Podświetlenie zegarów gaśnie samoczynnie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dzb1.6D
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzb1.6D » sob lis 05, 2011 11:25

Witam, przeszukałem forum i znalazłem podobny problem do mojego lecz nie miał on dokładnie takich samych objawów, więc piszę typowo swój problem.Mianowicie chodzi o to że gdy jadę sobie w nocy gaśnie mi nagle podświetlenie zegarów i włącza się kontrolka że mam zapalone światła długie...a mam tak naprawdę cały czas krótkie, gdy zmienię je na długie gaśnie kontrolka od długich...gdy tak wszystko nagle gaśnie zaczyna migać także kontrolka od poziomu płynu chłodniczego(chyba do tego jest ta migająca przy wskaźniku temp.?) dojeżdżam do domu zostawiam auto przez noc i znów jadę rano na wykłady, wtedy znów podświetlenie świeci i w połowie drogi po około 20 km gaśnie i tak w kółko.Instalacja się trochę grzeje, ale myślę że nie jakoś za bardzo tylko w stopniu "normalnym" jak każda. Może ktoś wie co można z tym zrobić i gdzie może leżeć problem takiego zachowania...?? Dodam ze to golf 1.6D bez turba wersja podstawowa C. :?

Awatar użytkownika
gajosxd
Nowicjusz
Nowicjusz

Podświetlenie zegarów gaśnie samoczynnie..>Problem

Post autor: gajosxd » sob lis 05, 2011 11:46

Witam
Miałem podobny problem, a nawet czasmi zegary od temp nie chodziły (myslalem ze cos sie dzieje z czujkami czy cos) Wyjmij i ponownie wsadz gniazdo do licznika (te co ma 20-pare PINow) u mnie to pomogło :grin:

dzb1.6D
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzb1.6D » sob lis 05, 2011 23:34

Niestety nie pomogło, Może to być wina przekaznika?

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: Johnatan » ndz lis 06, 2011 01:04

dzb1.6D pisze: Może to być wina przekaznika?
Nie, Nie ma w ogóle takiego przekaxnika który odpowiadałby za tą sytuacje. Światła drogowe nie mają przekaźników i podświetlenie deski też nie ma przekaźnika.
Trudno mi cokolwiek ci doradzić. Głównie co mi przychodzi na myśl to przełącznik świateł bo on odpowiada za pod swietlenie licznika. Pożycz od kumpla przycisk na pare dni i eksperyment komu prędzej zgaśnie licznik.

http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lis 06, 2011 11:41

Upewnij się że licznik ma dobrą masę...palenie kontrolki od długich może świadczyć o słabej masie - a przy słabej masie podświetlenie też będzie gasło

kopytko
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kopytko » ndz lis 06, 2011 19:33

Dokładnie tak jak mówi Qto sprawdź masę, albo po prostu podepnij dodatkowym kabelkiem masę do licznika i wtedy będziesz pewny , bo masa może nie łączyć w różnych miejscach, nie tylko przy liczniku we wtyczce.

Aha a postojówki tez gasną jak takie coś się dzieje??

Obrazek

dzb1.6D
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dzb1.6D » ndz lis 06, 2011 20:16

Nie postojuwki i światła świecą normalnie, tak jakby problem był tylko ze stacyjka. Przełącznik świateł także jest ok, zrobiłem tak ze podpiąłem światła na kabelki i także gasło. Zauważyłem także ze instalacja jak się nagrzeje to wtedy się to dzieje, ponieważ kiedyś specjalnie nie włączałem ogrzewania i wszystko było ok, instalacja nie nagrzała się aż tak bardzo bo było chłodzenie powietrzem z zewnątrz i światełko podświetlenia nie zgasło...

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lis 06, 2011 20:18

Skoro instalacja się grzeje to szukaj wadliwych (zaśniedziałych, skorodowanych) połączeń czy uszkodzeń na kablach...no i punkty masowe

kopytko
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kopytko » ndz lis 06, 2011 21:43

podepnij mase do licznika na krótko jeśli nie pomoze to musisz szukać po zasilaniu. Tak zwiększysz szanse znalezienia co jest żle czy masa czy zasilanie.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”