
Ten kabel w osłonie nie jest długi i łączy się z lewej strony z grubą wiązką przewodów która biegnie po lewym (stojąc przed autem) nadkolu, zła wiadomość jest taka że ta gruba wiązka jest bardzo mocno zaizolowana, więc jeśli nie ma tych dwóch przewodów w tej plastikowej osłonie, to czarno to widzę, nie miej jednak życzę powodzenia.
Fotka w pełnym rozmiarze
1.to miejsce gdzie jest czujnik
2. Przewód czujnik (dwa cienkie przewody)
3, Otulina plastikowa w której są dwa przewody silnika spryskiwaczy oraz dwa przewody czujnika.
-
- srebrna strzała
- Kontakt:
italiano_83, dzięki za tak obrazowe rozpisanie
kojarzysz jakich kolorów kabli szukać?
kojarzysz jakich kolorów kabli szukać?
raku
- italiano_83
- V.I.P.
Te dwa przewody są u mnie zaizolowane taśmą i w osłonie plastikowej więc widzę tylko kawałek przewodów przy czujniku i oba są jednakowa, biało/szare albo coś takiego dokładnie nie widzę musiał bym wypiąć kostkę od czujnika, ale to trochę zabawy bo trzeba by reflektor wywalić bo tam nie ma szans włożyć ręki.rakutom pisze:kojarzysz jakich kolorów kabli szukać?
Szukaj ich w wiązce z przewodami do silnika spryskiwaczy, nawet jak ktoś je obciął to raczej gdzieś blisko, bo głębiej to już trzeba "pruć" instalacje.
-
- srebrna strzała
- Kontakt:
italiano_83, dzięki za pomoc.
raku
-
- srebrna strzała
- Kontakt:
italiano_83, wczoraj przywróciłem to do stanu fabrycznego, wszystko działa.
Kabli nie musialem specjalnie szukac, były zmostkowane i zawiniete izolacja wzdluz głównej wiązki.
Pozdrawiam
Kabli nie musialem specjalnie szukac, były zmostkowane i zawiniete izolacja wzdluz głównej wiązki.
Pozdrawiam
raku
- italiano_83
- V.I.P.
To dobrze , że udało się je odszukać tak szybko, jak pamiętasz to podaj kolor/kolory tych kabli od czujnika, może się komuś w przyszłości przyda.rakutom pisze:italiano_83, wczoraj przywróciłem to do stanu fabrycznego, wszystko działa.
Pozdrawiam
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Kolorów nie pamiętam ale jeden przewód z kostki czujnika z pinu nr 1 idzie na zieloną kostkę licznika na pin nr 6 a drugi z pinu nr 2 kostki czujnika idzie do masy. Do tego aktywacja vagiem kontrolki w liczniku jeśli instalacji nie było wcześniej.
- Jeżu
- VW Baron
- Auto: VW Golf mk1 cabrio 91
- Silnik: 2H
soory że odgrzeje kotleta ale powiedzcie mibo nie potrawie nigdzie znaleźć jak aktywować kontrolkę płynu od sprysków vagiem co trza wpisać lub zmienić ? ?
Był vw golf Mk2 1,3 GT
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Był vw Golf mk4 cabrio 1.8 GT
Był Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Był a4 b6 cabrio 1.8T BFB
Jest vw tiguan 2.0 tdi 140 4 motion
Jest vw Golf mk1 cabrio 91
Był vw sirocco mk2 White scala 87 JH
Jest VW Scirocco mk2 1.600 GTI 1981
Jest new beetle 1.9 TDI 99
Był JazzBlue 1,6 SR mk4 - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=437292" onclick="window.open(this.href);return false;
Był Passat 3BG Black Magic 1,9 TDi
Był vw Golf mk4 cabrio 1.8 GT
Był Audi A6 c5 1.9 Tdi AVG
Był a4 b6 cabrio 1.8T BFB
Jest vw tiguan 2.0 tdi 140 4 motion
Jest vw Golf mk1 cabrio 91
Był vw sirocco mk2 White scala 87 JH
Jest VW Scirocco mk2 1.600 GTI 1981
Jest new beetle 1.9 TDI 99
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: przewody elektryka czujnika poziomu płynu spryskiwaczy
Podłączasz Vaga i wchodzisz w "17 Instruments" i tam zmieniasz na wyposażenie (pierwsze dwie cyfry - _ _ 1 2 1).Jeżu pisze:soory że odgrzeje kotleta ale powiedzcie mibo nie potrawie nigdzie znaleźć jak aktywować kontrolkę płynu od sprysków vagiem co trza wpisać lub zmienić ? ?
Pierwsze dwie to suma kodów cyfrowych wyposażenia dodatkowego:
01-zużycie klocków hamulcowych
02-kontrolka pasów bezpieczeństwa.
04-kontrolka płynu spryskiwacza
16-nawigacja
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2012 04:26 przez thomas1919, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontrolka płynu spryskiwacza ma kodowanie 04 a nie 03.thomas1919 pisze:Podłączasz Vaga i wchodzisz w "17 Instruments" i tam zmieniasz na wyposażenie (pierwsze dwie cyfry - _ _ 1 2 1).Jeżu pisze:soory że odgrzeje kotleta ale powiedzcie mibo nie potrawie nigdzie znaleźć jak aktywować kontrolkę płynu od sprysków vagiem co trza wpisać lub zmienić ? ?
Pierwsze dwie to suma kodów cyfrowych wyposażenia dodatkowego:
01-zużycie klocków hamulcowych
02-kontrolka pasów bezpieczeństwa.
03-kontrolka płynu spryskiwacza
16-nawigacja
Witam,może ktoś podać numer wtyczki czujnika poziomu płynu oraz wtyczki pompki wysokiego ciśnienia spryskiwaczy reflektorów.
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
http://www.passatplus.de/umbauteile/sra/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.passatplus.de/sonstiges/vw_g ... /index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.passatplus.de/umbauteile/ste ... ecker2.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
1J0973202 czujnik
1J0973722 silniczek
http://www.passatplus.de/sonstiges/vw_g ... /index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.passatplus.de/umbauteile/ste ... ecker2.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
1J0973202 czujnik
1J0973722 silniczek