klima golf III

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

klima golf III

Post autor: wojmar » pn sie 29, 2011 08:33

Witam!
poszukuję schematu klimatyzacji manualnej golf III , założyłem sobie klimatyzację,mam
problemy z podłączeniem elektrycznym , proszę o pomoc
serdecznie pozdrawiam

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

klima golf III

Post autor: miś fazi » pn sie 29, 2011 09:51

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab5 ... 0de6c.html" onclick="window.open(this.href);return false;

tylko nie przecinaj połączenia zaznaczonego krzyżykiem ( czerwonym ) to połączenie ma być

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: klima golf III

Post autor: wojmar » pn sie 29, 2011 11:44

witam!
bardzo dziękuję , myślę ze teraz sobie poradzę
pozdrawiam!

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

klima golf III

Post autor: wojmar » wt sie 30, 2011 13:53

Witam!
jednak nie mogę się połapać na tym schemacie , to napewno jest schemat do klimy manualnej
golf III? , poza tym nie mogę się połapać w oznaczeniach literowych , nie wiem co oznaczają ,
proszę o pomoc , bo nie dam z tym rady
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

klima golf III

Post autor: Qto » wt sie 30, 2011 15:04

żeby szukać konkretnego schematu to raczej oznaczenie silnika by się przydało :bajer:

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

klima golf III

Post autor: wojmar » śr sie 31, 2011 10:27

witam!
poszukuję schematu klimatyzacji manualnej golf IIi
silnik 1.8 90 km, myślę że, w innych wersjach silnikowych schemat elektryczny
będzie ten sam , schemat msiałby być z legendą oznaczeń , bo inaczej trudno
się połapać,
proszę o pomoc i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

klima golf III

Post autor: Qto » śr sie 31, 2011 11:12

wojmar pisze:myślę że, w innych wersjach silnikowych schemat elektryczny będzie ten sam
będzie, nie będzie...nie będę sprawdzał nie wiadomo ilu schematów żeby sprawdzać czy są takie same....na pewno potrafią się różnić w zależności od silnika i rocznika :bajer:
daj mejla

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

klima golf III

Post autor: Paweł Marek » śr sie 31, 2011 12:03

wojmar, postaraj sie o programik Info-tech tam sa bardzo czytelne schematy przekleić się tego nieda bo sa odnośniki
a za nieużywanie wyszukiwarki nalezy sie bura http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=107377" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

klima golf III

Post autor: wojmar » śr sie 31, 2011 14:14

witam!
wyszukiwarkę używam , tylko za mało tam znalazłem , mało szczegółów ,
nie to że się mądrzę , ale nie mogę się zorientować jak podłączyc
dziękuję i pozdrawiam1

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

klima golf III

Post autor: Qto » śr sie 31, 2011 14:26

nie wiem czy nie widziałeś końcówki mojego poprzedniego posta czy już może masz schemat...no ale domyślam się, że masz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

klima golf III

Post autor: miś fazi » śr sie 31, 2011 20:09

kolego , to jest najbardziej czytelny i przejrzysty schemat klimy manualnej do MK III , jeśli na jego podstawie nie wiesz jak podłączyć , to gwarantuje Ci że z innym nie dasz rady , z tego schematu zrobiłem już cztery wiązki do klimy i każda odpaliła bez najmniejszych problemów , a Ty zamiast zapytać co i jak , to poddajesz się , jak czegoś nie wiesz to pytaj , naprawdę nie ma z tym żadnego problemu , na schemacie masz podane wszystkie piny i połączenia , tylko koło schematu sterownika wentylatorów dopisane są symbole które są na sterowniku , więc nawet nie musisz liczyć wyprowadzeń

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

klima golf III

Post autor: Qto » śr sie 31, 2011 20:17

miś fazi pisze:to jest najbardziej czytelny i przejrzysty schemat klimy manualnej do MK III
no ja jednak wolę schematy które podaje VW...dodatkowo są podane przekroje kabli, trochę opisów itp...tyle, że te schematy ciężej zdobyć w jakiejś rozsądnej postaci

wojmar, tak jak pisze miś fazi - nie zniechęcaj się

wojmar
Nowicjusz
Nowicjusz

klima golf III

Post autor: wojmar » czw wrz 01, 2011 08:17

Witam!
pomału dochodzę co i jak , nie poddaję się mimo wszystko , prosiłbym
o wyjaśnienie jakie podzespoły są oznaczone symbolami na schemacie : H-41,S-501,S-502,S-512
bo nie wiem co one oznaczają ?
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

klima golf III

Post autor: miś fazi » czw wrz 01, 2011 10:46

H 41 - to jest symbol wyłącznika świateł , masz go już w aucie , do tego pinu 58b podłączasz kabelek oświetlenia wyłącznika klimy - czyli ciągniesz kabelek od zespolonego wyłącznika klimy , pin nr. 5 do pinu wyłącznika świateł pin 58b
S 501 to wyłącznik termiczny w chłodnicy , jak wiesz odpowiedzialny za włączanie wentylatorów , to już masz , wystarszy tylko przepiąć tak jak na schemacie , teraz masz bezpośrednio połączony wyłącznik termiczny z silnikiem wiatraka M18 , teraz musisz podpiąć przez sterownik
S 502 to wyłącznik nad-podciśnieniowy , jest wkręcony do puszki filtra osuszacza
S512 to czujnik temperatury zewnętrznej , jeśli temperatura powietrza oscyluje w pobliżu plus 5 stopni lub mniej , klimy nie włączysz , zabezpieczenie przeciw zamarzaniu

tylko pamiętaj o jednym , jak montujesz wyłącznik zespolony klimy , to nie zakładaj wyłącznika z napisami NORM - MAX tylko nowszy typ z symbolem AC i zakręconej strzałki , bo schemat który Ci podałem jest do nowego typu wyłącznika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”