Włącznik esp
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Włącznik esp
Witam
Problem polega na tym że nie działa mi wyłącznik ESP, tzn. po jego wciśnięciu powinna zapalic się kontrolka esp i wyłączyć sie esp. Natomiast u mnie nie ma żadnej reakcji. ESP ciage działa i kontrolka sie nie zaświeca. Wpinałem go pod komputer i brak jakichkolwiek błedów. Sam wyłacznik również dobry bo w innym samochodzie działa. I teraz co powinno być na wtyczce tego wyłacznika? są tam 4 piny: plus, masa i co na dwóch pozostałych i jak to sprawdzić?
Problem polega na tym że nie działa mi wyłącznik ESP, tzn. po jego wciśnięciu powinna zapalic się kontrolka esp i wyłączyć sie esp. Natomiast u mnie nie ma żadnej reakcji. ESP ciage działa i kontrolka sie nie zaświeca. Wpinałem go pod komputer i brak jakichkolwiek błedów. Sam wyłacznik również dobry bo w innym samochodzie działa. I teraz co powinno być na wtyczce tego wyłacznika? są tam 4 piny: plus, masa i co na dwóch pozostałych i jak to sprawdzić?
VCDS Tarnów
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Włącznik esp
inaczej. Zapala Ci sie w ogole kontrolka od ESP przy włączeniu zapłonu? Sprawdz po wlepce w bagażniku czy jest ten system czy nie. Albo postaraj sie wprowadzić auto w jakikolwiek mały poślizg i będziesz czuł czy jest system czy go nie ma. Jak na moje to masz tylko wyłącznik całej reszty systemu nie.
Włącznik esp
system na 100% jest, kontrolka po zapłonie zapala się i gdy auto wpada w poślizg lub przy nagłym ruszaniu też. do nie dawna paliła się cały czas bo miałem uszkodzony czujnik przyspieszenia poprzecznego g200 ale już go naprawiłem i jest wszystko ok poza tym wyłączaniem. numer sterownika pompy to 1c0 907 379 e. a numer na pompie 1j0 614 517 . i na sterowniku pisze esp.
VCDS Tarnów
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Włącznik esp
pin 1, kabelek szaro/niebieski - podświetleniecargo pisze:co powinno być na wtyczce tego wyłacznika? są tam 4 piny: plus, masa i co na dwóch pozostałych i jak to sprawdzić?
pin 2, kabelek brązowy - masa
pin 5, kabelek szaro/czarny - do sterownika, pin 24
pin 6, kabelek czarno/szary - +12v z bezpiecznika nr 9
Włącznik esp
Dzieki za opis.
Masa jest i po zapłonie jest plus 12V. Musze jeszcze sprawdzić przejście na tym kabelku do pompy abs. I nie bardzo rozumiem to podświetlenie co tam powinno być na tym pinie?
A jeśli przy tym wyłączniku będzie wszystko ok to gdzie dalej szukać przyczyny? w kodowaniu esp?
Znalazłem cos takiego, ale nie wiem czy to coś może pomóc:
Lateral Acceleration Sensor (G200)
Wymagania wstępne:
Napięcie w systemie co najmniej 12,0 V.
[Wybierz]
[03 - Brake Electronics]
[Bloki pomiarowe - 08]
Grupa 004
[Idź!]
Sprawdź pole 2, wartość musi być pomiędzy -1,5 i 1,5 m / s 2.
[Done, Go Back]
[Coding-II - 11]
Wpisz 40168, aby umożliwić ustawienie podstawowe.
[Do it!]
[Basic Settings - 04]
Grupa 063
[Idź!]
Uaktywnij ustawienia podstawowego.
[ON / OFF / Dalej]
Po pomyślnym ustawieniu podstawowym, w polu 2 należy powiedzieć "OK".
[Done, Go Back]
Aby upewnić się, podstawowe ustawienie był udany, sprawdź czujnik ponownie.
[Bloki pomiarowe - 08]
Grupa 004
[Idź!]
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Masa jest i po zapłonie jest plus 12V. Musze jeszcze sprawdzić przejście na tym kabelku do pompy abs. I nie bardzo rozumiem to podświetlenie co tam powinno być na tym pinie?
A jeśli przy tym wyłączniku będzie wszystko ok to gdzie dalej szukać przyczyny? w kodowaniu esp?
Znalazłem cos takiego, ale nie wiem czy to coś może pomóc:
Lateral Acceleration Sensor (G200)
Wymagania wstępne:
Napięcie w systemie co najmniej 12,0 V.
[Wybierz]
[03 - Brake Electronics]
[Bloki pomiarowe - 08]
Grupa 004
[Idź!]
[Done, Go Back]
[Coding-II - 11]
Wpisz 40168, aby umożliwić ustawienie podstawowe.
[Do it!]
[Basic Settings - 04]
Grupa 063
[Idź!]
Uaktywnij ustawienia podstawowego.
[ON / OFF / Dalej]
Po pomyślnym ustawieniu podstawowym, w polu 2 należy powiedzieć "OK".
[Done, Go Back]
Aby upewnić się, podstawowe ustawienie był udany, sprawdź czujnik ponownie.
[Bloki pomiarowe - 08]
Grupa 004
[Idź!]
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
VCDS Tarnów
- Qto
- _
- Kontakt:
Włącznik esp
+12V po zapaleniu świateł - podświetlenie włącznika. Przy każdym włączniku, przełączniku, pstryczku itd jest taki kabelek.cargo pisze:I nie bardzo rozumiem to podświetlenie co tam powinno być na tym pinie?
Procedura jaką znalazłeś mogłaby pomóc gdyby ESP nie działało, kontrolka świeciłaby się cały czas... ale wykonanie tego nie zaszkodzi
Re: Włącznik esp
sprawdziłem wszystkie przejścia i jest dokładnie tak jak pisałeś
Gdzie dalej szukać przyczyny?
z tym że z pinu 5 wyłącznika jest do sterownika pompy do pinu 4, a nie 24, ale to chyba nie ma znaczenia.Qto pisze: pin 1, kabelek szaro/niebieski - podświetlenie
pin 2, kabelek brązowy - masa
pin 5, kabelek szaro/czarny - do sterownika, pin 24
pin 6, kabelek czarno/szary - +12v z bezpiecznika nr 9
Gdzie dalej szukać przyczyny?
VCDS Tarnów
Włącznik esp
Witam ponownie
Wyłącznik nadal nie działa i juz nie mam siły do niego. Co dziwne w parametrach nie ma nigdzie czy wyłącznik jest właczony czy nie,a u znajomego w passacie znalazłem to bez problemu chyba w drugiej lub trzeciej grupie. U mnie jest tam tylko stan kontroloek czy świecą czy nie, a o wyłączniku nie ma nigdzie mowy.
Jest jeszcze jeden problem z tym esp. Ostatnio podczas jazdy sam zblokował mi koła kilka razy i zapaliła się kontrolka esp. Vag pokazuje błąd 01542 od czujnika g202 przyspieszenia kątowego. Widział ktoś może jakś instrukcje naprawy tego czujnika? coś podobnego do tej z naprawą czujnika g200 http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... pic=102086" onclick="window.open(this.href);return false;
Wyłącznik nadal nie działa i juz nie mam siły do niego. Co dziwne w parametrach nie ma nigdzie czy wyłącznik jest właczony czy nie,a u znajomego w passacie znalazłem to bez problemu chyba w drugiej lub trzeciej grupie. U mnie jest tam tylko stan kontroloek czy świecą czy nie, a o wyłączniku nie ma nigdzie mowy.
Jest jeszcze jeden problem z tym esp. Ostatnio podczas jazdy sam zblokował mi koła kilka razy i zapaliła się kontrolka esp. Vag pokazuje błąd 01542 od czujnika g202 przyspieszenia kątowego. Widział ktoś może jakś instrukcje naprawy tego czujnika? coś podobnego do tej z naprawą czujnika g200 http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... pic=102086" onclick="window.open(this.href);return false;
VCDS Tarnów
Włącznik esp
Witam.mam takie pytanie,znalazłem włącznik od esp,i chciałbym go założyc w miejsce zaślepki, czy będzie działało podświetlane tego przycisku jeśli nie mam esp? Czy normalnie on świeci cały czas(przy włączonych światłach)czy tylko jak się go naciśnięciu,jak podgrzewanie szyby
ARONS
- Qto
- _
- Kontakt:
Włącznik esp
przecież podgrzewanie szyby też się świeci jak włączysz światła... co do problemu to odpowiedź masz w 6. pościearons pisze:czy tylko jak się go naciśnięciu,jak podgrzewanie szyby
-
- Nowicjusz
Włącznik esp
mam problem z tym włacznikiem otoz nie podswietla sie na żółto po wcisnieciu a powinien ? napiecie jest na 1 i 6 pinie
- Qto
- _
- Kontakt:
Włącznik esp
nie powinien...podświetla się tylko na czerwono - włączenie/wyłącznie ESP sygnalizuje kontrolka na liczniku a nie kolor podświetlenia włącznika