Oświetlenie w bagażniku i centralny zamek

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Marcin_81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcin_81 » wt paź 18, 2011 22:29

Witam wszystkich.

Na początku chcę przeprosić za brak profesjonalizmu ale to jest moje pierwsze forum do jakiego się zapisałem :grin:

Mój problem dotyczy oświetlenia w bagażniku i centralnego zamka w drzwiach. Mianowicie naprawiałem oświetlenie w bagażniku gdyż od dłuższego czasu nie działało, znalazłem na forum informacje jak to zrobić:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=101595" onclick="window.open(this.href);return false;

Opis i fotki super (u mnie jak się okazało potrzebna była wymiana wyłącznika). Zmierzając do mojego problemu wymieniłem ten wyłącznik i światło działało ale po zamknięciu klapy gasło (co było to naturalną rzeczą) ale po chwili zapaliła się a raczej jarzyło i tak za każdym razem. Sprawdzałem przewody czy nie są gdzieś przetarte i nic nie zauważyłem dodam, że kiedy tak mi jarzyła po włączeniu stacyjki gasła po wyłączeniu stacyjki znów paliła. Problem drugi jaki zauważyłem to taki, że nie działa mi centralny zamek (nie z kluczyka) w prawych drzwiach zamykają lub otwierają się tylko te prawe drzwi kiedy robie to z lewej strony wszystko jest ok.W chwili obecnej odczepiłem oświetlenie bo się marwię, że mi akumulator siądze i jak tak zrobiłem centralny zaczął działać normalnie.

Proszę o poradę w razie jakiś jeszcze informacji pytajcie gdyż możliwe, że mój opis usterki może być nie wystarczalny.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 19, 2011 09:41

Co do zamka od pasażera: jest w nim mikrowłącznik z trzema kabelkami w jednym jest plus stały, a włącznik po przekręceniu kluczyka podaje ten plus na kabel szary do zamyknia i zielony do otwierania (moga te kolory kabli być z czerwonymi dodatkowymi paskami). Zepsuty jest ten mikrowłącznik, albo przełamane kable w wiązki do drzwi i to masz do sprawdzenia w pierszej kolejności.
Co do lampki trudno mi powiedzieć na razie, może być to powiązane z nieprawidlowo podpiętym alarmem albo jakimś dziwnym zwarciem np w gumie osłaniającej kable wchodzące do klapy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Marcin_81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcin_81 » śr paź 19, 2011 10:03

Jeśli chodzi o zamek to jak pisałem po odłączeniu oświetlenia (w suficie bo to kombi) działa bez zarzutu, więc uszkodzenie mikrowłącznika odrzucam dzieje się to tylko w momencie kiedy podłącze znów oświetlenie. Też podejrzewam dzieś zwarcie kable w tej gumie z klapy do budy zprawdziłem i ile mogłem dałem izolacje. jest to dla mnie dziwna sprawa i pewnie bez elektyka sie nie obejdzie a szkoda bo myślałem, że parę złotyszy zaoszczędzę :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”