Spięcie i rozładowany akumulator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Od jakiegoś już czasu golf (mk3 silnik 1.4benz+Lpg) słabiej kręcił tak jakby brakowało mu prądu(odrazu mówie rozrusznik nie tak dawno był wymieniany więc jest ok,alternator i ładowanie też ok),ostatio nurkował troche na obrotach i nie chodził za równo a w czasie jazdy zdarzały mu się takie jakby sekundowe przerwy(maksymalnie 2 na 15-20km) ale nie doprowadzały one do przerwania pracy silnika. A teraz do sedna-w niedziele popołudniu wogóle nie odpalił-akumulator rozładował sie całkowicie naładowałem pojechałem i wróciłem do domu bez problemu. Poniedziałek rano-znów to samo-akumulator rozładowany całkiem nawet nie zakręci. Naładowałem podpidpinam krece..zakręcił może dwa razy..i rozładowany. Po kilku próbach i obserwacjach razem z drugą osobą ustaliliśmy że w po podpięciu akumulatora i przekręceniu kluczyka w pozycje kiedy to palą się kontrolki gdzieś jakby z monowtrysku jest 3-4sekundowy zgrzyt(spięcia) które rozładowuje aku od kopa. Czy ktoś tak miał?W czym może tkwić problem?Potencjometr?Jak to sprawdzić?
Napis ćwiczebny.
-
- Nowicjusz
Akumulator z zeszłego roku. Sprawdzałem i do rozładowania dochodzi dopiero po przekręceniu kluczyka. Tak to po naładowaniu trzyma(nawet jeśli klemry są założone).Dopiero próba urochumienia auta rozładowuje go.
Napis ćwiczebny.
Uszkodzona cela w aku w związku z tym brak pojemności , swiatła będą świecić inne odbiorniki tez mogą działać , zwiększenie poboru prądu przez rozrusznik powoduje natychmiastowe rozładowanie , nie ma możliwości aby coś w ciągu minuty rozładowało cały aku bez pożaru auta .
Podepnij inny aku .
Podepnij inny aku .
Ostatnio zmieniony czw maja 12, 2011 15:04 przez kuba_p, łącznie zmieniany 1 raz.
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
również stawiam na akumulator, pytalem sie kilka postów wyżej ale kolega chyba niezrozumiał co miałem na mysli trzeba oddac alumulator na gwarancje, jeżeli jeszcze jest i niech na nowy wymienią, ajk sie okaże że na innych jest ok. Weź kolege który ma auto, niech stanie obok, odłaczy klemy od aku i ty odlacz swoje, jak masz kabel rozruchowy to podlacz do aku kolegi i do klem w swoim aucie, jak odpali to wszystko jasne.
ją też miałem tak w moim mk 3 jeśli jeździłem autem codziennie do pracy to było ok ale jak całą sobotę przestało to już nie odpalilo ani nawet centralny auta nie otworzył akumulator po 2 i pół roku padł a założyłem inny i jest ok
VW NA ZAWSZE
- mk2manhattan
- Ma gadane
hmm jessli mowisz ze ładowanie ok aku ok a poprostu cos go nie rozładowuje na postoju?? zwruc uwage na to czy jak podłaczasz aku to czy nie pojawia sie iskra?