Problem z szybą elektryczną (słychać silniczek)

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » pt maja 20, 2011 20:32

Witam, mam problem w moim golfie z szybą elektryczną od strony kierowcy. Kilka dni temu przestało działać podnoszenie/opuszczanie. Raz na jakis czas tylko opuści się ale tylko o kilka cm. Gdy przyciskam włącznik to słychać pracę silniczka, tak jakby się kręcił ale nie obracał całym mechanizmem od otwierania. Ściągnałem boczek od drzwi ale miałem problem z dostaniem się do całego modułu podnoszącego (ciągnącego) te linki przy pomocy silniczka. W czym może tkwić problem?

artecki
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problem z szybą elektryczną (słychać silniczek)

Post autor: artecki » pt maja 20, 2011 21:05

jak ściągniesz boczek i piankę to wszystko widać.Sprawdź czy któraś linka nie jest luźna.

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » pt maja 20, 2011 21:17

no problem w tym, że nie jest to orginalna instalacja elektrycznych szyb tylko poprzedni właściciel ja dokupił (nieorginalną, bo np. kostki przełączników są zupłenie inne niż ori) i silniczek z modułem są schowane za blachą pod pianką. próbowałem ściągnąć prowadnice bo to do nich jest cały ten mechanizm sterująco - zwijający przyczepiony ale bezskutecznie i teraz zastanawiam się czy to wina linek czy tego siłownika. Linka jest raczej napięta dość mocno.

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » pt maja 20, 2011 21:26

Sory za podwójny post, ale chciałem dodać, że od tego czasu gdy szyba nie działa to sama opada i muszę ją domykać ręcznie podnosząc z dwóch stron, czyli jak mam np. zamkniętą to po przejechaniu kilku km juz jest otwarta na kilka centymetrów

artecki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: artecki » pt maja 20, 2011 22:22

kolego tak się składa że dzisiaj właśnie ten mechanizm wyciągałem,i prawdą jest że jest schowany za blachą.Musisz odkręcić dwie śrubki które trzymają szybę w uchwytach,a później po dwie do prowadnic i na środku jedna trzyma silniczek.Podnieś szybkę do góry i zablokuj jakimś kijaszkiem,a mechanizm unosisz pod delikatny kątem i powinien sam wypaść.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ie+szybami" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 21, 2011 00:44

Skoro to nieoryginalny napęd to zapewne się przekładnia zużyła, wyjmij rozbierz dopiero wówczas można ocenić czy da sie naprawić, pewnie nie . To kupisz nowy mechanizm uniwersalny albo wykosztuj sie na oryginały używane.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”