Polo 9n nie działają wycieraczki na wolnym biegu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caymann » pt paź 07, 2011 19:11

Witam,
Z góry przepraszam że na forum golf pisze odnośnie polo ale ja mam mk4 a żona polo 9n a na forum polo jakoś mniej forumowiczów się wypowiada:/
Dziś akurat pada deszcz (1 raz od momentu zakupu autka) i niestety doszedł kolejny problem.... a dokładnej chodzi o to że wycieraczki nie chodzą na pierwszym poziomie (1 stopień prędkości)i wyłączniku czasowym. na szybkim stopniu chodzą, wracają do swojego poziomu bez problemu. Podobno chłop zmieniał mechanizm wycieraczek i jest taka możliwość że coś spier....niczył??? Czytałem też że może przekaźnik któryś padł ale nie mam pojęcia gdzie go szukać...Pomóżcie please:)

Speed

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » pt paź 07, 2011 20:57

Caymann pisze:polo 9n
W tym modelu najlepiej jak zrobisz diagnozę komputerem , bo jest taka możliwość . Z tego co gdzieś czytałem [nie mogę teraz znaleśc tego wątku] w Polo 2006 itd jest tak, że musisz miec sprawny wyłacznik krańcowy pokrywy silnika bo w przeciwnym razie wycieraczki czasowe nie działają. A ty napisałeś ze poprzedni wlaściciel wymieniał mechanizm

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt paź 07, 2011 21:22

Ale czy ten wyłącznik nie rozłącza zupełnie wycieraczek, także na najszybszym biegu? To chodzi o bezpieczeństwo użytkownika, więc myślę że całkowicie rozłącza.
To powinien być przekaźnik "podwójnej" wielkości, bodaj 377. To właśnie przekaźnik jest podającym na pierwszy i przerywany bieg.
Jest w skrzynce bezpieczników widocznej po otwarciu drzwi kierowcy, pod bezpiecznikami.

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Polo 9n nie działają wycieraczki na wolnym biegu

Post autor: Caymann » sob paź 08, 2011 06:13

Zico63b pisze:Ale czy ten wyłącznik nie rozłącza zupełnie wycieraczek, także na najszybszym biegu? To chodzi o bezpieczeństwo użytkownika, więc myślę że całkowicie rozłącza.
To powinien być przekaźnik "podwójnej" wielkości, bodaj 377. To właśnie przekaźnik jest podającym na pierwszy i przerywany bieg.
Jest w skrzynce bezpieczników widocznej po otwarciu drzwi kierowcy, pod bezpiecznikami.
Ok sprawdze i co mam z nim zrobić??? dokupić w razie czego nowy??? Jeśli w miom golfie też taki mam to sprubuje podmienic

Speed

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob paź 08, 2011 10:51

Do "9N" nie ma szczegółowych schematów lecz wiele elementów ma z Golfa IV; jeśli i ten przekaźnik mają wspólny, można podmienić. Ze znajomym jest gorzej: znajomy, nawet gdyby miał Polo 9N, może mieć "opory" przed rozbieraniem skrzynki. Nie jest to tak proste jak w Golfie 3 na przykład.
Jeśli któreś z aut ma czujnik deszczu, numerek może być 378 ale pasuje.

I sprawdzić nie zawadzi ten włącznik klapy silnika! Mało roboty a kto wie...
I jeszcze jedna sprawa: ten model ma już diagnozę wycieraczek komputerem (VAGiem) - co wyjdzie?

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caymann » sob paź 08, 2011 11:39

Zico63b pisze:Do "9N" nie ma szczegółowych schematów lecz wiele elementów ma z Golfa IV; jeśli i ten przekaźnik mają wspólny, można podmienić. Ze znajomym jest gorzej: znajomy, nawet gdyby miał Polo 9N, może mieć "opory" przed rozbieraniem skrzynki. Nie jest to tak proste jak w Golfie 3 na przykład.
Jeśli któreś z aut ma czujnik deszczu, numerek może być 378 ale pasuje.

I sprawdzić nie zawadzi ten włącznik klapy silnika! Mało roboty a kto wie...
I jeszcze jedna sprawa: ten model ma już diagnozę wycieraczek komputerem (VAGiem) - co wyjdzie?
T gdzie dokładnie jest ten włącznik klapy silnika??? i jak go sprawdzić???

Speed

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob paź 08, 2011 12:34

To mikrowłącznik w zamku maski, do sprawdzenia VAGiem; nie wiem czy sprawdzając miernikiem nie wyskoczy jaki błąd. Może Koledzy sie w tym względzie wypowiedzą.

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caymann » sob paź 08, 2011 14:37

Właśnie sprawdzałem przekaźniki i takiego o nr 377 w ogóle nie ma, w golfie jest bo sprawdzałem. Poniżej zdjęcie. A przekaźnik z numerem 109 to jest od czego ??? bo tak dziwnie do góry nogami jest wpięty..... Obrazek

Speed

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » sob paź 08, 2011 15:52

Caymann pisze: i takiego o nr 377 w ogóle nie ma,
No bo nie może być :P To bym ci napisał w pierwszym poście , gdybanie ze to jest 19 lub 197 nie ma sensu w tym modelu nie ma tych przekaźników musisz sprawdziic bledy na kompie.. Nie wiadomo co tam zamontowal twój poprzednik.. A odnosnie przekaxnika 109 jeżeli jest to diesel to od EDC 103 od swoec żarowych :P

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caymann » pn paź 10, 2011 11:16

Rafał 21 pisze:
Caymann pisze: i takiego o nr 377 w ogóle nie ma,
No bo nie może być :P To bym ci napisał w pierwszym poście , gdybanie ze to jest 19 lub 197 nie ma sensu w tym modelu nie ma tych przekaźników musisz sprawdziic bledy na kompie.. Nie wiadomo co tam zamontowal twój poprzednik.. A odnosnie przekaxnika 109 jeżeli jest to diesel to od EDC 103 od swoec żarowych :P
Sprawdziłem wycieraczki na kompie. Nie ma błędów, a 1 szy bieg załąncza sie na kompie normalnie ii wyłącznik czasowy tez reaguje i sie zmienia na kompie jak zmieniam na manetce a wycieraczki stoją :(

Speed

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn paź 10, 2011 15:49

A wycieraczki działają z normalną prędkością czy też dość wolno?

W polo częstym problemem jest zacieranie się osi ramienia wycieraczki. Trzeba wówczas wyciągnać mechanizm, wyciągnąć oski, oczyścić i nasmarować. Dostać się nie jest łatwo.
Trzeba zdjąć ramiona wycieraczek, zdjąć podszybie, wyciągnąć filtr powietrza (gwie gumy plus śruba) obpiąć wężyki, przepływomierz. zdjąć ECU z grodzi i jego mocowanie, poodpinać mocowania wężyków. Jeśli to diesel do zdjąć mocowanie zespołu zaworów, zdjąć wygłuszenie i odkręcić grodź. Wówczas dostaniemy się do mechanizmu.

Sam stoję przed tym wyzwaniem bo tam również jest wtyka łącząca wiązkę silnika z wnętrzem.

Caymann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Caymann » pn paź 10, 2011 20:58

jhosef pisze:A wycieraczki działają z normalną prędkością czy też dość wolno?

W polo częstym problemem jest zacieranie się osi ramienia wycieraczki. Trzeba wówczas wyciągnać mechanizm, wyciągnąć oski, oczyścić i nasmarować. Dostać się nie jest łatwo.
Trzeba zdjąć ramiona wycieraczek, zdjąć podszybie, wyciągnąć filtr powietrza (gwie gumy plus śruba) obpiąć wężyki, przepływomierz. zdjąć ECU z grodzi i jego mocowanie, poodpinać mocowania wężyków. Jeśli to diesel do zdjąć mocowanie zespołu zaworów, zdjąć wygłuszenie i odkręcić grodź. Wówczas dostaniemy się do mechanizmu.

Sam stoję przed tym wyzwaniem bo tam również jest wtyka łącząca wiązkę silnika z wnętrzem.
Wycieraczki działają z normalną prędkośćią - bez zarzutów tak jak ma być tylko brakuje 1 biegu i włącznika czasowego który nie działa tzn tak jak pisałem na vagu pokazuje że wyłącznik i 1szy bieg działa natomiast w rzeczywistości wycieraczka stoi w miejscu. Mechaniż wycieraczek był podobno w tym aucie wymieniany - tak mi poweidział sprzedający więc ma ktoś jakies pomysły???

Speed

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn paź 10, 2011 21:09

Jeśli wymienił na używkę to mógł wymienić na dokładnie taką samą jak miał. Sprawdź czy na nie działających biegach dostaje napięcie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”