Problem z szybą elektryczną (słychać silniczek)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam, mam problem w moim golfie z szybą elektryczną od strony kierowcy. Kilka dni temu przestało działać podnoszenie/opuszczanie. Raz na jakis czas tylko opuści się ale tylko o kilka cm. Gdy przyciskam włącznik to słychać pracę silniczka, tak jakby się kręcił ale nie obracał całym mechanizmem od otwierania. Ściągnałem boczek od drzwi ale miałem problem z dostaniem się do całego modułu podnoszącego (ciągnącego) te linki przy pomocy silniczka. W czym może tkwić problem?
Re: Problem z szybą elektryczną (słychać silniczek)
jak ściągniesz boczek i piankę to wszystko widać.Sprawdź czy któraś linka nie jest luźna.
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
no problem w tym, że nie jest to orginalna instalacja elektrycznych szyb tylko poprzedni właściciel ja dokupił (nieorginalną, bo np. kostki przełączników są zupłenie inne niż ori) i silniczek z modułem są schowane za blachą pod pianką. próbowałem ściągnąć prowadnice bo to do nich jest cały ten mechanizm sterująco - zwijający przyczepiony ale bezskutecznie i teraz zastanawiam się czy to wina linek czy tego siłownika. Linka jest raczej napięta dość mocno.
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Sory za podwójny post, ale chciałem dodać, że od tego czasu gdy szyba nie działa to sama opada i muszę ją domykać ręcznie podnosząc z dwóch stron, czyli jak mam np. zamkniętą to po przejechaniu kilku km juz jest otwarta na kilka centymetrów
kolego tak się składa że dzisiaj właśnie ten mechanizm wyciągałem,i prawdą jest że jest schowany za blachą.Musisz odkręcić dwie śrubki które trzymają szybę w uchwytach,a później po dwie do prowadnic i na środku jedna trzyma silniczek.Podnieś szybkę do góry i zablokuj jakimś kijaszkiem,a mechanizm unosisz pod delikatny kątem i powinien sam wypaść.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ie+szybami" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ie+szybami" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
Skoro to nieoryginalny napęd to zapewne się przekładnia zużyła, wyjmij rozbierz dopiero wówczas można ocenić czy da sie naprawić, pewnie nie . To kupisz nowy mechanizm uniwersalny albo wykosztuj sie na oryginały używane.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.