Brak kontrolki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » śr cze 20, 2012 10:05

Witam mam pytanie czy byly wersje mk II w ktorych nie bylo licznika kilomterow dziennych osobno i nie bylo kontrolki wody? Bo własnie takiego chce zakupic i chcialbym by ta kontrolka byla, wymieniajac liczniki na z obrotomierzem. Samochod do diesel kwoli scislosci. i Takie pytanie od razu czy jak bede mial licznik z obrotomierzem to m,usze cos przerabiac przy alternatorze czy poprostu podlaczam i eureka dziala?

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Brak kontrolki

Post autor: Sokol9185 » śr cze 20, 2012 13:00

pod wyjście w w alternatorze się podłączasz z tym obrotomierzem a tych pierwszych dwóch pytań za bardzo nie rozumiem ale można normalnie podmienić liczniki najwyżej dodatkowy przewód będziesz musiał pociągnąć

Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :):)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: jhosef » śr cze 20, 2012 14:27

gruby1990PL pisze:Witam mam pytanie czy byly wersje mk II w ktorych nie bylo licznika kilomterow dziennych osobno i nie bylo kontrolki wody?
Był proszę Pana licznik w wersji Bieda Edyszyn C. Nie było dziennego, obrotka, zegarka i cuś tam jeszcze.
gruby1990PL pisze: i Takie pytanie od razu czy jak bede mial licznik z obrotomierzem to m,usze cos przerabiac przy alternatorze czy poprostu podlaczam i eureka dziala?
Jak wyżej kolega pisał. Jak nie ma to trzeba będzie pociągnąć.
PS licznik MUSI być od diesla. Przeciwnie obrotomierz będzie pokazywał absolutna bzdurę.

Oto zegar z wersji C:

Obrazek

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Brak kontrolki

Post autor: Sokol9185 » śr cze 20, 2012 15:17

raczej nie bzdurę tylko po prostu zostanie skopcony w benzynie sterowanie jest impulsowo a w dieslu napięciem jak coś nie tak to proszę mnie poprawić ale raczej poprawnie piszę

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » śr cze 20, 2012 15:53

jhosef pisze: Był proszę Pana licznik w wersji Bieda Edyszyn C. Nie było dziennego, obrotka, zegarka i cuś tam jeszcze.
No własnie bieda edition ale ten golf ma wspomaganie, tak skorzana czy z jakiegos innego tworzywa deske rozdzielczom, ladna gałke od zmiany biegow, fotele od kierowcy z eksktra jakims ustawieniem pozycji. Takze to nie jest bieda edition zdaje mi sie ze jakis troll to po prostu przełozył ale to juz inna inkszosc. Na tym obrazku co poslales jest kontrolka od wody
Sokol9185 pisze:raczej nie bzdurę tylko po prostu zostanie skopcony w benzynie sterowanie jest impulsowo a w dieslu napięciem jak coś nie tak to proszę mnie poprawić ale raczej poprawnie piszę
widzialem kiedys kolesia u mnie pod szkolą co mial diesla i obrotomierz z benzyny, ale nie wiem jak on to zrobil, a ja takich cyrkow nie zamierzam robic.

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » śr cze 20, 2012 15:59

a tu obrazek jak to wyglada Obrazek

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Brak kontrolki

Post autor: Sokol9185 » śr cze 20, 2012 16:14

a czemu kolego ci kontrolka wody przeszkadza

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » śr cze 20, 2012 16:20

No własnie mi nie pzeszkadza tylko odnotowuje jej brak na przedstawionym obrazku co mnie napawa niepokojem bo czego takiego nie widzialem jeszcze.

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Brak kontrolki

Post autor: Sokol9185 » śr cze 20, 2012 18:48

ale to wszystko zależy od licznika jeden ma drugi nie a ona nie wiem czy dobrze kojarzę jest od poziomu płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym chyba jak się mylę proszę poprawić

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » czw cze 21, 2012 07:55

zasadniczo wydaje sie mi ze masz racje. A czy jest potrzebny ten okragły zbiorniczek wyrownawczy by ta kontrolka dzialala, bo mam taki jak co do przelozenia, czy tez moze byc ten taki powiedzmy kwadratowy?

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Brak kontrolki

Post autor: Sokol9185 » czw cze 21, 2012 11:06

nie pamiętam kolego ale musiał byś po prostu zobaczyć czy Ci jakieś 2 przewody wystają ze zbiorniczka jak tak to ok masz tą funkcję jak nie to niestety

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: Lipek81 » czw cze 21, 2012 14:47

Każdy licznik od mk2 miał kontrolkę płynu chłodniczego - zobacz sobie na zdjęcie zamieszczone przez jhosef - tam też jest. W licznikach na dwie wtyki (czyli przed rokiem '89) kontrolka była na tarczy wskaźnika płynu chłodniczego, natomiast w licznikach na jedną wtykę (po roku '89) była tam, gdzie inne kontrolki. Kontrolka ta sygnalizuje za wysoką temperaturę płynu chłodniczego. Dodatkowo, w autach z czujnikiem poziomu płynu chłodniczego, sygnalizuje też niski poziom płynu.
Aby dorobić funkcję ostrzegania przed niskim poziomem płynu chłodniczego należy mieć zamontowany zbiorniczek płynu z czujnikiem poziomu (występowały w wersjach i kwadratowych - przed rokiem '89i okrągłych - po roku '89). Jeżeli posiadasz starą instalację, czyli przed rokiem 89 to trzeba jeszcze dorobić układ na przekaźniku 43 i poprowadzić kable do zbiorniczka, natomiast w instalacji po roku 89 wystarczy przeciągnąć dwa przewody od zbiorniczka do panelu przekaźników i tam je podłączyć.

gruby1990PL
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: gruby1990PL » czw cze 21, 2012 16:32

No własnie w kazdym a tam ci przesłalem obrazek ktory udowadnia ze nie w kazdym bo nie ma tam tej lamki jak sie przyjzysz.
Obrazek
Jeszcze raz przesylam jak by ci sie nie chcialo tam szukac

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Brak kontrolki

Post autor: Lipek81 » czw cze 21, 2012 17:25

To jest jakaś przeróbka, czy coś - to na bank nie jest fabryczne. Bardzo wątpię, żeby udało się tobie dostać taki licznik na allegro, czy gdzieś indziej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”