oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » pn gru 12, 2011 02:26

witam jak w temacie, padła mi jedna żarówka więc szybciorem zdjąłem klosz i założyłem nową i co się okazało nie działa, do elektryka mi się jechać nie chcę a totalnie się nie znam lecz posiadam miernik, może ktoś podpowiedzieć łopatologicznie jak posprawdzać czy jest masa czy jest prąd;)???

ps niedawno wariowala mi wycieaczka i przerwał się kabelek na łączeniu klapy z budą w gumowej harmonijce ale czy to możliwe żeby teraz coś się przerwało skoro jedna działa druga nie?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn gru 12, 2011 02:36

Jeśli jedna działa to i w drugiej prąd ma być - przewód w gumie do klapy jest ten sam. Brąz przy lampce to masa; szaro-niebieski plus z auta, szaro-zielony to plus do drugiej lampki.
No i NIE MIERNIKIEM! Żaróweczką z dwoma kabelkami; mierniki oszukują.

Najlepiej odkręcić obie lampki, dochodzą do nich przewody z wnętrza klapy . Do jednej z nich dwa razem spięte: jeden z auta, drugi do kolejnej lampki. Być może kabelki ugniły w złączce, konektorku.

suchy1979
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Post autor: suchy1979 » pn gru 12, 2011 08:23

Sprawdź czy żarówka jest dobra. Ew. poświęć te kilkadziesiąt groszy i kup jeszcze jedną. Żarówki t5 są bardzo delikatne. Nie ułamałeś drucików? Jeśli świeci jedna a druga nie, to może styki w gniazdku żarówki są zaśniedziałe. Nie zalałeś gniazdka np. podczas mycia samochodu?

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » pn gru 12, 2011 21:49

kupilem odrazu 2, ogolnie klosze mam popekane ale jakos dzialalo;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”