Alarm włącza się samowolnie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzysiek12479
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krzysiek12479 » czw sty 12, 2012 02:30

Witam! Jestem tu pierwszy raz. Od kilku tygodni mam problem z alarmem w swojej Borze, a dokładnie to z alarmami bo mam dwa:/ Jeden fabryczny i drugi z powiadomieniem radiowym. Ten drugi ma czujnik wstrząsu i mikrofalowy. Oba alarmy nie współpracują ze sobą idealnie, tzn kiedy zamknę auto oryginalnym pilotem to drugi alarm po chwili sam się uzbroi, a kiedy otworzę auto oryginalnym pilotem to dodatkowy alarm zaczyna hałasować, dlatego używałem tylko pilota z drugiego alarmu, tego z powiadomieniem i było ok. Ale ostatnio zdarza się, że oba zaczynają hałasować bez powodu. Nawet jak uzbroję dodatkowy alarm w trybie cichym to po jakimś czasie zaczyna wyć syrena kilkutonowa i klakson, a wcześniej w trybie cichym, kiedy ingerowałem w pojazd, uruchamiały się tylko św awaryjne i wibrował pilot alarmu. Wcześniej ten klakson to ja może słyszałem dwa razy odkąd mam to auto tj ponad 3,5 roku. Nie wiem czemu się same włączają, zaczyna mnie już to denerwować, w ciągu ostatnich trzech tyg uruchomiły się same 5 razy i to jeszcze wszystkie w godzinach późno wieczornych. Czujniki nie są podkręcone na max, Jestem w Wielkiej Brytanii i niedawno był tu silny huragan i czujnik wstrząsu raz tylko zadziałał, a wiało potwornie. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale ostatnio często pada deszcz i jest bardzo wilgotne powietrze, no i jakiś czas temu miałem problem z zamkiem drzwi kierowcy, tzn po zamknięciu auta drzwi kierowcy otwierały się ponownie, a do tego wariowało oświetlenie wnętrza, brzęczek przypominający o wł światłach i i lampka drzwi, ale rozebrałem zamek, posprawdzałem luty i mikrowłączniki i wszystko śmiga ok, i zauważyłem, że ten cypelek obok diody w drzwiach kierowcy po zamknięciu nie chowa się idealnie tak jak pozostałe trzy, wystaje jakieś 3 mm, ale drzwi są zamknięte. Jeszcze jedno mnie zastanawia, mam LED-y z modułem do jazdy dziennej i wcześniej jak alarm wył to one nigdy nie świeciły, a teraz jak się samowolnie rozwyje to one świecą . Nie wiem co powoduje, że jeszcze te LED-y świecą, Na pewno są podłączone prawidłowo. Masakra...,ja chcę spać i sąsiedzi też :banghead: Sorry, że się tak rozpisałem, ale chciałem dokładnie opisać co i jak. Szukałem na forum, ale nie znalazłem takiego samego problemu. Acha i dodatkowy alarm to SPY 3 5000m. Pozdrawiam i proszę o pomoc :rozpacz:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw sty 12, 2012 03:05

Jest kilka tematów o alarmie który się sam włącza. Najczęstsza przyczyna to:
krzysiek12479 pisze:jakiś czas temu miałem problem z zamkiem drzwi kierowcy, tzn po zamknięciu auta drzwi kierowcy otwierały się ponownie, a do tego wariowało oświetlenie wnętrza, brzęczek przypominający o wł światłach i i lampka drzwi, ale rozebrałem zamek, posprawdzałem luty i mikrowłączniki i wszystko śmiga ok
Co powoduje załączanie oryginalnego alarmu można sprawdzić VAGiem...alarmu dokładnego też można sprawdzić - poczytaj w instrukcji jak.
Jeżeli krańcówka w drzwiach kierowcy załącza alarm to będzie świeciło się światełko w drzwiach oraz w podsufitce (jeżeli ustawione jest na zapalanie przy otwartych drzwiach)...podobnie krańcówka z bagażnika, choć ta może ale nie musi zapalać światełka w bagażniku.
Generalnie przy seryjnym alarmie najprościej jest podpiąć kompa i sprawdzić co załącza alarm.

Awatar użytkownika
krzysiek12479
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krzysiek12479 » pt sty 13, 2012 00:20

OK, muszę poszukać tutaj kogoś z VAGiem..., będzie najprościej. Jutro się rozejrzę. 2 m-ce temu miałem awarię tylnej klapy bo przełamały się 3 przewody w wężyku idącym do klapy i nie mogłem jej otworzyć. wymieniłem te 3 przewody, ale tam było 6 i może pozostałe 3 tez się przełamują. A tak w ogóle to mam tak w samochodzie, że jak wysiadam z auta, nie domknę drzwi i uzbroję alarm to po 10 sekundach migają awaryjne, a pilot z dodatkowego alarmu ostrzega mnie o niedomkniętych drzwiach. Dzisiaj nie zamknąłem klapy bagażnika i uzbroiłem alarm i nic, nie migają awaryjne i kluczyk też nie ostrzega. Czy tak ma być? Wydaje mi się, że powinno być tak jak w przypadku drzwi. Postaram się jutro znaleźć kogoś z VAGiem i sprawdzę co tam siedzi.

Awatar użytkownika
krzysiek12479
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Alarm włącza się samowolnie

Post autor: krzysiek12479 » sob sty 21, 2012 01:18

Po podłączeniu do kompa ten nie pokazał żadnego błędu odnośnie alarmu fabrycznego. Jedyny błąd jaki się wyświetlił to:
17931 - Crash Signal from Airbag Controller: Implausible Signal
P1523 - 35-10 - - - Intermittent
Ale nie można było nawiązać połączenia z centralnym zamkiem, nie wiem dlaczego i ten mechanik też nie wiedział. Powiedział, że "czasami tak jest" Skręciłem czujnik mikrofalowy do min i na razie alarm się nie odezwał, ale nie wydaje mi się żeby to była wina tego czujnika. Wiem, że te czujniki czasami wariują, że czasami reagują na deszcz, ale nieraz lało bardziej i alarm nie wariował. Może jakaś wilgoć w aucie uruchamiała te alarmy, nie wiem :?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob sty 21, 2012 01:57

krzysiek12479 pisze:Po podłączeniu do kompa ten nie pokazał żadnego błędu odnośnie alarmu fabrycznego
nie mógł wywalić błędów bo
krzysiek12479 pisze:nie można było nawiązać połączenia z centralnym zamkiem
to gdzie te błędy sprawdzał :kac:

Teraz druga sprawa...
krzysiek12479 pisze:nie można było nawiązać połączenia z centralnym zamkiem, nie wiem dlaczego i ten mechanik też nie wiedział. Powiedział, że "czasami tak jest"
a to "czasami" to jest wtedy jak masz np elektryczne szybki...a pewnie masz, wtedy nie wchodzimy w "centralny zamek" (35) a w "moduł komfortu" (46)...i nie szukamy tam błędów, choć możliwe że będą i wskażą np trafiony zamek kierowcy, tylko sprawdzamy co nam się pokaże w blokach pomiarowych w grupie 015 - ostatnie cztery przyczyny uruchomienia alarmu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”