Brak światła wstecznego i podśw. tablicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam.
Mam problem z podświetleniem tablicy i świateł wstecznego.
Znikły razem.
Sprawdziłem żarówki i bezpieczniki sa wszystkie OK
Powiedzcie mi gdzie szukac przyczyny zaniku tych świateł
Mam problem z podświetleniem tablicy i świateł wstecznego.
Znikły razem.
Sprawdziłem żarówki i bezpieczniki sa wszystkie OK
Powiedzcie mi gdzie szukac przyczyny zaniku tych świateł
Elo jak sprawdziles bezpiecznik ? Mam nadzieje ze nie wzrokowo tylko zamieniles go na inny sprawnt.
Czasem jest tak ze wydaje sie ze dobry (bo nie przerwany) ale tak naprawde jest zly.
Czasem jest tak ze wydaje sie ze dobry (bo nie przerwany) ale tak naprawde jest zly.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
Sprawdź wtyczke przy skrzynce bezpieczników, wtyczka K największa czarna przy brzegu skrzynki, to jedyna rzecz którą powiązuje ze sobą te dwa światła, ich piny w tej wtyczce są obok siebie, pin 4 i 5. Poruszaj troche nimi na włączonych światłach i niech jakiś kolega patrzy z tyłu, jak to nic nieda to wysuń takie suwadełko, wypnij ją i obejrzyj z bliska.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No pomogło mi to w połowie:)
Podświetlanie tablicy wróciło.
Lecz dalej nie ma światła wstecznego jak sprawdzałem to nie dochodzi plus wstecznego do lampy gdzie dalej szukać?? i przede wszystkim czego?
Podświetlanie tablicy wróciło.
Lecz dalej nie ma światła wstecznego jak sprawdzałem to nie dochodzi plus wstecznego do lampy gdzie dalej szukać?? i przede wszystkim czego?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zdejmij wtyczkę z włącznika na skrzyni biegów i zmostkuj piny na włączonym zapłonie, jeżeli światła się zapalą to włącznik do wymiany
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tak zrobiłem zwarłem kontrolką na 12v i kontrolka się zapaliła ale światła się nie zapaliły jak włożyłem kontrolkę w ten przewód co wychodzi z centralki tez nie było napięcia, Kontrolka paliła się ciągle czy był wrzucony czy nie bieg na włączonym zapłonie
Zapewne nie grzeje Ci też szyba z tyłu, ale to wyjdzie dopiero zimą (dziwne, nie?:P), przynajmniej tak było u mnie. Ja to zostawiłem do zrobienia znajomemu elektrykowi, ale z tego co mi gadał to kabel się przetarł (przegiął, naciągnął, czy coś takiego) w miejscu jak klapa jest łączona z budą. Jest tam taka osłona, zdejmij ją i sprawdź czy kable są w dobrym stanie.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a co maja kable światła wstecznego do klapy przecież one nawet nie wchodzą do klapy?? hmm a co do grzania szyby to działa bez zarzutów.
Nic dziś będę rozbierać i sprawdzać kabel po kolei ale martwi mnie to że chyba plus do świateł nie wychodzi wcale z centralki
Nic dziś będę rozbierać i sprawdzać kabel po kolei ale martwi mnie to że chyba plus do świateł nie wychodzi wcale z centralki
Hmm, swoją drogą to teraz mnie zagiąłeś co mają światła wstecznego do klapy, ale napisałem co mi nie działało i co mi naprawiał. W sumie było to robione jakiś czas temu i nie odbierałem auta osobiście to możliwe, że był jeszcze jakiś powód.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tyle że nie miałeś tego robić kontrolką a kawałkiem kabelka - po prostu zwarcie zrobić między tymi pinami. A to czy bieg wsteczny włączony czy nie nie robi różnicy, ma być tylko zapłon włączonymara_010 pisze:tak zrobiłem zwarłem kontrolką na 12v i kontrolka się zapaliła ale światła się nie zapaliły jak włożyłem kontrolkę w ten przewód co wychodzi z centralki tez nie było napięcia, Kontrolka paliła się ciągle czy był wrzucony czy nie bieg na włączonym zapłonie
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zrobiłem zwarcie i zaświeciły się światła czyli czujnik wstecznego do wymiany
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: