Problem z siłownikiem klapy bagażnika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dorian_gray
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dorian_gray » wt paź 11, 2011 17:41

WItam Serdecznie.

Prosze o porade konkretnie chodzi o klape bagażnika.
Otóż klapa odmówiła posluszeństwa i nie daje sie otworzyć.
Po przewertowaniu kilku forum bezproblemowo dostałem sie do bagażnika rozkręcając dywanik(tapicerke).
Warto wspomnieć iż po naciśńięciu klamki słyszalne jest buczenie "siłownika" - natomiast brak jakiegokolwiek ruchu mechanizmu w środku.
Po rozkręceniu wszystkiego doszedłem do wniosku iż nie ma mechanicznego uszkodzenia dzwigieŃ bądż też mechanizmu.
Problem tkwi w tym siłowniku. Zatem udałem sie do ASO i poprosiłem o ten siłownik. ZAkupiłem i pomyślałem sobie... sprawdze na parkingu.
Włożyłem końcówke przewodu w slot siłownika, nacisnołem klamke i co??? I nic znowu buczenie i ani drgnie.
Poszedłem to oddać. Pan z serwisu sugerował iż możliwe że któryś z przewodów uległ przetarciu i nie ma masy tak jak powinno być ( to jego słowa ).
Po powrocie do domu podłaczyłem siłownik bezpośrednio z akumulatora i mechaniz zadziałał tzn prowadnica wysuneła się.
Sprawdziłem miernikiem napiecie przy koncówce o której wyżej wspominałem i pokazuje tylko 5.1 Volta. ZAtem to troche za mało aby ten silnik zadziałał.
Stąd też te buczenie bo silniczek nie dostaje mocy. ZAtem pytam co teraz gdzie szukać przyczyny.
Zrobiłem kilka fotek które załaczam.
Czytałem gdzies na forum że przewody od klapy lubią się przecierać - jednakże w moim przypadku wszystko pozostałe działa - no może nie zupełnie bo oświetlenie bagażnika gdzieś sie straciło.
Prosze o poradę ( przepraszam ale nie jestem elektrykiem a i elektrotechnike w szkole też przespałem ) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » wt paź 11, 2011 23:00

Jeśli przełamał się przewód to między klapą a nadwoziem, jak masz miernik to znajdź wtyczkę już we wnętrzu auta która idzie do klapy i sprawdź połączenie do siłownika może akurat jest oddzielna masa do niego. Będziesz wiedzieć który przewód naprawić.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
dorian_gray
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dorian_gray » śr paź 12, 2011 12:46

Udało mi sie zdemontować tapicerkę nadkola i sprawdziłem iż przy kostce wewnątrz nadkola występuje napiecie 12 V. Natomiast przy wtyczce siłownika juz tylko 5 V. Zatem, skąd te straty? Po zlokalizowaniu przyczyny (pekniete przewody)okazalo sie ze napiecie calkowicie sie stracilo na tym przewodzie czerwono niebieskim. Sprawdzalem przy kostkach wewnatrz nadkola I tez nic. Co robic dalej?

Awatar użytkownika
dorian_gray
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dorian_gray » pn paź 17, 2011 23:02

Ponawiam prośbę. Towarzysze pomożecie ???

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt paź 18, 2011 13:33

może głupio zabrzmi - sprawdź mikrostyk zamka klapy a wcześniej wyjmij żarówkę podświetlenia bagażnika

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”