Przednie światła pozycyjne nie działają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
czesc,
No więc przestały mi świecić przednie pozycyjne.
Wymiana żarówek nic nie dała, bezpieczniki są ok (tylne pozycyjne działają, a są połączone chyba bokami prawe-lewe prawda?)
Co jeszcze by mogło być przyczyną? Jestem laikiem
No więc przestały mi świecić przednie pozycyjne.
Wymiana żarówek nic nie dała, bezpieczniki są ok (tylne pozycyjne działają, a są połączone chyba bokami prawe-lewe prawda?)
Co jeszcze by mogło być przyczyną? Jestem laikiem
Ja bym obstawiał na włącznik świateł. Może być jeszcze przekaźnik jeśli masz zamontowany,
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
mewho, weź miernik i zobacz czy pojawia się w ogóle napięcie na wtyczkach (dla pewności sprawdź zasilanie oraz masę)
wtedy tył też by nie świecił...a przekaźnik hmmm nie wiem czy ktoś podłącza postojówki przez przekaźnikdaworz pisze:Ja bym obstawiał na włącznik świateł. Może być jeszcze przekaźnik jeśli masz zamontowany,
A sorki pomieszało mi się. Przeczytałem pozycyjne i mi się z mijania pomieszało:D:D:D
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
pozycyjne czyli postojowe nie świecą tylko z przodu , czy tak samo z tyłu ? a jak z oświetleniem tablicy rejestracyjnej
Re: Przednie światła pozycyjne nie działają
tak jak pisałem - tylne pozycyjne działają. Podświetlenie tablicy też. Będę musiał sprawdzić to napięcie tylko na razie nie mam czym...
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Czyli jeśli w końcu są to MIJANIA to temat o tym:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=405918" onclick="window.open(this.href);return false;
I, na litość Boską, nie szukaj Kolego miernika! Najzwyklejsza żarówka na 12 volt z dwoma kabelkami.
Na mierzeniu miernikami można się dobrze "przejechać", jeśli nie zna się ich "humorów" - potrafią wykazać tzw. "prądy błądzące" (→Wikipedia na przykład) i inne takie. Żarówka, taka jak Edison wymyślił!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=405918" onclick="window.open(this.href);return false;
I, na litość Boską, nie szukaj Kolego miernika! Najzwyklejsza żarówka na 12 volt z dwoma kabelkami.
Na mierzeniu miernikami można się dobrze "przejechać", jeśli nie zna się ich "humorów" - potrafią wykazać tzw. "prądy błądzące" (→Wikipedia na przykład) i inne takie. Żarówka, taka jak Edison wymyślił!
-
- Nowicjusz
- Auto: Golf IV
- Silnik: AKL
Witam,
Ja mam rowniez problem ze swiatlami pozycyjnymi. Mianowicie o co chodzi. Swiecilo mi jedno postojowe pomyslalem ze zarowka poszla wiec kupilem nowa (gdyz zbliza sie przeglad ) - po wymianie juz sie okazalo ze nie swieca oba postojowe (wiec dokupilem druga nowa - i tez nie dzialaja), natomiast mijania dzialaja poprawnie. Przy ustawieniu na postojowych mimo ze nie swieca brzeczyk daje sygnal ze swiatla swieca. Gdzie moze byc problem ?
Mam MK3 z 1995 r. silnik 1Z
Ja mam rowniez problem ze swiatlami pozycyjnymi. Mianowicie o co chodzi. Swiecilo mi jedno postojowe pomyslalem ze zarowka poszla wiec kupilem nowa (gdyz zbliza sie przeglad ) - po wymianie juz sie okazalo ze nie swieca oba postojowe (wiec dokupilem druga nowa - i tez nie dzialaja), natomiast mijania dzialaja poprawnie. Przy ustawieniu na postojowych mimo ze nie swieca brzeczyk daje sygnal ze swiatla swieca. Gdzie moze byc problem ?
Mam MK3 z 1995 r. silnik 1Z
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Jeśli nie działają wyłącznie przednie a tylne pracują normalnie - należy sprawdzać napięcie od oprawek żarówek (szaro-czerwony oraz szaro-czarny), poprzez okrągłe złącze nad chłodnicą aż do wtyków z tyłu skrzynki bezpieczników - choć te akurat są dwa oddziele i trudno mi uwierzyć by oba się rozłączyły...
No i napięcia oraz żarówki sprawdzamy rzetelnie, kontrolką - nie miernikiem!
No i napięcia oraz żarówki sprawdzamy rzetelnie, kontrolką - nie miernikiem!
Hmm,robię odkop, ale szczerze powiedziawszy mam dokładnie ten sam problem co kolega który założył temat. I sprawdzałem miernikiem wcale nie ma zasilenia na przewody od postojowych przednich. Objawy tak jak wyżej w temacie, są z tyłu, jest podświetlenie tablicy, i sa mijania i drogowe, ale nie ma przednich postojowych. Ma ktoś jakieś rozwiązanie na to ?
Hej,
Też się podłączę i odgrzeje kotleta. Ja w ogóle nie mam żadnych świateł mijania, ani przód, ani tył, ani podświetlenie tablicy, ani podświetlenie wnętrza (zegarów).
Bezpieczniki sprawdzalem i sa ok, żarówki ok. Mijania świecą normalnie. Czy przy uszkodzonym przełączniku świeciłyby mijania?
Też się podłączę i odgrzeje kotleta. Ja w ogóle nie mam żadnych świateł mijania, ani przód, ani tył, ani podświetlenie tablicy, ani podświetlenie wnętrza (zegarów).
Bezpieczniki sprawdzalem i sa ok, żarówki ok. Mijania świecą normalnie. Czy przy uszkodzonym przełączniku świeciłyby mijania?
- Qto
- _
- Kontakt:
Zależy który styk się uszkodził...skoro włącznik odpowiada za światła mijania, to one także mogą nie świecić
Teraz ja się machnalem, mijania są ale pozycyjne nie działają. Nie mam za bardzo kogo żeby sprawdzić inny przełącznik a w ciemno kupowac nie wiem czy jest sens
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
- Qto
- _
- Kontakt:
wyciągnąć włącznik, odpiąć wtyczkę i zrobić w niej zworkę...nie wiem na których kabelkach/pinach ale na forum na pewno gdzieś to opisane będzie