Witam
Ostatnio na klimatyzacji pojawia mi się napis HE, jako że idzie zima podłączyłem vaga i sprawdziłem błędy w klimatyzacji. Znalazł mi błąd o numerze 00796, (czujnik temperatury powietrza dolotowego) sprawdziłem na forum, że najprawdopodobniej chodzi o czujnik temperatury umieszczony koło radia. Zabrałem się za jego testowanie, miernik wykazał opór rzędu ~5k Ohm. Uznałem że czujnik pracuje prawidłowo ponieważ jego nagrzanie zmienia rezystancję. Jednak klimatyzacja nadal wykazuje błąd. Zastanawiam się co jeszcze może być przyczyną tego błędu?
error code 00796 climatronic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
hmm różnica temperatury pomiędzy czujnikiem temperatury zewnętrznej a czujnikiem zasysanego powietrza lub zwarcie w panelu (napis HE pochodzi od HEIZUNG - ogrzewanie dodatkowe - kabel wtedy przysyła sygnał o załączeniu webasta)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

-
- Nowicjusz
Re: error code 00796 climatronic
Wskazania temperatury zewnętrznej 2 stopnie na czujniku samochodowym.grg474 pisze:hmm różnica temperatury pomiędzy czujnikiem temperatury zewnętrznej a czujnikiem zasysanego powietrza lub zwarcie w panelu (napis HE pochodzi od HEIZUNG - ogrzewanie dodatkowe - kabel wtedy przysyła sygnał o załączeniu webasta)
Jeśli wierzyć poniższej tabelce to temperatura wewnątrz oscyluje w granicach zera.

Więc niewiele się różnią. Może ktoś posiada schemat instalacji ?
maila dajmalinkalive pisze:Może ktoś posiada schemat instalacji ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć

tylko tak naprawdę błąd 00796 dotyczy raczej nie czujnika temperatury tylkobłąd dotyczy wiatraczka V42 który tłoczy powietrze do czujnika temperatury
poczytaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1957959
poczytaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1957959