[mk2] błedne wskazania poziomu paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
Witam! mam taki problem ze wskaznik pokazuje zły poziom paliwa, strzałka jest na początku rezerwy a bak jest prawie pusty moze jest jakies 1.5l paliwa.
Wyjołem całą pompe z baku, przeczyscilem potencjometr od pływaka. Jak podlacze pompe i plywak jest na sam dol to dobrze pokazuje, a jak włoże pompe do baku to znowu strzałka idzie na początek rezerwy a powinna wskazywac prawie pusty bak. Moze to cos ma wspolnego ze w zime bardzo mało jeżdziłem i praktycznie bak był pusty. Tak wychodzi jakby plywak na samym dnie nie lezał.
mk2 1.8 RP 90r.
Wyjołem całą pompe z baku, przeczyscilem potencjometr od pływaka. Jak podlacze pompe i plywak jest na sam dol to dobrze pokazuje, a jak włoże pompe do baku to znowu strzałka idzie na początek rezerwy a powinna wskazywac prawie pusty bak. Moze to cos ma wspolnego ze w zime bardzo mało jeżdziłem i praktycznie bak był pusty. Tak wychodzi jakby plywak na samym dnie nie lezał.
mk2 1.8 RP 90r.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czy jest możliwość, że jak dno baku jest wklęsłe ( do góry ) to pływak tezbędzie wyżej niz powinien?
A możę cofając oparłeś się bakiem o śnieg a opaska wtedy lekko podgięła się i tak już została i to jest powód?Zajrzyj pod samochód
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
35i, zagladalem wszystko ok, z reszta jak snieg lezal to golfina stała nawet kilka tygodni nie ruszana
W takim razie pozostaje jakaś kalibracja pływaka ze zbiornikiem.Próbuj podgiąć nóżke pływaka lekko do góry. Po zamontowaniu sprawdz wskazania przy pustym baku oczywiście.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ja zrobiłem tak. Oczyściłem styki na pływaku, oczyściłem styki w płytce masowej obok skrzynki z bezpiecnzikami bo tam 1 konektor jest od pływaka.
postaw cały pływak na równym stole, odegnij ramie pływaka tak a żeby ramie zachaczyło o ogranicznik a pływak unosił się od dna tyle żeby sitko było zanużone... w takij pozycji podłącz to do auta. sprawdz co pokaże i jeżeli strzłka bedzie poniżej czerwonej rezerwy to jest git, możesz spróbować wyssać paliwo do 0 i zalać 5litrów i obczaić co robi wskazówka, dolać następne 5litrow i patrzeć. jak bedzie pokazywała na 10litrach końcówkę rezerwy to silnik ci nigdy nie zgaśnie jak bedziesz dojeźdzał do rezerwy.
postaw cały pływak na równym stole, odegnij ramie pływaka tak a żeby ramie zachaczyło o ogranicznik a pływak unosił się od dna tyle żeby sitko było zanużone... w takij pozycji podłącz to do auta. sprawdz co pokaże i jeżeli strzłka bedzie poniżej czerwonej rezerwy to jest git, możesz spróbować wyssać paliwo do 0 i zalać 5litrów i obczaić co robi wskazówka, dolać następne 5litrow i patrzeć. jak bedzie pokazywała na 10litrach końcówkę rezerwy to silnik ci nigdy nie zgaśnie jak bedziesz dojeźdzał do rezerwy.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
podłącze się pod temat:) u mnie jest w drugą stronę: jak kupiłem mojego drugiego Golfa to miał pusty bak zupełnie (silnik gasł po przełączeniu na benzynę i nie odpalał później) postanowiłem więc mu przypomnieć, że jest silnikiem benzynowym i wlałem mu 95tki tak z 10 litrów i strzałka nawet z rezerwy nie wylazła:P w moim drugim jak tyle wleję to jest co najmniej ćwierć baku (tyle pokazuje)
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
Johnatan, jak zrobi sie cieplej to wymodze tak jak napisałeś, zobaczymy co z tego wyjdzie. jak bedzie to samo to wykombinuje inna pompe i sprawdze na innej.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
najważniejsze jest zeby pływak nie był na dnie a pokazywał koniec czerwonego pola. Ja mam licznik który ma białą kreskę przed czerwonym polem i u mnie paliwo się kończy aż wskazówka zejdzie całkowicie z kresek wskaźnika. A dojeźdzam go maxymalnie do końca czerwonego pola.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;