Przednie wycieraczki nie chcą się zatrzymać
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Na wstępie dodam, że używałem wyszukiwarki odnośnie mojego problemu, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. W moim Golfie IV po włącznieu wycieraczek i późniejszej próbie ich wyłączenia wycieraczki odmawiają posłuszeństwa. Po ustawieniu manetki (wyłącznika) wycieraczek w pozycję "wyłączone" dalej pracują - nie można ich w żadne sposób wyłączyć (tylko poprzez wyciągnięcie bezpiecznika). W innych pozycjach normalnie pracują, tylna wycieraczka również normalnie działa. Przeglądając forum, doczytałem iż może to być przekaźnik, bądź manetka wycieraczki (wyłącznik) do wymiany. W celu zdiagnozowania problemu dodam, że gdy wycieraczka wraca do pozycji leżącej - w momencie jej chwilowego zatrzymania - słychać charakterystyczne tyknięcie w okolicach przełącznika świateł (lub w okolicach skrzynki z bezpiecznikami). Dziękuję za pomoc.
Witam. Mam ten sam problem. Dziś wymieniłem przekaźnik ale niestety to nie to. U mnie wycieraczki wyłączają się po dłuższej chwili. Czasem działeją normalnie ale w wiekszości przypadków trudno je zatrzymać. Co robić?
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
kolego ja tak miałem i był to przekaźnik , dlatego od tego bym zaczął w ostateczności manetka ale tak myślę że to przekaźnik sprawdzone już kilka razy w innych golfach
czy wcześniej miał juz jakieś dziwne objawy ?? wcześniej czyli przed całkowitą awarią ??
czy wcześniej miał juz jakieś dziwne objawy ?? wcześniej czyli przed całkowitą awarią ??
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Re: Przednie wycieraczki nie chcą się zatrzymać
Czyli przekaźnik 377 do wymiany. Z tego co patrzę na allegro to koszt 30-50zł. Chyba, że gdzieś taniej można go dostać ?martinezz123 pisze:kolego ja tak miałem i był to przekaźnik , dlatego od tego bym zaczął w ostateczności manetka ale tak myślę że to przekaźnik sprawdzone już kilka razy w innych golfach
Jeżeli chodzi o wycieraczki, to nic się nie działo. Jakiś czas temu tylko czyściłem mechanizm tylnej wycieraczki, bo był zaśniedziały, także do dzisiaj działa sprawnie. Dodatkowo muszę zająć się mikrostykiem - problem z światłami w drzwiach, światłami wewnętrznymi przy otwarciu drzwi, braku sygnału dźwiękowego o włączonych światlach (bzyczka). Ale szczerze nie wiem czy to może mieć związek z przekaźnikiem od wycieraczek.martinezz123 pisze: czy wcześniej miał juz jakieś dziwne objawy ?? wcześniej czyli przed całkowitą awarią ??
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
nie to nie ma związku .
na allegro jest dobra cena za te przekaźniki .
na allegro jest dobra cena za te przekaźniki .
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Dla osób, które mają podobny problem do opisanego przeze mnie polecam podmienić przekaźnik 377 na działający. W moim przypadku zamiana tego przekaźnika załatwiła problem i wycieraczki działają tak jak powinny.