1,6 FSI Podłączenie świateł dziennych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Chcę podłączyć ledowe światła dzienne, tak żeby komputer nie odczytywał tego jako błąd.
Pod który konkretnie pin podłączyć sterowanie przekaźnika załączającego światłami, najlepiej dopiero po uruchomieniu silnika oraz na którym styku pojawi się prąd po załączeniu świateł pozycyjnych (nie świateł mijania) - patrz uwaga w pierwszym zdaniu.
Z góry dziękuję.
Pod który konkretnie pin podłączyć sterowanie przekaźnika załączającego światłami, najlepiej dopiero po uruchomieniu silnika oraz na którym styku pojawi się prąd po załączeniu świateł pozycyjnych (nie świateł mijania) - patrz uwaga w pierwszym zdaniu.
Z góry dziękuję.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... 16&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ja mam dodatkowe dzienne bez żadnego przekaźnika, działają i żadnego błędu nie wywala
ja mam dodatkowe dzienne bez żadnego przekaźnika, działają i żadnego błędu nie wywala
Jeśli nie chcesz mieć błędu i masz światła bez wykrywania uruchomionego silnika, kup tzw "Starter świateł " na allegro po 20 - 40 zł. Wykrywają skok napięcia w instalacji i włączają światła.
- doggie
- V.I.P.
Re: 1,6 FSI Podłączenie świateł dziennych
skaktus pisze:Jeśli nie chcesz mieć błędu i masz światła bez wykrywania uruchomionego silnika
już pisałem że dołożenie świateł nie generuje błędu
Może autor tematu podłączył światła pod postojowe itp, nie opisał tego dokładnie więc nie wiadomo co wykombinował.doggie pisze:skaktus pisze:Jeśli nie chcesz mieć błędu i masz światła bez wykrywania uruchomionego silnika
już pisałem że dołożenie świateł nie generuje błędu
- doggie
- V.I.P.
grotof pisze:Chcę podłączyć ledowe światła dzienne, tak żeby komputer nie odczytywał tego jako błąd.
Z góry dziękuję.
przede wszystkim jakie masz te światła dzienne? Ja mam okrągłe noxon w miejscu halogenów, jeden kabel mam podłączony do skrzynki z bezpiecznikami w komorze silnika - jest tam wolne miejsce z prądem po stacyjce, drugi masa i trzeci do postojówek - w momencie włączenia świateł w pierwszą pozycję ledy gasną, nie ma żadnych błędów, generalnie w Mk5 moduł nie generuje błędów w przypadku większego obciążenia poszczególnego źródła, błędy się pojawiają gdy napięcie nominalne jest zbyt nieskie np. przepalona albo za słoaba żarówka /np. led/
Też zamontowałem okrągłe w miejsce p.mgłowych, jakieś noname, dlatego zdecydowałem się na przekaźnik załączający. Z lamp wychodzi trzeci przewód wyłączający lampy po podaniu napięcia. Jednak chyba z powyższego opisu wynika, że trzeba będzie jeszcze jeden dołożyć - wyłączający. Nic to.
Czyli prąd "po stacyjce" znajdę w skrzynce bezpieczników (może mała podpowiedź pozwalająca zlokalizować właściwy styk), a drugie pytanie (może lamerskie) - do postojówek tzn. gdzie? Czy wystarczy bezpośrednio z wiązki przewodów przy lampie, a może bardziej nieiwazyjnie ?
Czyli prąd "po stacyjce" znajdę w skrzynce bezpieczników (może mała podpowiedź pozwalająca zlokalizować właściwy styk), a drugie pytanie (może lamerskie) - do postojówek tzn. gdzie? Czy wystarczy bezpośrednio z wiązki przewodów przy lampie, a może bardziej nieiwazyjnie ?
- doggie
- V.I.P.
i ten wpinasz we wiązką koło lampy, w kabelek od postojówek lub mijania, jak woliszgrotof pisze:Z lamp wychodzi trzeci przewód wyłączający lampy po podaniu napięcia.
zależy jaki rodzaj masz tej skrzynki bo są dwa rodzaje, jak masz ten poniżej to w miejscu zaznaczonym strzałkąCzyli prąd "po stacyjce" znajdę w skrzynce bezpieczników
Uploaded with ImageShack.us
to najprostszy sposóbCzy wystarczy bezpośrednio z wiązki przewodów przy lampie
może to pomoże /choć ja mam inaczej/ http://www.hella.com/hella-pl-pl/assets ... ory_PL.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Wielkie dzięki doggie
Z tymi informacjami już sobie poradzę. To jakbym prezent pod choinkę dostał
Wesołych Świąt
Z tymi informacjami już sobie poradzę. To jakbym prezent pod choinkę dostał
Wesołych Świąt