Wentylatory załanczają się po przekręceniu stacyjki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Podłączenie pod komputer nie pokazuje żadnych błędów.
W aucie jest klimatyzacja działająca - climatronik.
Podmieniałem sterownik klimatyzacji 375 919 506A na inny (podobno sprawny) i dalej wentylatory chodzą cały czas.
Po odłączeniu czujnika w chłodnicy i czujnika w wężu (4 cienkie kable) wentylatory nadal chodzą.
Czy jakieś czujniki jeszcze odpowiadają za włączenie wentylatorów??
Proszę o podpowiedź co może szwankować??
Podłączenie pod komputer nie pokazuje żadnych błędów.
W aucie jest klimatyzacja działająca - climatronik.
Podmieniałem sterownik klimatyzacji 375 919 506A na inny (podobno sprawny) i dalej wentylatory chodzą cały czas.
Po odłączeniu czujnika w chłodnicy i czujnika w wężu (4 cienkie kable) wentylatory nadal chodzą.
Czy jakieś czujniki jeszcze odpowiadają za włączenie wentylatorów??
Proszę o podpowiedź co może szwankować??
- Paweł Marek
- V.I.P.
A klimę masz? Tak czy inaczej poszukaj dodatkowego czujnika temperatury, nie wiem co prawda czy go masz czy nie, u mnie jest przykręcony do pokrywy zaworów z tyłu i taki objaw jest jak się zepsuje albo kabelek mu wypadnie i styka do masy silnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Klimę mam tak jak pisze w 1 poście.
Dodam że wentylatory kręcą się na 2 biegu. Znalazłem 4 pinowy czujnik (ciśnienia klimy) przykręcony do osuszacza po jego odpięciu wentylatory przestają chodzić. Czy to jest jego wina - jak go sprawdzić???
Jeśli chodzi o dodatkowy czujnik temperatury to chyba go nie mam??
Dodam że wentylatory kręcą się na 2 biegu. Znalazłem 4 pinowy czujnik (ciśnienia klimy) przykręcony do osuszacza po jego odpięciu wentylatory przestają chodzić. Czy to jest jego wina - jak go sprawdzić???
Jeśli chodzi o dodatkowy czujnik temperatury to chyba go nie mam??
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
Panel klimatronika do wymiany! . Wyłącz sterownik climatronika na OFF sprawdz czy na 9 pinie w panelu climatronica jest napiecie ( kostka z 28 cienkimi pinami ). jezeli jest to panel do wymiany. czesta ustrka.
Macbu
Jeżeli jest to aktualne sądząc po dacie może już nie być.majam pisze: Znalazłem 4 pinowy czujnik (ciśnienia klimy) przykręcony do osuszacza po jego odpięciu wentylatory przestają chodzić
To on jest odpowiedzialny za pracę wentylatorów. Mam to samo w b3 z climatronikiem, jest możliwość regulacji załączania się wentylatorów w tym czujniku pod taką gumowa zaślepką skąd wychodzą kabelki jest tam malutka śrubeczka i nią się reguluje załączanie wentylatorów. U mnie trzeba ten czujnik wymienić koszt czujnika ok 60 zł + wymiana banalna 70-80 zł ale trzeba spuścić czynnik a potem napełnić.
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
I jak, problem rozwiązany bo mam to samo od dziś MK4 1.9 AHF?